Kosár
Az Ön kosara üres

A shu puerh tea elkészítése

Legyen egy jó teád. Keress egy szál virágot, helyezd el úgy, ahogy a természetben találtad és hogy méltó társa legyen vendégeidnek, vagy magadnak.

A shu puerh egy kényszerített, ember által irányított, gyorsított érlelési folyamat terméke. Az elkészítés során ezt messzemenőkig figyelembe kell venni. Olyan, mintha egy öreg, érlelt teát öntenénk fel, de sokkal esetlegesebben szabadabban kell eljárni. Mivel a shu puerheknek nagy a színezőanyag és aroma tartalma, jó ha porózusabb anyagú eszközt használunk, de megteszi egy porcelán gaiwan is. Hibának számít, ha finom, a teát "megjegyző" anyagú eszköz esetén ugyanabban az eszközben sheng és shu puerht is készítünk.

 

Az elkészítés menete:

Legyen egy jó teád. Keress egy szál virágot, helyezd el úgy, ahogy a természetben találtad és hogy méltó társa legyen vendégeidnek, vagy magadnak. Tisztítsd meg a szobát, vagy a helyet, ahol a teát készíted. Készíts össze minden hozzávaló kelléket, ne kelljen közben felállnod, semmi se vonja el később a figyelmed. Készülj el időben, a vendégeket már tiszta, előkészített hellyel várd.
 
 
Valamilyen egyszerű eszközben (itt a lepény feltörésére szolgáló tálcán) mutasd meg a felszolgálandó teát, esetleg a vendégek jelenlétében törd le az eredeti darabról. A lepényt, vagy más formát csak állítsd ki, senki ne vegye a kezébe, ne tapogassa, szagolgassa. Ha nem mutatod meg a teát, csak beteszed a kannába, olyan mintha nem vennél tudomást a jelenlévőkről. A teához senki ne nyúljon kézzel, csak szemlélje meg feltárulás előtti állapotát.
 
 

Forrald fel a vizet egészen "rákszem vízig". Önts a kannádba és minden a teát fogadó kellékbe forró vizet. Lassú, de ütemes mozdulatokkal dolgozz, a tested, vállad legyen egyenes, kezed , könyököd emeld fel, legyél nyílt. Mindig a kezedhez közel levő oldalnak megfelelő (jobb, vagy bal ) kézzel munkálkodj, ne nyúlj keresztbe. Ne emeld fel feleslegesen a tálcán lévő eszközöket. Minden mozdulatod mutasson stabilitást, nyugalmat, erőt, harmóniát.

 
 
Míg a tea körbejár, öntsd ki a kannából és a kiöntőből a forró vizet, majd egy pálcikával, csipesszel, vagy hasonlóval mosd át a kellékeket. Ennek sokféle módszere, hagyománya létezik, fő, hogy ne csörömpölj, még a tisztogatásodnak is legyen stílusa.
 
 
 
Helyezd egy csipesszel a teát a kannába, majd öntsél rá forró, 100 Co-os vizet. Várj pár másodpercet, majd öntsd ki a kiöntőbe és a csészékbe. Az első felöntés ideje a tea formájától, keménységétől, korától és persze tőled függ. A mosás milyensége alapvető hatással lesz a teázás első felére. Túl hosszú mosás kiemeli a teát, kimossa a koffeint, túl kevés idő nem elég a higiéniához. A csészéket újra pálcikával megfogva, immár teával ismételd meg a mosogatást és öntsd a tálcára az összes teát. A tea olajai bevonják a csészéket és a tálcát, illóanyagai, illata átjárja a helységet.
 
 
Egy kendővel töröld meg a kannát, helyezd a kendőre és add körbe. A kanna tetejét levéve mindenki megszagolhatja a tea ígéretét. Jobb a kanna tetejébe szagolni, mint a kannába, de az sem tilos.
 
 
Ha úgy érzed, minden a helyén van, a jelenlévők, a tea és te is készen vagy öntsd fel a teát. Az elmosás és az első felöntés között eltelő idő is nagy különbségeket eredményezhet. Ehhez ismerned kell a teádat. Egy kemény darab rövid mosása és azonnali felöntése azt fogja eredményezni, hogy a víz még csak most fog a teád közepére érni. A felöntés ereje is meghatározó. Magasról megpréselheted a teát, alacsonyról, csak rálöttyintve a vizet no-name, no-moment teát fogsz készíteni. Minden attól függ, hogyan ülsz és hogyan készültél fel lélekben. Most ne beszélgess senkivel. A befedés lassú legyen, kissé félrebillent tetővel húzd le a felöntés tetejét, főleg, ha az habos...
 
 
 
 
Előbb a fővendégnek ( a legidősebb, vagy a legnagyobb tiszteletben álló vendégnek tölts, ő veled szemben, vagy a jobbodon van, onnan haladj magad felé, így a már megtöltött csészék felett nem kell a kezeddel áthaladnod. A képen látható hab hiba. Öntsd a csésze falára a teát, nem lesz habos és némileg hűl is.
 
 

Amikor befejezted, újra tedd a kezed a térdedre, majd kissé meghajolva jelezd a vendégeknek, hogy elvehetik a teájukat. Mindenki a saját csészéjét veszi el és teszi vissza, hozzányúlni más csészéjéhez a legnagyobb illetlenség és sértés. Legalábbis tőlünk keletre, meg nyugatra.

 
 
A vendégek elveszik és szürcsölve megisszák teájukat, majd beszélgetnek, megdicsérik (vagy nem) a teát, az eszközöket, az előadást. A Ming szertartásokon szokás volt témát adni a beszélgetésnek. Nem beszélünk (napi) politikáról, vallásról, nem teszünk sértő kijelentéseket. MAI TÉMÁNK: a szél. Vagy a hajó. A témával kapcsolatosan bármilyen művészeti alkotás (zene, kalligráfia, költészet) megidézése szóba jöhet. A vidámság nem tilos.
 
 

Ettől kezdve a házigazda szabja meg a tea ritmusát, új és új felöntéseket készít nagy gonddal és odafigyeléssel kezelve az eszközöket, a mindig forró vizet és kezében tartja az időt. A sokadik felöntés (8-12) már percekig is eltarthat, magasról felöntve, rázogatva a kannát. A shu puerhek érdekessége, hogy a teljesen színtelenné váló tea is nagyon finom, mentás, kámforos ízeket tud adni.

Ha befejezted, jelezd a vendégeknek. A fővendég megköszöni a teát, a vendéglátást és mindannyian elmennek. Túl soká maradni kéretlenül fárasztó és illetlen dolog.