Kosár
Az Ön kosara üres

Hogyan kell szétszedni egy puerh teát?

Kés, ár és fúrész a teakészítéshez

puerh tea szétszedés

Különféle elképzelések, iskolák és tanácsok léteznek arra vonatkozóan, hogy hogyan kell szétszedni egy préselt puer tea formát.

Az elképzelések megegyeznek abban, hogy az igyekezet a levelek minél sértetlenebb leválasztására irányul. Az összetört levél praktikusan tulajdonképpen egyetlen hátránnyal jár: össze van törve, emiatt poros, emiatt erősebb teát fogunk belőle készíteni, nehezebb a kontroll.

Mielőtt nagyon belemelegednénk az elveink csiszolásába, annyit nem árt tudni, hogy léteznek olyan géppel préselt teák, amik az árnak is ellenállnak, ott egy szabály van: sikerüljön leszedni egy pár gramm teát - bármilyen formában.

Van olyan iskola, amely szerint a lepényt egészben meggőzöljük és ebben az esetben gyakorlatilag teljes egészében leveles teává változtatjuk.

A kb. 6-8 éve divatos trend szerint egy árral kell belülről kifelé haladva felfejteni a teát. Régebben simán letörtek, vagy lefeszítettek belőle egy darabot, késsel, ún. puer késsel kívülről befelé haladva..

Ma az az elképzelés az uralkodó, miszerint egy minél vékonyabb, de mégis erős árral, fémpálcával kell felfeszegetni a formában egymásra préselt leveleket, de belülről kifelé. 

Alapvetően egy feltétel kell befolyásolja az elképzeléseinket.  Mit kezdünk a teával; hosszú távon, vagy rövid távon kívánjuk elfogyasztani?

Az alábbiakban egy kínai film a különféle formák feltöréséről. Messziről jön, kicsit várni kell, amíg betölt.