Kosár
Az Ön kosara üres

A hely, amit betölt az osmanthus virág illata

"Banzhang a király, Yiwu a királynő" - hangzik a szlogen a puerh imádók között és bármennyire is közhelyes, az utóbbi évek tendenciája igazolni látszik a mondást

 

 A Yiwu különfélei teái elérhetőek megfizethetőek és finomak, a Banzhang teák mára gyakorlatilag elérhetetlenek az egyszerű fogyasztó számára. Mi ennek az oka és mi is van a jelenség mögött? Elsősorban az, hogy a talaj összetétele, a klimatikus viszonyok és adottságok miatt a Ban Zhang területén termett tea számít a legerősebb legagresszívabb teának az egész világon. 38 % polifenol tartalom 5 %-ot is elérő koffeintartalom. A Banzhang hegy, a Bulang hegységcsoportban található Menghai Xishuanbanna tartományban, Menghai városától 60 kilométerre, a tengerszint feletti magassága 1800 m. Térképet lásd a mellékletben.

A Banzhang 班章 név jelentése Dai nyelven "a hely, amit betölt az osmanthus virág illata (pontosabban, ami fölött lebeg)". A Banzhang hegység, mint puerh tea termőhely mindössze két, hani nemzetiség által igazgatott falu lakhelye: Xin (új) Banzhang 新班章 és Lao (régi) Banzhang 老班章.

Lao Banzhang polgármestere (törzsi vezetője) Yang Sanpa, a faluban összesen mintegy 120 háztartás található 513 lakossal. Xin Banzhangot 60 éve alapították, 17 kilométere fekszik Régi Banzhangtól és 87 háztartást számlál. 43 éve egy harmadik települést is alapítottak mintegy 40 kilométerre Weidong néven ez 84 háztartás otthona, amelyeknek szintén természetes foglalatossága a tea nevelése, gondozása és gyártása..

Weidongban nem volt tea, oda a lakók vitték.

A két eredeti Banzhang összes teatermő területe 2000 mu (1 mu kb 1/6 hektár) és a két falut összekötő út mentén helyezkedik el.

Bonyolítja a helyzetet, hogy közigazgatásilag egy negyedik falu is tartozik a vidékhez: La Man-e 老曼峨, kb 3200 mu teatermő területtel. De ezt már inkább Bulang hegyi teának szokás tekinteni, bár nagyon erős, kesernyés világa miatt beleillik a Ban Zhangról alkotott képbe. Hozzá kell tenni továbbá, hogy 1988-ban a Menghai Teaüzem 3500 mu területen telepített teát a Banzhang ligetektől mintegy 10 kilométer távolságban. Ezért Banzhang környéki teával biztosan találkozhatunk a Menghai, vagy akármilyen teaüzem prémium teáiban, csak nem tudjuk melyikben.  Egyébként felismerhető, méghozzá alég könnyen. Üt és simogat egyszerre.

 
 

Tea falvak

Ebből is látszik, hogyha meg akarjuk határozni, mit jelent a Ban Zhang tea, akkor négy falu neve merül fel, mint termőterület, illetve a Menghai saját ültetvényei, aminek teájával következésképp bárhol találkozhatunk, valószínűleg egy blend részeként.

Tiszta Banzhang teához hozzá lehet jutni, de mélyen a zsebünkbe kell nyúlni érte. A Shu Dai Zi márka Banzhang teája jelenleg 250 USD/lepény, a Douji márkáé 350 USD, a Chen Sheg Hao pedig messze az egekben jár.

 Banzhang és Bulang lakói a helyi törzsek évszázadok óta egyhangú földműves és pásztoréletet éltek. A nehezen művelhető dombokon zöldségeket, gyümölcsöt, kevés rizst termeltek. A teával együtt éltek, de csak saját szükségleteik kielégítésére használták. Néhányan piacra vitték a háztartási jövedelem kiegészítéseként. 2000-ben egy kiló Banzhang puerh ára kb 1 dollár volt. A következő években a tea ára lassan kúszott felfelé. 2003-ban 3 dollár volt a szárított, nem préselt mao cha ára. 2006-ban a helyiek nagy meglepetésére egy kereskedő 35 dollárt kínált a tea kilójáért és 3 tonna tea megvételére tett ajánlatot. Az egész falu teaszedéssel, feldolgozással foglalkozott azon a tavaszon. 2007 emlékezetes tavaszán, amikor a puerh ára először szökött az egekbe, ugyanez a kereskedő azonnal 150 dollárt ajánlott a tea kilójáért. A falubelieknek fogalmuk sem volt, mi történik a messzi külvilágban a piacokon, de a kereskedők egymás után érkeztek és egymás fölé kínáltak, mígnem a tea ára elérte a csillagászatinak számító 300 dollárt. Ez már komoly ár, ennyibe kerül egy közepes gyokuro, köznapi kínai zöld tea pedig sosem érte el ezt a szintet. A minap még a burgonyával egy szinten jegyzett tea hirtelen aranyat ért. A nyugat minderről mit sem tudott, 2005-ben a fogyasztók csak hümmögtek, ha Ban Zhang teát mutattunk nekik, 2006-ban írtuk ezt a cikket, pár lepényt adtunk (ajándékoztunk) el tizenezer forintért. A falubeliek maguk sem tudták mibe csöppentek. A tanács által birtokolt földeket 1998-ban kezdték szétosztani sorsolás útján, a szemfülesebbek több földhöz és a földön lakó teafákhoz jutottak, másoknak kevés jutott. Megint mások öregebb, masszívabb fák és tealigetek tulajdonosai lettek. Ma a felújított tetőkről jól látszik a faluban, kinek milyen minőségű föld jutott.

