Kosár
Az Ön kosara üres

Bíbor puerh tea

A számtalan kitűnő tea közül van egy fajta, ami mind megjelenését, összetételét, mind élvezeti értékét tekintve egészen különleges, ez a bíbor rügy tea, ami nagy népszerűségnek örvend a tearajongók körében

 
A yunnani puerh tea sokszáz variánsa sokféleképpen alkalmazkodott a változatos környezethez, az alacsony szélességi öveken, nagy magasságban, trópusi őserdőben és hegylábakon. A számtalan kitűnő tea közül van egy fajta, ami mind megjelenését, összetételét, mind élvezeti értékét tekintve egészen különleges, ez a bíbor rügy tea, ami nagy népszerűségnek örvend a tearajongók körében. A forró, párás nyár és ősz során az újra és újra kihajtó rügyek egy része bizonyos variánsoknál bíbor színre színeződik. A szín forrása az anthocyanin, ami megváltoztatja a sejtnedvek savasságának értékét. Magas savtartalom vörös-bíbor színt eredményez, míg a lúgosabb kémhatás indigó színre festi a rügyeket. Az anthocyanin a polifenolok közé tartozó vegyület és fontos szerepet kap a puerh gyógyító hatásának érvényesülésében. A bíbor szín abban az esetben jelenik meg, ha a nyár különösen forró, mert a teafa ezel a vegyülettel védekezik az ultraibolya sugarak ellen. A puerh tea természetes élőhelye 1000-2000 méter közötti tengerszint feletti magasságba esik. Ebben a magasságtartományban az élőlényeknek a tengerszinten mérthez képest nyolcszoros ultraibolyasugárzással kell számolni.
 
csomagolás:  ez volt kéznél
 

Bíbor szín

A száraz, tavaszi évszakban jóval magasabb a por és pollentartalom a levegőben, ami akadályozza az ultraibolya sugarak eljutását a földfelszínig. Az esős évszak viharait követő derült időszakokban a levegő szokatlanul tiszta, pormentes, az ultraibolya sugárzás fokozódik a felszín közelében és a nagyobb tengerszint feletti magasságokban. A tea anthocyanin termeléssel reagál és védekezik a sugarak káros hatásaival szemben. A yunnani teaültetvények mellett elhaladva egy forró nyári napon ez a bíborszínbe öltözött rügyfakadás az egyik leglátványosabb jelenség. A bíbor rügyeket növesztő tea variánsok száma ugyanakkor elenyésző; az összes teához képest, mindössze 1-2% és változik a bíbor szín intenzitása is.

A bíbor szín a teatörténelemben természetesen a minőség szinonimája volt. Lu Yu, amikor a tea levelek színéről ír, a következő konklúzióra jut: \"fényes sziklák, gazdag vadon, legjobb a bíbor, a zöld csupán utána következik\". A bíbor rügyeket adó teafajták különös ízű teát adnak, szinte minden teafeldolgozási móddal nyert tea ízét lefedik, A felöntések elején kerek , mézes fehér tea ízek, jelentkeznek, később erősen fermentált teák tűnnek fel a szánkban, a gyengülő öntet peig a vastag karakterű gőzölt teákra emlékeztet.

Fujianban is akadnak korlátozott példányszámú, bíborszínű fajták, legismertebb közülük a Da Hong Pao Vörös Köntöse, valamint Zhejiangban a Guzhu Zisun, guzhu zi shuszó szerinti fordításban, bíborszín bambusz rügyek.

 
Díszdoboz
 

A puerh termőterületek közül a Hani és a Bulang kisebbségek által lakott területeken van hagyománya a csak bíborrügyeket tartalmazó teák készítésének. Ezek a fentiekből következően nyári, nyárvégi, őszi teák, testes, átható ízzel, vastag, sokszor fátyolos öntettel. Puerh létére bizonyítottan vérnyomás, vércukorszint és koleszterinszint csökkentő tea. Akinek jó, akinek nem, bíbor:

Az alábbiakban néhány kép saját gyűjteményünk és kínálatunk egyik klasszikus bíbor rügy darabjáról a Dehong északi részén rusztikus, vad teákat gyártó dan kisebbség szövetkezeti teájáról. De Hong Bíbor Coop 2005.

 
Ami sötét, az zöld, ami zöld, az bíbor árnyalatban úszik majd a csészében