Kosár
Az Ön kosara üres

Xi Zi Hao vad puerh tea

Xi Zi Hao - elhagyott őserdő

 
Chen úr a San He Tang tulajdonosa nem azonos a dr. Chen patikája esszenciáit és filteres teáit gyártó céggel. Tajvanon minden második embert doktor Chennek hívnak. Chen évtizedeken keresztül puerh gyűjtő volt, míg végül sok-sok yunnani kirándulás után 1997-ben saját tea gyártásába fogott. A gyártás során, ahogy kell, visszanyúlt a hagyományos, már-már elfeledett módszerekhez. A legtöbb, eleinte csak amolyan tanulmány puerh alapanyagát (ami aztán legendás teává vált), nagylevelű, félvad fákról szedette, majd nyári szedésű, erősebb, fanyarabb ízeket kevert hozzá. Ezek a teák rendszerint puerhez képest meglehetősen lágy karakterű teák voltak, amik néhány év érés után mézes, édes, orchideás aromákkal telítődtek... Az 1997 es kiadást 1999-es tiszta, tavaszi teák követték gazdag, erős, édes jegyekkel. 2000-től kezdve minden év más-más korszakot jelentett, tavalyelőtt külön stílustanulmány és nagyon népszerű volt a fekete-fehér yin és yang lepény, vagy a tiszta Ban Zang-hegyi puerh értelmezése. Az évek során a kis tajvani cég a legjobb teák közé küzdötte fel magát, hírneve nemcsak a gyűjtők körében, hanem a szélesen vett piacon is egyre nagyobb lett. Ez egyúttal a puerh alapvető stílusváltását is jelezte és új irányokat jelölt ki a puerh jövőjében.
huangshanlin vad puerh tong    xi zhi hao vad puerh tea
xi zhi hao vad puerh tea    xi zhi hao vad puerh tea
 
 
A 90-es évek közepéig a puerh a régi tea volt kevés, megbízható gyártóval. Úgyis mondhatnánk, nehéz volt olyan frissen szedett sheng puerhez jutni, ami iható is volt, viszonylag könnyen elérhetőek voltak ellenben az érlelt, de megbízhatatlan forrásból származó teák. A piac az érlelt, sheng puerheket tartotta a legtöbbre. Amikor a puerh túlnőtt Hong-Kong és Tajvan érdeklődési körén, ez a kínálat menthetetlenül elveszett. Bár ma is lehetséges 20-30, akár még idősebb teákat is vásárolni, ez a tevékenység már jobban hasonlít a bélyeg-, vagy az aukciós borok gyűjtéséhez, ugyanaz a tea mozog körbe, körbe, egyre nagyobb árakon - a tea spekuláció és befektetés. Az addig a gyengébb teákhoz kevert vad, félvad ültetvények teái külön életet kezdtek élni. Ebben a környezetben kezdtek működni és hatni Cheng Úr San He Tang vállalatának teái. 
San He Tang  , a Hármak Csarnoka, a cég neve, merthogy három tulajdonosa van, míg Xi Zi Hao a márkanév , szó szerint azt jelenti: a kettős szerencse jegyének márkája, utalva a márkanév első karakterére. Ez feng shui hagyomány, hogy a cég sikere érdekében a név, vagy a jelkép tartalmazzon olyan jeleket, jegyeket, amelyek vonzák a szerencsét. Szerencsét hoz a cégre, akárhányszor a vásárlók kiejtik a nevét. ("shizihao, shizihao...)
Idén Xi Zhi Hao érdekes sorozatot bocsájtott ki, mondhatnánk valóban visszatért a gyökerekhez. Először is készített két klasszikus receptet a 7542 és a 8582 címűt, előző a CNNP, másik a Menghai régi, nagy teája. Ezek a teák a Xi Zi Hao interpretációi erre a két alap teára. Az, hogy ebben a sorban szerepel egy saját blend a Sárkány és Főnix, jelzi a cég saját útját. Erről a teáról még külön szólni fogunk, mert a mai puerh piac egyik legkiegyenlítettebb, szép teája. Végül kiadott néhány vad puerht. Ezek közül a legjobbnak szánt a Di Ji Yan Shing (felső kategória), továbbá a Yuan Shi Lin, ami egy Pasha-hegyi tea és a Huang Shan Lin, amit mi is megkóstoltunk ezen a hétvégén. Áruk 100-200 USD/lepény között változik a nagykereskedőknél. A Huang Shan Lin a Menghai-hegység színtiszta vad puerh lepénye, hivatalosan Meng Hai Da Huang Ya (a Menghai nagy sárga rügyei. A tea neve: Huang Shan Lin, nem tévesztendő össze az Anhuiból származó Huang Shan Sárga-hegységgel. Ez itt azt jelenti: elhagyott, vagy vad hegyek őserdeje. Ez egy igen kis terület Menghai délnyugati részén, többszáz éves, de kitűnő egészségnek örvendő teafákkal.
 

Amikor egy ilyen tea megérkezik, az mindig ünnep, az ember óvatosan csomagolja ki, kötegben még friss illata is van a teának. A lepény felülete gyönyörű, egyenletesen, nyugodtan oszlanak el a hatalmas, barkás, sárgásfehér színű rügyek. A lepény tapintása is selymes, már-már puha, köszönhetően a régi időket idéző kőnehezékkel történő préselésnek. A lepényből nem törni kell egy darabot, kis erőfeszítésre a levelek szinte egészben válnak le a többiről. Kétszer átmossuk a teát az isten-hegyi bársonyos napsütésben és kóstolgatni kezdjük. A tea öntete egyöntetűen sárga, nagyon finoman behintett, illatos, virágos, ami ritkaság a sheng puerheknél. Az íze puha, lágy, selymes, rejtőzködő és nagyon - félóráig - hosszú. Fanyarrá még hosszabb felöntéssel sem sikerül varázsolni, de ereje - alattomosan - már a harmadik felöntésnél fejbe kólint. Tőlem okosabb emberek leszoktattak arról, hogy unos-untalan hasonlatokat keressek és társítsak önálló utat járó teákhoz, mit érnénk azzal, ha azt mondanánk sárgabarack, vagy orchidea, de itt lehetetlen nem egy finom, az érés elején álló, nagyformátumú fehér borra asszociálni. De melyikre? Másodszor, harmadszor iszom azóta, de még nem találom, lehet, ez egy új fajta lenne, ha létezne. 

Aki megkóstolja, ne számítson erős, kiugró felkiáltó ízekre, illatai, ízei, megjelenése egy rendszerbe simulva várják a következő 30-40 év érésének remélhetőleg duplán szerencsés időszakait.

 
 
Összegzés: gyönyörű formájú, egyenletes lepény. A csomagolás (a tulajdonos tervezése) egyedülálló. A felhasznált tea végletesen szelektált, nem sérült, hatalmas szálú rügytea. Íze üvegesen törékeny, mézes, édes, halk, selymes íz. Lancang vad teái (bang Wei) és Hai Lang Hao mellett a 2000-es évek egyik legjobb teája a piacon.
 
Mint a Nap
 
Köszönet Kiss Norbertnek a teakészítésben nyújtott segítségért.