Kosár
Az Ön kosara üres

A sheng puerh tea elkészítése

A következőkben egy sheng puerh elkészítést mutatunk be, de ez csupán egy a sokféle lehetséges módszer és út közül.

 A sheng puerh végeredményben egy zöld tea, ezért ennek megfelelően sokféle lehet az elkészítése, ezzel kapcsolatban figyelmükbe ajánljuk ide kapcsolódó cikkeinket.

Eszköznek megfelel egy üvegpohár, egy közönséges, konyhai préselős kanna, egy drága yixing kanna, vagy gaiwan csésze, esetleg nagyobb méretű, hagyományos teáskanna is. A sheng puerhek elkészítésében a számtalan variáció között találkozhatunk primitív, őserdei módszerekkel, de hatott rá a gong fu cha, sőt még a japán senhc szertartások sok válfaja is. Mindenki megteremtheti hát a saját seng puerh szertartását, eszközeit, színpadát, fontos a jó tea és a harmónia.

Amint azt a shu puerh elkészítésénél is láthatják, a puerhek szertartása nem különbözik alapvetően a wulong teák hagyományos gongfucha szertartásától. Legalábbis így tűnik első ránézésre. Már a shu puerh szertartásásban is sokkal több volt a rusztikus, népi elem, mint a "kínai" szertartásokban és a sheng puerhnél ez még tovább bonyolódik. A sheng puerh, akárhogy is nézzük, egy zöld tea. Kínai zöld teát ma szinte kizárólag gaiwan csészével érdemes inni. Meg lehet ezt kísérelni a sheng puerheknél is, ki-ki ízlése szerint próbálkozhat, sokféle út létezik, de a ma bevett sheng út a yixing kanna. Kövessenek bennünket végig és figyeljék a részleteket.

 
 
Csak két főre terítettünk egy rusztikus, ám nemes teakfa teatálcán, a szabadban. Sose vonuljon a teával pincébe, a föld alá, keresse a teába eső fényt. Sheng puerhekhez különösen jók a világos, sárga, zöld, vagy okker yixing agyagból készített kannák.
 
 
A teát mutassuk meg a vendégeknek, sőt mutassuk be. Tudnunk kell az eredetét, a gyártóról néhány szó, az érlelés körülményei mind fontos információk lehetnek. Ne feledjük el, hogyha sheng szertartásról beszélünk, az akár egy 40-50 éves tea szertartása is lehet, így a mellékes információk is nagyon fontosak.
 
 
Megmutatjuk a teát, de kibontva nem adjuk körbe, viszont külön élmény, ha az ő figyelő tekintetüktől kísérve bontjuk meg a lepényt. Ez továbbra is az érlelt teák azonosítása miatt fontos. (Nem ártana kesztyűt viselni)
 
 
Sheng puerheknél nagyon fontos a jó víz és a jól megválasztott hőmérséklet. Léteznek fehér tea szerű, langyos elkészítési módok és gondatlan forrázatok. A 85 Co-nál magasabb hőmérséklet kötelező, így azt mondhatjuk, hogy a víz legyen 90-95 Co-os, így, mire a kannába kerül, még mindig meghaladja hőmérséklete a biztonsági szintet.
 
 
A lepényről levett teadarabot körbeadjuk, így mindenki közelebbről is megtekintheti a tea ízét.
Forró vizet öntünk a kannába. A kannából a kiöntőbe, a kiöntőből a csészékbe, a csészékből a többi csészébe öntjük a vizet, közben a csészéket gondosan és látványosan átmossuk. A maradék vizet visszaöntjük a kannára,
így melegen tartjuk.
 
 
Mostmár, csipesszel megfogva, jöhet a tea.
 
 
Felöntjük a teát. Ez nem is olyan egyszerű. Ne öntsük a vizet a teára, inkább a tea mellé. Mozdulatunk mindent elárul rólunk.
 
 
és rövid, pár másodperces áztatás után kiöntjük a kiöntőbe.
 
 
Majd kiöntjük a csészékbe... A sheng puerheket legalább kétszer 5-10 másodpercre felöntve mossuk át. Hozzá kell tenni, hogy garantáltan tiszta eredetű sheng puerheket elmosás nélkül is ki lehet próbálni..
 
 
Az átmosott teával mégegyszer átmossuk a készlet minden darabját... Minden olajos és illatos lesz. Körbevesz minket a tea gőze.
 
 
És végül a mosótea megint a kannára kerül. A hosszadalmasnak tűnő előkészületek elengedhetetlenül fontosak egy jó sheng puerh elkészítéséhez. Átmosva a készletet, a teát és lelkünket feltárjuk az ízeket, illatokat, szabad utat engedünk a teának, érzékeinknek. Valójában az egész herce-hurca alig 2-3 perc.
 
 
Mostmár tényleg kezdődhet a teánk. Nem túl magasról, lágyan felöntve, az első lépések finom, fűszeres, lágy teát fognak adni.
 
 
Ez a tea (Xi Zi Hao: Sárkány főnix) a gondos átmosás után adja ezt az aranyos szalma színt, gyümölcsös-édes illattal.
Eddig az volt fontos, hogy a forró víz és a mosótea a tálca és a kellékek minden részét érintse. Mostantól minden cseppje kincs, pontosság és nyugodtság vezérelje a mozdulatainkat.
 
 
Az első felöntés maradék teáját az isteneknek ajánljuk és a szellemre locsoljuk. Ez itt egy vízibivaly. vagy teabivaly.
 
 

Egy tea, amiből semmi sem hiányzik. A sheng puerhek felöntéseit mindenki saját ízlése szerint végezze, mi 10-15 másodpercig hagyjuk a teán az első 7-8 felöntésre, ezekben a tea egyre erősebb, sőt még attól is erősebb lesz. Utána fokozatosan növeljük a felöntések idejét. A 15. felöntés már 2 perc hosszú, vagy annál is hosszabb és hihetetlenül édes lesz. Nem szégyelljük azt sem, hogy ugyanezt a teát másnap is felöntjük, ha előző nap nem végeztünk vele.