Kosár
Az Ön kosara üres

Sheng Puerh

Az élő tea

A sheng puerh jele egy földből feltörő növényt shengábrázol és sokszoros jelentésű:

élő, megszülető, felnövő, egyúttal nyers, fővetlen. Magyarul fordíthatjuk egyszerűen zöld, sheng, vagy élő pu’erhnek. Ez a feldolgozási mód ugyanolyan nyers, rusztikus, mint maga a puerh, részben megegyezik a zöld teákéval, de különbözik is tőle. A zöld teák feldolgozása fonnyasztásból, majd egymást követő sodrásból és sütésből áll a végső besütés és szárítás előtt. A sütési fázisok funkciója a sodrás során felszakadó sejtek miatti polifenol oxidáció (kémiai fermentáció akadályozása, lassítása, megállítása. Ugyanezt a szerepet tölti be más zöld teák esetében a gőzzel való kezelés, vagy más hőkezelés (napon való szárítás).


A jobb kezelhetőség alapfeltétele egy rövid fonnyasztási szakasz,
ezalatt az egyébként is nagyméretű levelek víztartalma csökken.

Film öreg tea fákról, hervasztásról, sodrásról, formázásról.
Ezután változatos technikákat alkalmaznak vidéktől, tradícióktól és a teáktól függően.  A legelterjedtebb a levelek kézzel történő sodrása, ami nagy méretük miatt inkább dagasztásnak tűnik. Nézze meg a mellékelt videón. Dagasztás 3 perc 10 mp-től!

A sodrást sok tea esetében gyors, napon történő szárítással le is zárják, más teákat a zöld teák esetében egyébként megszokott módon wokban besütnek, majd megszárítanak.

A hirtelen szárítás, vagy wokban sütés neve a sha qing,  vagy , szó szerint a "zöld megölése" a teából (valójában inkább éppen a zöld konzerválásáról beszélhetünk)

Az eredeti tömegének felét elvesztő szárított, leveles tea a formázott pu’erh alapanyaga, a mao cha.
A mao cha már elkészíthető tea, magyarul leveles tea, de a piacon a későbbi tea értékének töredékét éri. Hogy miért, arra ad választ a zöld puerh jele. Azért mert ez a tea él. De ahhoz, hogy tovább éljen, formát kell adni életének.