Kosár
Az Ön kosara üres

A mennyei illat

A jázmin tea a legközönségesebb tea szinonimája, foglyul ejtette a közízlés, akár a modern marketing a demokráciát. Ha szeretné megízlelni a Ming arisztokraták elefántcsonttornyának kivételes ízeit, akkor el kell lépnie a tajvani, és vietnámi, no meg a legtöbb kínai jázmin tea olcsó outletjéből, ahol a jázmint, vagy aromákat összekeverik a szintén kevésbé érdekes teával.

A jázmin tea a legközönségesebb tea szinonimája, foglyul ejtette a közízlés, akár a modern marketing és a tudatlan szavazók a demokráciát. Ha szeretné megízlelni a Ming arisztokraták elefántcsonttornyának kivételes ízeit, akkor el kell lépnie a tajvani, és vietnámi, no meg a legtöbb kínai jázmin tea olcsó outletjéből, ahol a jázmint, vagy aromákat összekeverik a szintén kevésbé érdekes teával.  A legfinomabb jázmin teák úgy születnek, hogy a kivételes minőségű jázmint és ugyancsak elsőrangú teát rétegesen egymásra fektetik, összekeverik, mozgatják, így az éjszaka kinyíló virág aromája átjárja a teát. Ezt legalább kilenc, de inkább tizenkét alkalommal mindig új, frissen szedett virágokkal ismétlik meg, miközben a teát hűtik, szellőztetik. Rövid séta az illatok birodalmában.

Jázmin ültetvény

 

Jázmin mellé használt tea fajták

A jázmin tea gyártásához és leginkább csak ehhez használt fajták a Fujian No. 6 és a Fujian Dabaihao.  Ezek a többi fajtánál hamarabb rügyeznek és bőségesen fedettek fehér szőrmével, ami megkönnyíti az aroma felvételét és tárolását. Általában már márciusban szedik, 1 rügy-két levél osztályban, majd hűvösen tárolják, és várják a jázmin későbbi megérkeztét.

A kész jázmin teán, ahogy azt már sokszor elmondtuk, nem kell jelen lennie virágnak. A jázmin tea a kitűnő minőségű alapteából és az ugyancsak kiváló jázmin aroma találkozásából áll.

A jázmin aromáját alapvetően hat illékony vegyület adja:

Az eredetvédett jázmintermő területekehez három védett nemzeti kézműves technológiai leírás is tartozik: ezek a

Jázmin teát ezentúl szinte minden kínai teatermelő területen termelnek, különös tekintettel a következőkre.

jázmin szedés

Jázmin virág

A jázmin teához használt jázmin alapvetően határozza meg a kész tea minőségét. A szubtrópusi monszun klímán könnyedén áttelel a fagyra érzékeny jázmin, amelynek virágzásakor a hőmérsékletnek 25 C fok felett kell lennie. Minél finomabb, jobb minőségű jázminról van szó, annál kevesebb, akár 30 százalékkal kevesebb virág is elegendő a gyártáshoz.

1963-ig ez a fajta adta a termelés gerincét. Hamar, már június-júliusban, tehát a tea készítéshez közelebb virágzik. A többi fajtához képest csupán feleannyi a hozama, ráadásul érzékeny a betegségekre, nehezebben adaptálódik, ezért erős növényvédelemre van szüksége, ami nem igazán jó jel. Nagyrészben ez a fajta felelős a jázmin tea minpsége körüli bizonytalanság létrejöttéért. Ma már egyre inkább háttérbe szorul.

Magas hozamú, jó alkalmazkodóképességű, az ültetvény egyszerre virágzik és erős aromájú.

A szedés után a leszedett virágok este 7-8 óra körül kezdenek kinyílni, de nem egyszerre, hanem véletlenszerűen, ezért gyengébb aromát adnak.

A virágkertészet négy nagy szezonra osztható, tavaszi, nyári, késő nyári és őszi szedésre.

A teával szemben a tavaszi szedés alacsony hozamú és minőségű. Mind a kora tavaszi és késő őszi szedés kis virágokat és sárgás színezetű virágokat ad. Nehezen nyílik, ezért nem alkalmas a jázmin tea gyártására.

A legjobb jázmin virágot nyáron és késő nyáron kapjuk. Meleg, sok csapadék nagyobb szirmú és aromagazdag virágot növesztenek. Az is fontos, hogy mind a fajta mind az időszak este nyíló virágot eredményezzen, ennek külön titkai vannak:

 A prémium minőségű moli hua chához tehát kora tavasszal kézzel szedik a teát és késő augusztusban kézzel szedik a jázmint. A keverések után még rövid szárítási érlelési időszak is jön, ezért a friss jázmin tea ősszel kerül a boltokba. 

jázmin tea

Masszázsolajból tea elixír - a jázmin tea története

Bár a jázmin története ezer évnél messzebbre nyúlik vissza, a jázmin virág zöld teával való párosítása alig 200 évvel ezelőtt öltött komolyabb méreteket. Itt is úgy tartják, hogy a hosszú ideig szállított tea tárolásának megkönnyítésére kevertek jázmint a teához, de mint a tea története során szinte mindig ez csak az igazság egy szelete lehet.

A Han dinasztia „történeti kódexe” Qián Hàn Shū,《前汉书》i.e. 114 szerint a jázmin a Római Birodalom találmánya, ami a Han dinasztia idején került Perzsiába és Kínába a tengeri selyemúton. Indiába érve a buddhizmus szent virágává lett és épp a buddhizmussal került Fuzhouba. A Tang dinasztia során a jázmin és a jáde szimbólumként a tanult bürokraták és az állam egységét jelenítette meg. A teához még leginkább gyömbért, citrusokat kevertek.

