Kosár
Az Ön kosara üres

Gyokuro japán zöld tea

Gyokuro Fuuki - Bőség és gazdagság

 
 Eisai (1141-1215), egy buddhista szerzetes volt, aki az 1200-as évek elején, amolyan tanulmányúton vett részt Kínában. Hazatértekor megalapította a zen buddhizmus Rinzai ágát és magával hozta a tea iránti lelkesedését is és a teát kezdetektől fogva a buddhista spirituális gyakorlat mellé rendelte. Ismereteit a KISSA YOUJOUKI című műben ("a teaivásról, annak egészségre és szellemre gyakorolt jótékony hatásairól") összegezte 1214-ben, halála előtt pár hónappal. A Kissa Youjouki a tea gyakorlásának előnyeit sorolja fel, többek között azt, hogy segít megőrizni az egészséget, élesíti a tudatot, erkölcsös életmódhoz segít, és elvezet a spirituális megvilágosodáshoz. Felsorolja továbbá a tea elkészítésének és ivásának gyakorlati tudnivalóit, úgy ahogy azt Kínában tanulta. Eisai magokat is hozott magával, melyeknek művelését egy Myoe Shonin nevű szerzetesre hagyta, aki a Kozanji kolostorban, Kyototól északkeletre kezdett a tea művelésébe.
(Minderről részletesen olvashat itt.) A Song dinasztia Kínája tömbökbe préselt fehér teát ivott, amit porrá őröltek, majd egy tenmoku teáscsészében (chawan) elkevertek. A teaművelés és gyakorlás Japánban ezen a mintán alapult és a zen kolostorok berkein belül maradt. A tömbökbe préselt fehér tea később gőzölt, zöld rügytea lett, (tencha) amit kőmalmokban őröltek porrá. A matcha alapanyagául szolgáló teát az áprilisi fagyok kivédésére rőzsével, rizsszalmával leárnyékolták. Ez a védekezési mód idővel a tea minőségének javítását szolgálta, de növelte a tea íz gazdagságát és lágyságát, valamint beépült az Uji környéki teák memóriájába is. A sencha korszak eljövetele és kiteljesedése után a XIX. század első felében Uji Ogura kerületében kezdték el az árnyékolt teát, a matcha alapanyagául szolgáló tenchát leveles teaként feldolgozni, ez lett a gyokuro. Hogyan készül pontosan és mi a gyokuro? Szó szerinti jelentése jáde csepp. az uralkodó, a legerősebb, leghatalmasabb, a császár, egyszersmind a felfelé törő növény jeléből alakult ki (yú) és követ, magot, drágakövet jelent, a tea esetében drágakővel felérő értékű csírát, rügyet.  ellenben levélből nyert nedű, édes csepp.
 
 

Április közepén, a rügyfakadást megelőzően pár nappal az ültetvényt mesterségesen leárnyékolják. Ez hagyományosan rizsszalmával, vörös rőzsével a színkép vörös oldalán történt, ma mesterséges anyagokat is használnak. A rügyek félárnyékban fejlődnek ki, majd a kibomlás időszakában az árnyékot fokozatosan csökkentik. Összesen három hét árnyékolás után a kibomlott rügyeket (ezek a gyokuro klónjai esetében 3-4 cm hosszú, lágy, fiatal levelek) egyenként, kézzel szedik le. A szedést az üzemben azonnali, kíméletes gőzölés követi. Az első gőzölés után a teával leszedett levélnyeleket, szárakat, durvább levélerezetet eltávolítják, a maradék levélfoszlányokat, egész rügyeket pedig lapos, hegyes tű formájúvá sodorják.