 
 

A megváltozott helyzetre reagálva a falu kezdte megszervezni a teával kapcsolatos tevékenységeket, őrszolgálatot szerveztek a tealigetekhez és ellenőrizni kezdték az utakat. Emlékszem egy 2008-as nagy port felvert beszámolóra, amiben a közösség által kiküldött képviselők meglátogatták a guangdongi teapiacot és kereskedőket és azzal kellett szembesülniük, hogy szinte minden teaház árul Banzhang teát. A világ legnagyobb hamisító piacán 5000 tonnára becsülték a Banzhang néven forgalomban lévő tea mennyiségét. Lao Banzhang területén viszont évente összesen 50 tonna teát termelnek, ebből alig 10 tonna a tavaszi termés. A helyiek megértették, hogy a hirtelen jött gazdagság milyen veszélyeket rejt. Megszervezték az utak ellenőrzését, ma a négy faluba befelé és kifelé is ellenőrző pontokon keresztül haladva lehet bejutni, ahol azt igyekeznek megakadályozni, hogy más vidékről érkező teát akarjanak Ban Zhang teaként eladni. Ez nem vicc, folyamatosan vannak kísérletező kedvű termelők és kereskedők, akik 20-30, 100 kiló tea árát próbálják a többszörösére hízlalni. De ezek az intézkedések nem oldhatták meg az alapproblémát, ezért a helyiek a kormányzat segítségét kérték.

A megoldás eleinte a létező fák felmérésében és koncessziós értékesítésében látszott. Az egész falu teafákat mért és számolt, ami természetesen - akrcsak a közösségi földek felosztása - csalásokhoz és bizalmatlansághoz vezetett. Arra legalább fény derült, hogy az ős-falu határában összesen 11.000 darab legalább 30 cm törzsátmérőjű teafa él. Végül a falu polgárai külön-külön úgy határoztak, hogy az ültetvények egy részét koncesszióba adják. A szerencsés nyertes a Chenshen Hao Teaüzem lett, ami egy milliárdos ingatlanvállalkozó Chen Shenghe érdekeltségébe tartozik és 2007-ben a Ban Zhang környéki teák több, mint felének egyedüli felvásárlójává vált. Rossz nyelvek szerint a maradék felét is ő kormányozza, hagyván, hogy azok mind magasabbra tornásszák az árat. Ezzel egy időben háromoldalú megállapodást kötött a faluközösség, Chenshen és Menghai „önkormányzata”, amiben többek között garantált felvásárlási árakat, fejlesztéseket, a helyszínen történő beruházásokat rögzítettek. Így hozták helyre valamelyest a Lao Banzhangba v ezető (föld)utat, építettek iskolát és egy teafeldolgozó üzemet. A megállapodás garanciákat tartalmazott a környezet megóvásáról, a teafák védelméről. A Banzhangból kivitt tea garnciacímkét tartalmaz. Ha valakinél a piacon Bnazhang teaként kínált teát találnak címke nélkül, annak saját termését három egymást követő évben lefoglalja a kormányzat.

 
 

2014

A helyiek további innovatív gyártástechnológiai lépéseket vezettek be. A tea fermentációt megakadályozó sütésére vas wokok helyett bronzból készült wokokat használnak, 40 percre elnyújtva a sütést, megakadályozva a levelek esetleges megégését. Csak ezután használnak vas wokot további 20 perc sütésre. Kevés, vagy semmi füst, finomabb íz az eredmény.
Sok vad teafa termő vidéken elterjedt a fák túltermelése, kifosztása, vagy túlszedés, vagy a gyorsabb növekedést serkentő csonkolás révén. Ban Zhangban állítólag vigyáznak erre, vigyáznak a helyi tea királyra és vigyáznak a végeredményre is.
Egyre többen szeretnének igazi aszfaltozott utat a faluba – jelenleg nincs – viszont van már helyi bankfiók, az első a puerh falvak közül és vannak frissen festett tetők, napkollektorok és ipadok.

De vannak azért felhők is az égen.

