Kosár
Az Ön kosara üres

Profi amatőr

A felöntések számát tekintve hétig meg sem állunk, de nyugodtan próbálkozhatunk 9 felöntéssel is.

 
Japán teahívőként már régóta szemezek egy Kaikado teatartó dobozzal (infó itt http://www.kaikado.jp/english/). Ebay-n egy használt darab ára is 100 USD körül mozog így egy időre jégre tettem ezt a projektet gondoltam van más teás eszköz, ami fontosabb. Majd a Marukyu-Koyaman honlapját bogarászva találtam rá erre az ajándékcsomagra, mely 60 gr gyokurot, 80 gr senchat és 80 gr koiguchit valamint 3 ónból készült Kaikado díszdobozt tartalmaz. Nem volt kérdéses, hogy megrendeljem-e.
Három csodálatos Kaikado teatartót pillantok meg, ahogy kinyitom a gyönyörű, fából készült díszdobozt. A külcsín biztosan megvan, lássuk mi a helyzet a belbeccsel.
 
 

Elsőnek az erős senchát bontom fel. ,,Strong flavored sencha” azaz koiguchi, ezt írja Koyamaen Úr a honlapon. Kimérek 5 gr-ot és beleteszem a kis 80 ml-es shiboridashi hoihinomba. Imádom ezt a hoihint, a 40 ml-es csészével és 5 gr gyokuroval vagy senchaval tökéletes a teának, a víznek és a hoihin kapacitásának az aránya. A felmelegített hoihinban lévő tea illatozik, érződik, hogy egy karakteres teát fogunk inni. Az első felöntés fantasztikus, édeskés, kerek, a szájban mindenhol érezni valami ízt és a lecsengése nagyon hosszú.  A 2. és 3. felöntésnél megbizonyosodunk arról, hogy egy koiguchit iszunk. Megjelenik a teának az éle és egy kesernyés karakter. Ez az íz nem az a keserű ,,keserű” íz inkább olyan  bársonyosan keserű íz, ami nagyon mély tónusokban érvényesül. Ahogy haladunk a felöntésekkel a tea egyre élesebbé válik, majd lassan elhalványul. Avatott kézben 8 élvezhető felöntés könnyedén előcsalható ebből a senchaból. Nagyon finom, minőségi tea, csak ajánlani tudom. Türelmetlenül várom a lánytestvérét és az árnyékolt szekciót.

 

Amint elfogyott a koiguchi, úgy döntöttem, hogy a gyokurot bontom fel. A hoihin és a csésze ugyanaz, mint a koiguchinál, a tea mennyiségén sem változtatok (5 gr) a tea elkészítése során használt víz hőmérséklete és a felöntési idő hossza természetesen változik. Hatalmas leveleket találok a csomagban, ahogy kimérem az 5 gr-ot az az érzésem, hogy nagyobb helyet foglal el az egységnyi tea a teamutatómban, lazábban állnak össze a levelek. Ahogy levettem a hoihin tetejét most valahogy nem csap meg az a friss erőteljes illat. Hm, ez jó vagy rossz? Na, majd kiderül. Az első felöntésnél a szokásos 45 Co-ot és 2,5 percet választom. Ízbomba nem robban, de egy kiegyensúlyozott, kerek teáról beszélünk nem túl hosszú lecsengéssel. A 2 felöntés hasonlóan visszafogott és kiegyensúlyozott. A 3. felöntéstől viszont elfogyott a tea karaktere majd a 4. felöntésnél pedig egy üres teát kaptam. Az íze tipikus Uji gyokurora emlékeztet, igaz a tea származásáról semmit sem tudok. Nem tudom, valami nem stimmel ezzel a gyokuroval, az is lehet, hogy már elfáradt szegény. Mindenesetre a Koyamaen szortimentben maximum a Fujinami szintet éri el, ami legalul helyezkedik el.  Végül felbontjuk a senchat is. A gyokuro után kicsit csalódva, de mégis nagy reményekkel tele kezdek hozzá a tea elkészítéséhez. A hoihinból megint finom, friss, karakteres illat árad, emlékeztet az erősebbik testvérre. Az első felöntésnél (65 fok és 70 másodperc) egy édes, kerek az egész szájat beterítő, kiegyensúlyozott tea kerül a csészébe. A másodiktól kezdődően pedig egyre élesebb, zsibongó felöntéseket kapok. A teának világos zöld színe van, valószínűleg normál gőzölést használtak a feldolgozás során. Tipikus Uji sencha, ami mindenféleképpen közelebb áll a Yuzuki, Shigaraki, Kotomidori, Shuei vonalhoz Koyamaen Úr senchai közül. A felöntések számát tekintve hétig meg sem állunk, de nyugodtan próbálkozhatunk 9 felöntéssel is.  Utolsó szó jogán azt mondom, a két sencha nagyon tetszett a gyokuro viszont kevésbé. Ha valaki szeretne egy Kaikado dobozt, akkor tudom ajánlani ezt Koyamaen Úr által forgalmazott viszont nem általa gyártott teákat tartalmazó ajándékcsomagot. Esetleg érdemes lehet többen megrendelni, hogy mindenkinek jusson egy ebből a gyönyörű teásdobozból.