Kosár
Az Ön kosara üres

Filléres filteres tea szertartás

A filterben elérhető és az el nem ért, de hallomásból ismert létező minőség különbségéről mindenki meg van győződve.

 
A teafogyasztók túlnyomó többsége, vagy az átlagos teafogyasztó a filteres teát szükséges rossznak tartja, úgy gondolja, hogy a filterben eladott teák más elérhető fajtáktól gyengébb minőségűek, de a minőségvesztést kompenzálják a felhasználás könnyedségéből származó előnyök. Nem tudom persze, hogy a fenti állítás mérhető-e, mi a túlnyomó többség, mi az átlagfogyasztó (mindenki), sőt az sem biztos, hogy a filteres teát fogyasztók rossznak tartják, amit nap, mint nap isznak. Mégis de úgy gondolom, hogy a filterben elérhető és az el nem ért, de hallomásból ismert létező minőség különbségéről mindenki meg van győződve. (Más szóval mindenki elfogadja, hogy így, vagy úgy becsapják). A fogyasztók ezzel együtt azt is elfogadják, hogy az ún. natúr, vagy szálas teák egy másik világhoz tartoznak, az újabb generációknak pedig már fogalmuk sincs arról, mi fán terem a tea. Mindez egy háromszáz éves igen-igen hatékony marketing eredménye, ami azt gondolnánk, hogy a távolságok csökkenésével tompul, mégis úgy tűnik, hogy egyre rosszabb irányt vesz. Mára a filteres tea helyét hatalmas léptekkel foglalja el a bottled tea, az előre elkészített szirupos lötty, amit a fiatalok szeretnek, és aminek eperrel ízesített változata emberiség ellenes bűn. Akinek nem palackja, ne vegye magára. A készülő hamburgeradó ellen a < Nestea > nyilván azzal fog védekezni, hogy a palackos teák szemben a kólákkal és energiaitalokkal egészségesek. El kell ismerni ugyanakkor, hogy ezek a Földnél nagyobb cégek jópofa reklámokkal népszerűsítik a tea egészséges voltát, sőt hozzáláttak ahhoz is, hogy értékelhetetlen teák helyett most már negyed-ötöd rangú teákkal töltsék meg filtereiket, csakhogy elkéstek. Egyik kezükben a prémiumként hirdetett szálas, piramis filteres teák, másikban a palackos teák eladási mutatói. Az eredmény hosszú távon nem kétséges.
 
 

Pedig lehetne másképp is. Jónéhány, igaz világméretekben nem jelentős, de elkötelezett cég tesz filterbe saját szálas teáival azonos, szuper minőségű teákat, amelyekkel gyakorlatilag azonos élvezetet kapunk egy bőr karosszékben ülve, mintha tatamin térdepelnénk végig egy szertartást. Vagy itt van ez a tea, a Ten Ren filteres oolong teája. A Ten Ren egy tajvani franchise, 120 üzlettel szerte a világon, a párizsi üzletben magam is jártam (nyáron zárva), a viszonylagos szabadságot élvező tulajdonosok saját teákat is bemutathatnak, a színvonal pedig jó, egy idő után talán kicsit fárasztó, de kezdetnek nagyon is jó.

Mit tesz a nem létező átlagos fogyasztó, aki mit sem tud a teakészítésről, a tea elmosásáról, a víz visszahűtéséről, a többszöri felöntésről, sőt percekig lobogtatja a vizet. Bögrét ragad, beleteszi a filtert, és felönti. Így teszünk hát mi is tudatlanul, de nem tartjuk be a csomagoláson látható instrukciót és kétszeri 3-5 perces felöntés helyett 1-1,5 percig várunk, és nagy meglepetésünkre nem különösebben vonzó, de tiszta öntetű, erősen sárga, de tömör ízű teát kapunk. Talán 3-4 gramm tea lehet, nem is találkozunk az apróra sodort levelekkel, de deklaráltan no name magas hegyi oolongról van szó és az eredmény elegendő. Lehet jó teát nagy disztribúcióban filterbe csomagolni és árulni, az elkészített tea pedig legalábbis hasonlítani fog a nevére.

Sajnos mégis késő. A fogyasztók növekvő számban fordulnak ugyan az ilyen félprémium filteres teák felé, de a filter összességében már túlhaladott, vacakolós, macerás és uncsi. Az oly populáris, egyszersmind a rossz minőség szinonimájává vált filteres teát menthetetlenül felváltja az előre csomagolt palackos tea, azt pedig majd utóda a tablettás tea.