2014 tavasza száraz volt, a termés vékony és nem jó minőség. A kereslet ennek ellenére hatalmas, a helyiek mormognak és nem akarják Chenshennek adni a teájukat. Pasha hegyi emberek arról beszélnek, hogy rengeteg guangdongi kereskedővel találkoznak, akik egymás fölé hajtják az árakat és azt is mondják, hogy a rossz termés miatt találkoznak Ban Zhang vidéki emberekkel is, akik szintén teát vesznek, méghozzá nagy mennyiségben – vajon miért?
Azt is mondják, hogy 2006 óta minden család luxus terepjárót vett magának, és ingatlanokat meg más befektetéseket és ha holnap végetérne a Banzhang csoda, akkor is maradna mit a tejbe aprítani.  Csak sajnálják kissé az elveszett közösségi életet és kapcsolatokat, a felbomlott, meglazult falusi közösséget.

Ma 2014 tavaszán egy darab 357 grammos Chen Sheng Hao Ban Zhang lepény 1100-1300 dollár körül vásárolható meg.

 
 

Turisztikai tea "hot spot"

A Banzhang tea úgy tűnik, mintegy világítótoronyként szolgál, valahogy úgy, mint a vörös pecsét az érlelt teák piacán. De mégiscsak ez is egy - habár nagyon sajátos- piac, ahol kínálat és kereslet, túlfűtött remények és hiú ábrándok járnak kart karba öltve. Már 2013 decemberében az a hír járta, hogy a Banzhang árak tavasszal átszakítják a mennyezetet. Így is lett. Azért lehetett erre számítani, mert Chengshenhao eredetileg ötéves koncesszitó kapott a szerződésbe belépő tagoktól, ami 2013-ban járt le. Eddig is voltak különutasok, akik többet próbáltak elérni, de most és éppen akkor, amikor Kínában forró tőke keresi megint a helyét a falu teljes termelése igyekszik megméretni magát és minél magasabbra tenni a lécet.

A sheng puerh piaca másik ok miatt is ilyen lázas. A világszerte tapasztalható - részben a válságból, részben a klímaváltozásból (ha van ilyen) keletkezett élelmiszerdrágulás folyamán sokszorosan felértékelődik minden eredeti, pótolhatatlan, organikus, szennyeződésmentes termék. A határ elvileg tényleg a csillagos ég és akkor mi hamarosan elmondhatjuk, hogy pár éve igen gazdagok voltunk csak nem tudtunk róla.

  Az első bankfiókot már most egy másik követte és épülnek az első szállodák is. Azt mondhatnátok, ez normális. Egy pár éve elmaradott értéktelen vidék hirtelen meggazdagszik és a figyelem középpontjába kerül.  Na bumm, volt már ilyen.  Csakhogy minden teaszerető attól fél, hogy ezekkel a mohósággal és hiúsággal együttjáró változásokkal nem fog tudni lépést trartani a természeti környezet és pont az megy tönkre, ami mindannyiunk kincse volt.

Új bank nyílt Régi Banzhang faluban, az első nap 2.8 million yuan letétet fogadtak. A bankfiók várható forgalmát évi  100 millió yuanra becsülik.

" 据勐海的茶农讲,勐海老班章寨子的村民在11月份开会,村民对明年的老班章毛茶涨价看法基本一致,建议村民明年的老班章的古树茶卖8000元起步。村民对 明年老班章涨价的信心,来自于普洱茶行业对古树茶的强烈追捧。村民说今年秋茶已经被全部抢夺一空,明年涨价势在必行。"

2013 novemberében egy falugyűlésen a falu lakói többé-kevésbé egyetértettek abban, hogy a Banzhang "gu shu" (eredeti vad tea) tealevelének ára 8000 rmb (/kg) körül kell induljon. (Ez  286000 Ft / Kg. avagy 14300 Ft/ 50 gramm. Érdemes tudni, hogy ez a szálas mao cha ára, préseléskor ezt kb 80 tömegszázalékkal érdemes számolni). A falu lakói bíznak a 2014-es Banzhang ár emelkedésében és fenntarthatóságában, mert a sheng puerh teához kötődő pénzügyi, piaci tevékenységekben felfokozott várakozás tapasztalható.

"曾经躲在深山无人识的偏僻老班章寨 子,现在成了一个热闹的旅游胜地。每年春茶期间,每天至少有一百部以上的豪华越野车到达老班章,其中不乏丰田巡航舰、路虎、卡宴这些名牌SUV,这些都是 来自全国各地的普洱茶爱好者。他们有些是茶厂的老板,有些是茶庄的经营者,有些是纯粹的茶友。到云南普洱茶源产地去旅游,看看古茶树,顺便购买一些纯纯的 毛茶。这种难得的经历,就是自己圈子炫耀的一种资本。"

A Banzhang falu már most egy turisztikai "hot spot". tavasszal mostmár évek óta luxusaitók százai érkeznek a faluba, akik puerh fanatikusok Kína minden részéből, cégtulajdonosok, üzletemberek, vagy tea hobbisták.

 

Források:7

William, Bannacha
Art oft ea No 6
Teaurchin
http://www.puercn.com/puerchanews/news/52095.html