Kosár
Az Ön kosara üres

Cinóber mester orra

ENYHÉN FERMENTÁLT SE SHENG, SE SHU PUERH TEA

 
A Menghai Teaüzem pillanatnyi piaci állapotáról, kilátásairól, a trendekről már írtunk ezt a teát beharangozó cikkünkben itt. A Menghai (és mindengyártó) minden évben készített amolyan zászlóshajó teákat, amik a gyűjtők kegyeit szolgálták, meg bizonyára karbantartotta a cég teamestereit. Ilyen sorozat volt 2011-ben a forradalom 100 évfordulójára készített sheng (Weie Zhongshan) és shu (Jiangshan Mei Ren) lepény. Ezek darabja ma 80-90.000 Forint körüli áron vásárolható meg nem könnyen.  Aztán ott van ezeknek a valóban osztályon felüli teáknak a második vonala, ami már akárki számára elérhető és a csomagolásban első látásra alig különböztethető meg  az eminens testvérektől. Még a név is hasonlít Emlékül állított tea ez is, de a tartalom erősen különbözik. Ez a tea már széles körben kapható ebayen meg más webshopokban. A vezértea 2012-ben egy buddhista tea és a Menghai alapításának az "aranykornak emléket állító finom és viszonylag olcsón megkapható sheng shu teapárja. Vezérteák tehát mindig voltak, meg persze a hívők és a piac is értékeli az éves teljesítményt és felértékeli a kiadott teákat. Az idei váltás teljesen más természetű, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Menghai teljesen új kategóriát hozott létre, olyan útra lépett, ahova mások egy darabig nemigen követik.
 
 
A gyártás minden részletét teljes titok övezi ugyanis, nem hiába írta róla mindenki (mi is) azt a zöldséget, hogy sheng és shu teák keveréséből származik, mint a régi szép időkben, amikor tényleg nem volt tudott és átlátható, hogyan készülnek a puerh teák. Sokan azt is tudni vélték, hogy a sheng alapanyag régebbi, a shu meg friss, sőt a leveleket szétválogatva meg is találták. Csakhogy nem így van, ez egy új gyártástechnológia, továbbá a piac érlelt teák utáni vágyának és egyszerűen az új idők szavának az eredménye. A piacról már szóltunk a másik cikkben, benne a Menghai tehetetlenségi nyomatékáról.
 
 
A tea külső képe izgalmas, változatos, gyönyörű levélosztályból. Az első benyomás a jinshen arany rügy lepényeké, de aztán eltéríti a szemünket az ugyancsak jelentékeny mennyiségű nagyobb, érettebb levél. Mindenesetre nem agyonsodrott, széttépett levelekről van szó. Ez lényeges, mert a tea technológiájának megértésében most hiába megyünk a hei chák mikroorganizmusokkal teli világába, oda ahonnan a shu puerh is ered. Vannak ugyanis könnyebben fermentált hei cha teák, de a sodrás és levélroncsolás ott is mindig teljes. Lehet persze, hogy mégis csak ez lesz a megoldás és az új puerh kategória eredetét megint Hunanban, vagy Guizhouban kell keresni, mindenesetre itt egy intakt, prémium teához méltó megjelenéssel van dolgunk.
 
 
6-7 gramm, amit letörünk a közepesen préselt teából, nem több, ez is egyben marad. A meleg kannában üde illatokat produkál, kár elmosni, de mégis így teszünk. Az öntet áttetsző sárgásvörös, olajos, szétterül. A szájban körbevesz, kerek, nagyon sima, nemes, lágy. Megfoghatatlan. Mondanám, hogy oolong, jól is hangzik, de értelmetlen, sehol az oolongok nyersessége, gyümölcsös aromái. Ez el és lecsúszik. Amíg ezt leírom és jóval tovább hosszú, és még mindig az, de nem az a sűrű, visszhangzó íz, egyszerűen csak van. Borhoz könnyű néha hasonlítani a teákat, de most olyat se találok.  Ha vöröset mondanék, a fehér szólal meg, ha fehérre gondolok, bevörösödik.
 
 
Az öntet színe nem mélyül tovább a többi felöntésnél, állhatatosan kitart, az íz, illat mozdulatlan. Jönnek-mennek a vendégek, barátok, hümmögnek, látszik, kedvükre van, de ők se tudják hova tenni. Ibrik kéne ide, nem csésze.  Induljunk el a másik végéről: milyen egy sheng puerh, annak, aki először kóstolja?  Mi benne a zavaró? Erős, fanyar támadó, tele olyan tulajdonságokkal, amiket, ha később meg kell mondania, mi a jó a sheng puerhben, újra el fog sorolni. Mi a jellemző a shu puerhre? Föld, pince, doh, esszencia, sűrűség, megint mind olyan dolgok, amelyek a kezdő teázót kicsit meglepik, a gyakorlott meg épp ezeket kedveli. És milyen egy érett sheng puerh? Csodálatos, mert mindezek a tulajdonságok, elsimulva, lecsillapodva egyszerre vannak jelen. És milyen ez a se sheng, se shu teremtmény? Mindezek negatív filmje. Minden támadó, kezdetben sokkolóként ható élmény hiányzik belőle. Ilyen lehetne egy érlelt sheng puerh fiatalon- öregen. Derűs.
 
 
De hol az erő? - kérdezem én.
Minden puerh teák alfája és omegája?
Talán leszedték, mint tejünk fölét és színét és maradt ez a selyemsálas, nyájas, behízelgő, mindenkivel jóban lévő, nemtelen nemes?
A tea déltől hajnal háromig tartott folyamatos 120 ml teát produkálva, 12 felöntésig lényeges változás nélkül, majd elhígulva, azokat a felöntéseket már nem számoltam. Összesen 14-15 menetre jó. Az ereje is sima, szenvtelen, a tagjainkban marad, pereg az éjszaka. Sok folyadék kell mellé.
 
 
A fentiekből következően a teát sokan fogják támadni, langyos középút, se ilyen, se olyan, "Just another speculation vehicle", mondja Marshaln, akivel sokadszor nem értjük meg egymást. Ez a tea jó pillanatban, jól eltalált, színvonalas, merész újítás. A hisztérikus piacon drágán 30.000 Ft körül jött ki, most már olcsóbban kapható, így fog eltelni az év, aztán meglátjuk.  A webshopban még az első beszerzés drága ára, a következő olcsóbb lesz. Én szívesen fogadok rá.
 
Vérpezsdítő beszélgetés a teáról a tea Chaten.
További korrekt beszámoló itt.