Kosár
Az Ön kosara üres

A puerh tea érése

A sheng pu'erh élete bár nem azonos teákról van szó, jól látszik a korosodás minden tünete.

A teák érése

Az Európai Unió mai irányelvei szerint a tea eltarthatósági ideje egységesen 2 év. Ezzel szemben mindenki tisztában van azzal, hogy bizonyos japán teák jóval rövidebb idő alatt elvesztik élvezeti értéküket, míg a legtöbb félig fermentált tea az idő múlásával nemhogy rosszabbodik, hanem újabb és újabb ízharmóniákat állít elő. A zöld teák nagy része a gondos besütés ellenére 2 év után valóban oxidálódik, patinásodik, öregszik.

A zöld puerht viszont jellemzően egyáltalán nem sütötték, csupán megsodorták, majd napon szárították és lepénybe préselték. Az így beállított tea zöld tea volt, de a végső lezárása, konzerválása elmaradt, a tea lassan, nagyon lassan, de tovább fermentálódott. A kémiai fermentáció jelentősebb enzimjeinek aktivitása megszűnt, de a megfelelő környezet és az idő új színtérre helyezi át a tea átalakulását. Évekről, évtizedekről van szó egy olyan, baktériumokkal és mikroorganizmusokkal felügyelt folyamatban, amelynek során az eredetileg zöld tea lepény lassan más teává válik; idősödő, öregedő, érett, de még mindig tovább érő, élő lepénnyé. Színe a zöldes-szürkés, kékeszöldből világosbarna, sárgásbarna, vörös árnyalatra vált. Íze fűszeres, lágy, kerek, bizsergő, villódzó, édes és szinte kiihatatlanul hosszú. Ahány évjárat, annyi puerh, ahány blend, annyi tea, ahány tárolási forma, annyi eredmény. Akár a sajt, akár a bor. Mégis van egy alapvető különbség. Nincs olyan bor, aminek egyensúlya az elvárható időn túl ne borulna fel és ne válna menthetetlenül ihatatlanná, üres aukciós műemlékké. Az élő pu’erh élete elméletileg végtelen, egy nagy formátumú tea minimum 20-30 év alatt válik elvárhatóan éretté és elérhetetlenül drágává, de ekkor még korántsem zárult le az élete.

 
A sheng pu'erh élete bár nem azonos teákról van szó, jól látszik a korosodás minden tünete:
 
Zhonghua Yi-Wu hegység 1999
 
De Lan lepény DeHong kerület 1994
 

A régi teák ára

Az 50-es években szedett és gyártott teák évjárattól függően ma lepényenként 4-5.500 $ áron kaphatók meg, a tea eredeti 357 grammos súlya ennyi idő alatt 300 grammra csökkent. A túlzottan drágának tűnő tea grammra lebontott költsége egyáltalán nem elérhetetlen, mindössze 16 $. Egy ilyen tea 5 grammja legalább 2 liter soha nem látott teát ad. Egy csésze=0,4 dl tea tehát hozzávetőlegesen 2 dollárba kerül. Olcsóbb, mint egy középkategóriás villányi bor, nem is szólva egy komolyabb kaliforniai, toszkán, ne adj isten francia borról.

Arról, hogy miért, hogyan és mivel együtt él a puerh, a következő oldalon írunk. (tea mikrobiológiája)

 
Negyven évvel korábban született
 

Az érés külső nyomai

Az alábbi képeken jól látható a zöld puerh már rövid idő alatt is bekövetkező színeváltozása. A bal oldalon egy idei, 2007-es lepény látható, a jobb oldali már 4 éves. A recept ugyanaz, egy 8542-es zöld puerh, szép, fiatal, rügyes, tavaszi tea. Az idősebb tea elkezdett mélyülni, színe cserzettebb. Mindkét tea fogyasztható, de a legjobb lenne még 10-15 évet várni, anélkül, hogy saját magunkon ne tapasztalnánk hasonló változásokat.

A klasszikus receptek nagy teái az első évben egyszerűen élvezhetetlenül élesek. A második év vége felé a helyzet hirtelen megváltozik, felnyílik egy ajtó az ígéret földje felé vezető úton. A tea még mindig mérgesen fűszeres, de megmutatja távlatait is. 5-6 év alatt nemessé erősödik, majd egy halkuló időszak következik be az életében. A 8-12 év a halvány, modhatni jellegtelen ízeké, megbánjuk, hogy ezt a teát választottuk. A zöld puerhek ebben az időszakban szürkésbarnák, a sötétek vörösesbarnák. 10-12 év után kezdődik a bölcsesség időszaka. Mivel a bölcsesség még nekünk sem adatott meg, többet nem mondhatunk, ki-ki ítéljen, ahogy kíván.

 
 
A shu puerh teák érése