Kosár
Az Ön kosara üres

Fekete gyokuro

A gyár szerint ez csak egy próba volt, nem biztos, hogy lesz folytatása. Szerintünk lesz. Vétek lenne nem folytatni.

 
Számtalan csendélet, fotogramm és festmény főszereplője a tea és a teáskészlet. Ilyen esetekben a tea toposz  (szemben a virág csendélettel) az ember által alkotott tárgy természetességét és szépségét hivatott felmutatni. Hmmm. Elhiszem. A címben szereplő műfény természetesen metaforaként kíván működni.
 
Mit gondolnak, mi most az igazán trendi és a menő Kínában a tea világában? Nem talált, nem talált, ez sem talált. Sem az oolongok, sem a szuper minőségű, drága és ritka zöldek, de még a fehérek sem. A legmenőbb teák ma Kínában a feketék. Miért? Természetesen azért mert az új gazdagság lázas hangulatába a Nyugatot majmolják és úgy gondolják, hogy ezen a téren érdemes különlegeset mutatni. Természetesen nem tudom, valójában mit gondolnak, de tény, hogy a puerh és az érlelt teák sem tudnak olyan népszerűségre szert tenni, mint az újonnan kitalált feketék. A hagyományos fekete tea előállító területek elsősorban Anhui a Quimen, vagy Keemun teával, Zhejiangban néhány Hong Mei, Fujianban a Lapsang és a Tanyang Gong Fu, és leginkább Yunnan csodálatos királylány teái.  Ezek mellett most kivétel nélkül minden teatermő terület előrukkolt a saját újonnan kitalált fekete teájával - elsősorban alig kinyílt rügyteákkal - amit ilyentájt, fél év érlelés után mutatnak be és dobnak piacra. Az elmúlt évek árrekordjait sorra ilyen fekete teák állították fel, az újgazdag kínaiak kedvenc luxuscikkeié váltak. A skizofrén fogyasztói tudatú, láncát ledobott, felemelkedő Kína legelőször azon a teafajtán kíván élvezkedni, amin keresztül évszázadokon át kifosztotta őt a Nyugat. Se szeri, se száma az ilyen extraklasszis teáknak. A mi kis teaházunk egyik legjobbja, a yunnani Mojiang eszelősen finom arany rügyteája is csak kispályás hétköznapi tea olyan nagyágyúk mellett, mint a Bai Lin Gong Fu, a fekete gyöngy Bi Luo Chun, vagy a yunnani aranyvörös arany tűk. Ezeknek a top teáknak a tételeit bizony 1000 dollárokban mérik fél kilónként.
 
 
Az itt felöntött, műfényben feltáruló vörös tea is ilyen csodagyerek a Mengding hegyről. A mengdingi vidéken állítólag ez az első kísérlet arra, hogy kivételes minőségű fekete teát gyártsanak. A kísérlet végeredménye 1 tonna, gan lu alapanyagból készült tea, amit nyugodt szívvel hasonlíthatunk össze bármilyen top vörös, vagy fekete teával. Két minőségi fokozat készült. 60 K topm tea, amit 100 ezer forint / Kg áron vesztegetnek. Megkóstoltuk. Megmutatja a megdingi teák minden erényét, leginkább azt a fülledt, gőzölt japános stílust, ami miatt a japánok is saját teáik legjobb versenytársának tartják. Annyira intenzív kerek és kiegyensúlyozott, mint a gyokurók, 5 percig cseng az utóíze, vajas lágy látóhatáron tűnik el végleg.
 
 
A Special Grade kategória, amit korlátozott mennyiségben mi is árulunk, ugyanezeket a jegyeket mutatja, nyilván kisebb intenzitással. Egy tajvani Ruby feketével ittuk versenyben együtt, ami ha nem is a világ legjobb, de bizonyosan a legillatosabb teái közé tartozik. Előbb jött a Ruby, aztán a Mengding. A Ruby parfümbolt, kinézete is luxus teát sejtet, hatalmas, egyenként megtekert sötétfekete levelek. Finom és finomabb. 20 dollár 50 grammonként. Utána jön a Mengding és őszintén szólva nem sok esélyt adunk neki. Az első három felöntés oly mértékben kerek és dagadt, hogy szó sem lehet összehasonlításról. A többi felöntés duci és kedves, nem zeng úgy, mint a top grade, de alig kiiható. Ereje aminosavakból tárul fel, tehát nem üt, de tágra nyitja szemeinket. A gyár szerint ez csak egy próba volt, nem biztos, hogy lesz folytatása. Szerintünk lesz. Vétek lenne nem folytatni.