 
 

Ezt a sodrási fázist több, rövid gőzölés szakíthatja meg. Az elkészült teát meleg levegő fúvatásával szárítják, majd fadobozokban raktárra kerül, ahol 5-10 Co körüli hőmérsékleten tárolják. Az így elkészült tea még nem fogyasztható. élei túlságosan is vágnak, ízei markánsak, de nem kiteljesedettek. Időre van szüksége. Ez az érlelésben eltöltött idő legalább 4-5 hónap, októberben kezdődik az új tea év.
A legtöbb tea esetében a teáról kialakított kép hipnotikusan fontos részét adja az eredet, az ültetvény, sőt, az ültetvény egy bizonyos szeglete. Így van ez szinte minden darjeelingi, vagy kínai teánál, más kérdés, hogy a dobozra írt adatok sokszor nem eredetet, hanem "jelleget" jelölnek! A japán teák, különösképpen a matcha és a gyokuro a hagyományos, sztereotip elképzeléstől elszabadulva nem friss és ebben az értelemben nem eredet-teák. Az áprilistól novemberig terjedő időszakot raktáron érve töltik. Amikor eljön a rendelés ideje, a teamester receptje alapján legyártják a blendet. Mint egy jó borász, pont úgy alkot és hoz létre különböző ültetvények különböző teáiból egy-egy csak rá jellemző receptet. Hasonlatos ez a nagy tömegteák blendjeinek elkészítéséhez, de a végcél nagymértékben különbözik. A tömegteák keverékeinek elkészítésekor szállítmányozási cédulák, megrendelések és a tönkremenetel árnyékában a megfelelő kompromisszum elérése a cél. Az ízek elsimítása a követendő út, olyan íz sémák kialakítása, amelyek optimális gyártási és szállítmányozási költséget fednek le. Egy eredeti Uji-i gyokuro, vagy matcha elkészítése műalkotás és a kialakított tea egy stílus kvintesszenciája. Minden matcha és minden gyokuro, sőt a legtöbb sencha is blend, de olyan recept, ami jövőre is ugyanezt az ízt fogja adni.
Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyokuro, amit most iszunk mindig az előző évi termésből származik, mégis, mivel rendeléskor kerül gyártásba, mindig friss. Persze receptek jönnek, receptek mennek, új stílusok válnak érdekessé, aztán elhalnak, de ebben a konyhában az örökkévalóságnak keverik a teákat. Ugyanígy mindenki emlékezni fog Gál Tibor hattyúdal pinot noirjára és az ő közreműködésével elkészített toszkán új hullám új, nagyszerű boraira. Gyarló testünk emlékszik a jóra és újra és újra kívánja azt. Kiváltképp, ha olyan élet esszencia, mint egy gyokuro.

A képeken látható tea neve Gyokuro Fuuki. Fuuki azt jelenti "bőség, gazdagság, jólét, szerencse", ami tipikus név Keleten, cég, termék, gyakran kap ehhez hasonló szerencsét, jót, bőséget kívánó neveket, amire mindig nagy szükségünk van.
Az alábbi képek a gyokuro minimalista elkészítési módszerét mutatják be, ami semmilyen formában nem felel meg a japán ízlésnek, sem a hagyománynak, sem bármiféle formális szertartásnak. Mégis különösen azoknak ajánlom ezt, akik még csak most ismerkednek a japán teákkal és úgy gondolják, hogy lágy ízük egy kis mézzel még lágyabbá tehető. A munkahelyi, eszközszegény környezetben, a sokszor kapkodó, túlkoncentrált létállapotban kitűnő társ egy így elkészített gyokuro. De akkor is így kell fogyasztani, ha valamire fáradságos munkával felkészültünk, legyen az egy előadás, vagy egy bemutató, ahol közszereplők leszünk. A csészében elkészített cseppnyi gyokuro minimalista meditációja tökéletesen segít majd lehiggadni és a felkészülés kapkodó percei után a végleges, legfontosabb feladatra koncentrálni. Azért is nagyszerű módszer, mert a gyokuro semmilyen szinten sem képes fanyar ízeket előadni, ezért a felöntés időtartama nem meghatározott, ugyanakkor szemlélődő üldögélés közben már 1-2 perc után kellemes, nyugtató illattal vesz körül.

 
 

Tehát: 1 lépés: végy egy jó gyokurót és hozzá 55-60 Co -os vizet. 

                        Csak egy csésze, tea és víz, semmi más                                            Egy csippet kb. 1-1,5 gramm
 
                                                                                 A szivárvány minden zöldje
 
                                                                      Még legalább háromszor fogja felönteni.
 

Másodszorra iszapos, mint a frissen fúrt termálvíz    
 

Carpe Diem