Kosár
Az Ön kosara üres

Garibaldi teája

Történelmi teák

   Giuseppe Garibaldi (Nizza 1807 - Caprera 1882) Olaszország egyesítésének legismertebb alakja, ? két világ Hőse? , igazi romantikus, kalandvágyó, nyughatatlan jellem volt, két világon túlérő mozgástérrel, szabadságvággyal. Egészen fiatalon tengerre száll, 1832-ben 25 évesen már egy kereskedelmi hajó kapitánya és ugyanebben az időszakban kezd el vonzódni az olasz és európai nemzeti, liberális, függetlenségi mozgalmakhoz, többek között Mazzini Giovane Itáliájához. Első, balul sikerült forradalmi kísérlete után 1835-ben egészen Dél-Amerikáig menekül, ahol 1847-ig él és valódi gerillaharcosként az argentin, uruguayi és brazil republikánus törekvésekért harcol. Itt találja meg élete nagy szerelmét, Anitát, aki négy gyermekkel ajándékozza meg, s akinek élete épp az eljövendő forradalom alatt ér majd tragikus véget. Az 1848-49-es forradalmi megmozdulásokban való részvétele miatt másodszor is száműzetésbe vonul, Tangeribe, majd New Yorkba vezet az útja, ahol egy olasz emigránsok által vezetett gyertyagyárban dolgozik.
 
 
 
Furcsa módon éppen itt kerül kapcsolatba a magát Jézus öccsének nyilvánító, Hong Xiuquan vezette kínai, társadalmi-gazdasági gyökerű, de vallásos színezetű népfelkeléssel, melynek isteni sugallatra született célja Kína mandzsu uralom alóli felszabadítása és egy keresztény alapokon álló uralkodó dinasztia hatalomhoz segítése volt. A felkelés Guangxi tartományban robbant ki 1849-ben és 1853-ban már jelentős területeket foglalt el. A Taipingok miután Pekingbe tartó menetelésüket megállították, Nankingban alapították meg fővárosukat. Garibaldi egy rövid Dél-, és Közép-Amerikai toborzóút után egy több éven át tartó világ körüli csavargás részeként megy Kínába a Taiping felkelés megsegítésére. Tehette ezt azért is, mert az Egyesült Államok, különösebb területi ambíciók nélkül, más nagyhatalmakkal karöltve csupán arra törekedett, hogy a hatalmas kínai birodalommal végre szabadon kereskedhessen, ennek a kereskedelemnek pedig immár száz éve a tea, selyem, porcelán adott értelmet. New York-ba való visszatértekor megáll Londonban, majd 1854-ben Nizzában, s végül, oly sok kaland után 1857-ben az elbűvölő Caprera szigetén telepedik le, ahol saját bevallása szerint ennyi kaland után, békében, nyugalomban, földműveléssel kíván foglalkozni.
 
Barátai segítségével, akik gyűjtést szerveznek javára a The Times olvasói körében, sikerül megvásárolnia a sziget jelentős hányadát az angol Collins családtól, akik nyaraikat a szigeten töltötték, s akikkel egy délutáni teázás során ismerkedik meg. Garibaldi beszámol nekik hong-kongi és shanghai élményeiről, az ott megismert ételekről és teákról. Nagy lelkesedéssel számol be arról, hogy a teák között volt egy citrom-, és mandarindarabokkal előre ízesített, igen frissítő ital is. Ebben az időszakban gyakran megfordul Londonban, találkozik Kossuthtal is és Collinsék révén egy - szintén - délutáni, londoni teázáson megismerkedik Emma Roberts-vel, egy dúsgazdag, intelligens, érzékeny, londoni özveggyel, (ház a Park Lane-on, kastély Yorkshire-ben) akivel igazi, romantikus szerelem veszi kezdetét.
 
1856-ban kettős céllal újra Londonba utazik; egyrészt hajót kíván vásárolni a szigeten megkezdett építkezés ellátására, másrészt feleségül kéri Emmát. Emma - bár reménytelenül szerelmes az "Oroszlánba" - gyermekei ellenállásának hatására, szintén egy romantikus teázás során mégis nemet mond, viszont Garibaldinak ajándékoz egy 36 tonnás kis hajót, amit Emmának keresztelnek el. Ez és személyes levelezésük is arról tanúskodik, hogy a vonzalom lángja nem hunyt ki, csak a körülmények tudomásulvétele után némileg alacsonyabb hőfokon égett. A Hős szorgosan dolgozott új otthona építésén, ahova reményei szerint szerelmét is magával akarta vinni. Persze a naphosszat tartó építkezés és mezőgazdasági munkák mellett, melyről pontos feljegyzéseket készített, a politikus és igazságosztó kalandor sem hunyt ki benne. Naplójában két zsák burgonya és egy üst lóbab leltári bejegyzése között hirtelen azt írja: "Egységes Olaszországot!" Másutt, három Collinséktól kapott szamarat vesz leltárba a következő nevekkel: 
XIII Pius, Don Chico, III.Napóleon.
 
A fészekrakó, teázgató Garibaldi sorsa felől aztán másképp rendelt a végzet: néhány út lebonyolítása után az Emma, 1857- január 7-én sok egyéb áru mellett oltatlan meszet szállított, a hajó egy baleset következtében kigyulladt, majd pár kilométerre Caprera partjaitól elsüllyedt. A veszteséglistán, ami főleg személyes tárgyakat és a szigeten álló ház felújításához szükséges építőanyagokat tartalmazott, Garibaldi megemlékezik jónéhány láda teáról, amit egy londoni kereskedővel kevertetett jófajta darjeelingi teákból. Visszaemlékezéseiben megemlíti, hogy különösen azért volt fájó ez a veszteség, mert a dél-amerikai kalandjai során szerzett reuma és malária igen kellemetlen utóhatásaitól adott neki felüdülést? Az Emmával hullámsírba szálltak Garibaldi Emmával tölthető nyugalmas öregkorról szőtt álmai is és még ugyanabban az évben elindul történelmi útjára, ami végül a modern Olaszország létrejöttéhez vezet.
 
 
Sok évvel később, 1882-ben, öregen, de még mindig derűsen és tettre készen, még egyszer, utoljára Szicíliára utazik, ahol mérhetetlen lelkesedés fogadja. Egy régi barátja, a marsalai Ezer egyik vezére, Giovanni Interdonato tábornok, tudva, hogy mennyire szereti a teát, meghívja Messina közelében fekvő Alí Terme birtokára, ahol Garibaldi meglepve tapasztalja, hogy a régi időket, Emmát és életének legnyugalmasabb éveit felidéző teát az öreg szicíliai bajtárs birtokáról származó különleges citrommal ízesítették. A citrom különlegessége abból adódott, hogy azt az Interdonato birtokon egy keserű narancsfajta, egy citrom, és egy cédrus keresztezésével nemesítették azzal a céllal, hogy a hosszú szállítással járó megpróbáltatásokat kibírja. Ilyen citromot vásárolhatnak ma is a legtöbb londoni piacon, Magyarországra ezzel szemben a vékonyabb héjú spanyol, vagy görög fajták jutnak.
 
Garibaldi teáját rekonstruálta és újra teába álmodta a La Casa Del té igazgatója Salvatore Pellegrino és a Carpe Diem. Összetétele: darjeelingi és quimen tea, Interdonato citrom héja, cédrus héj, citrom darabok, citromfű. Hozzáadott aromát, vagy színezéket nem tartalmaz.