Kosár
Az Ön kosara üres

Tavaszi Tie Guan Yin

A Kegyelem Vas Istennője

Tie Guan Yin - Guan Yin Vas Szobra
 
Tie a vas, a kérlelhetetlen, erős, a kegyelmet nem ismerő. Guan Yin a taoista hagyomány kegyelmet adó könyörületes istennője, a buddhista hagyomány boddhiszattvája, durván fordítva a buddhista Madonna.
A Kegyelem Vas Istennője. Ha többet akar tudni a tea és az istenek kapcsolatáról, lapozzon tovább.
 
 

Anxi fujian tie guan yin, Fujian Minnan kerületében a Min folyótól délre eső teatermő területe, a türkizkék teák, a zöld wulongok szülőhazája. A zöld wulongok keletkezéséről számtalan eredet legenda kering, de csak abban lehetünk biztosak, hogy létrejöttük a XVIII század közepén, éppen Fujianban fellendülő és megerősödő manufaktúrákon alapuló ipari termelés egyik következménye volt. Fujian mindig is a teatermesztés alkimista laboratóriuma volt Kínában. Már a Tang dinasztiában Fujianban kezdődik el a teák diverzifikálódása, a Songban itt találják fel a fehér teákat, de fujiani eredetű a jázminnal kevert zöld tea, majd a szálas teák korszakában az általunk ismert új fehér teák, a zöld és sötét wulongok is itt születtek. Fujianban tartják nyilván a legtöbb természetes úton és emberi beavatkozással módosított tea alfajt és ezek egyik csoportja a Tie Guan Yin. De ezzel a névvel egyszersmind egy feldolgozási módra is utalunk. A Tie Guan Yin kezdetben megsodort és enyhén fermentált, de csak alig besodort, töppesztett tea volt, inkább hasonlított néhány mai szálas zöld wulonghoz, például a Bao Dzonghoz. Mai, erősen összeszorított formája tajvani hatás, illetve visszahatás. A Tie Guan Yin nem blend, hanem egy nagy teacsalád, jól azonosítható eredetű tagokkal, de nincs benne két egyforma rokon, mindenkit kicsit más vonásokkal áldott meg a Vas Istennő.

 

Feldolgozás:

A Tie Guan Yin jellegű teákat fonnyasztás után először kegyetlenül megsodorják, majd folyamatos enyhe hőkezelés közben, ami a tea további méretcsökkenéséhez vezet és lassítja a fermentációt, egy labda/lavór kombinációjú kínzógépben összetöppesztik. Így kerül a sokszor 3-4 levelet is tartalmazó teaágacska egyetlen, 3-4 mm átmérőjű labdába. A teát végül besütik - értsd: szárítják.

 
Jobbra fonnyasztanak, baloldalt sodornak
 

 Mivel a zöld wulongok feldolgozása rendkívüli figyelmet és ellenőrzést igényel, egy-egy manufaktúra, azaz ültetvény nevetségesen kis mennyiségű teát gyárt egyszerre, ez a helyzet a jövőben sem igen fog változni, az emberi munkaerő és kontroll továbbra is nagy szerephez fog jutni. A Tie Guan Yin teák végletesen manufakturális körülmények között, családi, vagy kisebb közösségek gazdaságaiban, közvetlenül az ültetvényekre települve. A Tie Guan Yinek fokozatai 40-50 USD/ Kg alapártól a végtelenig terjednek. Köztes fokozataik ültetvények, dűlők, völgyek, termelők és összesen 1 zsáknyi leszedett extra minőségű tea között oszlanak el. A minőség megítélésében ki lehet indulni az árból is, de helyismeret híján ez nem veszélytelen, marad tehát a személyes tesztelés, tapasztalat, a tea kérdezése. Ennek a teának a meginterjúvolásához fokozott nyugalom és koncentráció kell. A helyiek Yin Wan (ezüst csésze) tulajdonságnak hívják a tie guan yinben keresendő értékek vegyjelét. Az ezüst csésze az energiát, áttetszőséget, fémes aktivitást jelenti.

 
Karalábékéktől, spenótzöldön és sárgán át a türkizig minden szín
 
TAVASZ
 
A Tie Guan Yin ültetvények korán, február-márciusban szüretelnek, ilyenkor a tea szedése a kibomló csúcsrügyekre és az alatta elhelyezkedő friss levelekre szorítkozik. Így a szedés magában foglalja a legfelső OP leveleket, de az alatta lévő szintén friss mellékhajtásokat is és az egész egyszerre kerül a tealabdába. A hatás frenetikus: a tea valószínűtlenül friss, meleg érzetet ad, virágos, de illatának, ízének egyetlen pillanata sem tolakodó. Tea must könnyű fehér borhoz. Enyhe kesernyéssége tovább erősíti a frissesség érzetet, utóíze hosszú, de üde.
 
Átmosás után, függőágy előtt
 
ŐSZ
 
Ősszel fordul a kocka, a teáról a vastag, húsossá érett leveleket szedik és fonnyasztják, majd préselik golyóba. Az erős textúra, erős, túláradóan illatos ízekkel, folyamatos virágmintákkal párosul és felerősödik a tea illatában és ízében a fém szaga. Minden jó Tie Guan Yin illatában ott üdül a fémes mellékíz. A piac többre tartja az őszit, de fáradt szervezetünk jobban szereti a tavaszit. Ősszel vastag és gazdag, tavasszal könnyű, lenge, áttetsző és üde. A Tie Guan Yin két évszaka beteríti az évet. Üdesége pontosan addig tart, ameddig meg nem érkezik az új kiadás, utána íze elmélyül. Jól elzárva további fél évet kell várni, majd kissé átsütni és ekkor a teának új élete kezdődik. Csak vegyen pár kilónyit, kezelje gondosan és 15 év múlva lecserélheti az árából az autóját.
 
Effektek nélkül, Nappal szemben, szerencsedió mellett
 
Lapozzon tovább, a következő oldalon utánajárunk a tea vas isten létének.
Az ősz költője fémből, a tavasz teája fémben