A Song dinasztia a méregtelenítőként számon tartott ízesített teák  aranykorát hozta el, ezek közül a nemesség kizárólagos receptjeiként mindössze öt-hat illat élte túl az évszázadokat.

Gu Yuanqing "A Tea Világa” (1564) c. könyvében számol be arról, hogy "az oszmanthusz, a jázmin, és a rózsa egyaránt használható önmagában teaként, vagy a tea ízesítésére.  Csupán a virágzás idejére és a teához adagolt virág mennyiségére kell figyelnünk".  A túl sok virág elveheti a tea rímjét, a kevés virág pedig   …..  hát kevés. Általában a három rész tea egy rész virág arányt javasolja.

Jázmin tapsikolás

A jázmin termesztése ipari méretekben a Qing dinasztia  Xianfeng időszakában a 19. sz közepén indult el a hazai, főként észak-kínai piacra. 1900-ban a termelés elérte a 30,000 dant (市担)1500 tonnát, ez 1938-ra ötszörösére nőtt, igazi divattá és új ágazattá vált a tea termelésen belül. A termelést általában közvetlenül helyi kereskedők szervezték, ami nem csoda, mert több termék termelését, minőségellenőrzését és feldolgozását kellett megszervezni a piaci igények párhuzamos kontrollálása mellett.

A jázmin tea már a XIX. század végén elérkezett a nyugati piacokra, ahol különféle márkák, szlogenek segítették a fogyasztó tájékozódását.  A következő évtizedek háborúi teljesen elvágták az ellátási láncokat, de a felszabadulással az ízesített teák gyártása soha nem látott méreteket öltött.

 A jázmin további felemelkedésében és marketingjében nem volt lényegtelen, hogy Dowager Cixi (1835-1908) majdnem annyira szerette a jázmint, mint magát és hatalmát. Uralkodása idején a diplomáciai ajándékok között első helyen szerepelt a jázmin tea, 1856 és 1886 között Kína teljes tea exportjának 35% - 44% -át adta.

A híres 1866-os klipper versenyben, amit mindössze 20 perc előnnyel nyert meg a Tae Ping a korábbi 270-ről 100 napra csökkent az ázsiai termékek szállításának ideje.  (Hajóval ma sem sokkal kevesebb), ami lehetővé tette az friss új ízek megismertetését a nyugati piacokkal. Az indiai tea térnyerésével a kínai tea korszaka leáldozott, az export leginkább a jázmin tea exportjára korlátozódott. A többit már ismerjük.

jázmin tea gyártás

 

Jázmin tea fajták

Ma a főbb jázmin tea fajták a következőek:

jázmin tea gyártás

Átcsábítani a csábító illatot virágról a teára

A jázminnal való ízesítés külön tudomány, tulajdonképpen az elérendő termékhez kell igazítani minden apró részletet, a kulcsot pedig az jelenti, hogy hogyan lehet a teát a legalkalmasabbá tenni az aroma felvételéhez, a virágot pedig az aroma leadásához. Az ízesítéshez használt virágzásának idejét már említettük.

Az ízesítéshez lehetőleg délután kell kövér, érett virágokat szedni. Minden más esetben, ha éretlen, vagy nem nyílik ki teljesen, vagy nem ad aromát. Ugyanez történik, ha a virágokat összekeverik a teával, mert a virágok egy része óhatatlanul megsérül, összenyomódik és nem nyílik ki. Amikor a virágok 90%-a kinyílt akkor lehet a teát és a virágokat egymás mellé fektetni és így hagyni 10-12 órán át. Mivel a friss virágok hőt termelnek, ezért a virágos tea halmot meg kell forgatni, le kell hűteni. Az egyébként már feldolgozott és „száraz” zöld tea nedvességet is felvesz a virágokból. A keverési fázisok között a teát újra ki kell szárítani, de ez nagyon kényes folyamat, mert az illékony komponensek el is illanhatnak. Hogyan választják szét az egyszer összekevert jázmint a teától?  Szitálják, leválogatják. Az egyre illatosabb tea leesik, a virág fennmarad. 

jázmin kerül a teára

Minden ízesítési folyamatot "egy keverésnek" neveznek. Az átlagos, nem mesterséges jázmin aromával ízesített teákat két-háromszor keverik jázminnal. 1-4 arányban, a prémium minőséget ettől sokkal többször. 

A több mint 100 termelő üzemet felvonultató Fuzhou és környéke vezető a kínai jázmin tea termelésben, 2021-ben 16,800 tonnát termelt, a teljes kínai termelés egy ötödét, ami 26000 tea termelőnek ad munkát. Emlékeztetnénk arra, hogy Kína tea termelése meghaladta a kétmillió tonnát, ezért ez a mennyiség a töredéke a világpiacra kerülő jázminnak.  A maradék vietnami, tajvani vacak, vagy mesterséges aroma.

2014 óta a Fuzhou jázmin tea gyártási módszer az Unesco Kulturális Örökségeinek listájára került. 2010 óta tartanak rendszeresen versenyeket a témában, nem tudom, szeretnék-e egyszer zsüritag lenni.

(a többi fujaini Unesco örökség a fehér teagyártási módszer, a Tanyang Gongfu teagyártási módszer, a Zhangping Shui Xian teagyártási módszer.)

Az utolsó kérdés,

hogy honnan ismerjük meg, ha valami prémium minőségű jázmin tea?  -  szelíd mosolyra csábít. Ennek a teának nem illata van. Ez teába fordult jázmin.

Egy CCTV film, ami mindent leleplez

Itt az új generáció ismerkedik, hogy milyen a virág, ha nem telefon.