Kosár
Az Ön kosara üres

Őszi Tie Guan Yin

Az őszi teákat többre tartjuk íztelítettségük miatt − egészen április-májusig, amikor újra fordul a kocka.

 

Wulongot és más, részlegesen fermentált teákat − így például a pu’erht − végülis hasonlóan kell elkészíteni. A sötét wulongokra „feltalált” gong fu cha előbb megmelegíti és elmossa a készletet, aztán bemutatja és a kannába (gaiwanba, Heinan csészébe) tölti a teát, megvárja, hogy átmelegedjen, majd egyszer átmossa, végül hozzáfog az elkészítéshez. Csakhogy az egyszerű repetitív mozdulatsor tele van buktatókkal.

A zöld wulongoknál legalábbis érdemes odafigyelni arra, hogy:

1. a teát, a teáskannán át mindenképpen melegítsük elő,
2. használjuk a lehető leglágyabb vizet,
3. a víz ne legyen 95 Co-nál forróbb,
4. a második felöntés előtt a teát hozzuk vissza a szűrőtől a kanna belsejébe,
5. a felöntést végezzük egyre magasabbról, ringatózva, rányomva, rápréselve a vizet a teára
 

Az idő életbevágó és mégsem. Egy 5-10 másodperces elmosás után próbálkozhatunk 10-20-30-40 másodperc hosszúságú felöntésekkel, de érdekesek a már elsőre is hosszan - japán módra - izzasztott teák. Az idő mindenkinek a saját ideje.

 
Enyhén fermentált tie guan yin oolong tea
 
További japán zöld hasonlóság, hogy a Guan Yin érzékenyen reagál a nem megfelelő tárolási körülményekre, különösen a hőmérséklet-ingadozásra, ezért jobb a kis, 7 grammos adagokban előkészített vákuumos csomagolás, amit hűtőgépben tartunk. A gyártók az őszi teákra 2 év állagmegőrzést vállalnak, és ez a gyakorlatban ellenőrizve igaz is.
 

Mit jelent az pontosan, hogy őszi és tavaszi?

A zöld wulongokat Fujianban és Tajvanon négy fő fázisban „takarítják be”. A tavaszi szüret korai, májusi, de egyes vidékeken ezt is megelőzheti, az őszi szüret szeptember végére, október elejére esik, a nyári, közbenső fázis igazából egy, vagy több karbantartó szedés július elején és augusztusban. Mivel az időjárás ilyenkor meglehetősen fülledt, forró, a nyári teát termelő teaültetvényeken a narancsligetekben is ismert légkondicionálókkal enyhítik a forróságot. A három fázis jól elkülöníthető ízvilágot takar. A tavaszi kissé fanyar, üde, finom, virágos, nedves érzetet ad. A nyári erős, kissé muskotályos, aranyszínű öntettel, az őszi pedig igazi „teleszáj” tea. Tízes skálán a tavaszi hetet-nyolcat ér, a nyári négyet, az őszi természetesen tízet. A negyedik, téli szedés decemberben vidékenként eltérő, magas hegységben meg sem tartják. A melegebb ültetvényeken kis mennyiségben gyártják, íze az őszire emlékeztet, de sokkal kevésbé teljes.

 

 
Időszak   Megnevezés Karakter Az öntet színe Utóíz Osztályzat
Tavaszi szedés
Enyhén fermentált
 

 

 Édes, orchideákkal telt, könnyed
gyors

 

világoszöld 
 
 könnyű, de hosszú   
 
7-9
 
Nyári szedés enyhén fermentált   zöldessárga  intenzív, lekerekedő 5-6
           
Őszi szedés Enyhén fermentált gazdag, fűszeres, selymes jádezöld nagyon hosszús 8-10
 
Hogy ne legyen ilyen egyszerű, szinte minden kategória legalább 4-5 minőségi fokozatot foglal magában. Ez a vásárló pénztárcájához és igényeihez igazítja a kívánt teát, de vigyázat! Egyáltalán nem biztos, hogy az őszi teli aroma A osztály, bár kétszer annyiba kerül, nagyságrendekkel jobb érzetet ad, mint a Lapos aroma C osztály. Annyi azért nyilvánvaló, hogy az őszi teákat többre tartjuk íztelítettségük miatt − egészen április-májusig, akkor újra fordul a kocka.
 
Tajvanon más irányt vett a Tie Guan Yin sorsa. A fenti kategóriák évekkel és érleléssel egészülnek ki, fel a csillagos égig. Az alaptónus, a virágos, vasas, friss zöldség Tie Guan Yin a lista elején van, némileg nyersebb, tejesen édesebb előízekkel, ezt pedig sütöttebb, majd érlelt teák követik. A sütöttebb annyit jelent, hogy a fermentáció gyeplőjét hosszabbra engedik, a sütéseket gyakoribbra és intenzívebbre veszik. A friss, illatos ízek, karamellizált, konyakos, égetett felhangot kapnak. Az évek előrehaladtával ezekhez az ízekhez további tónusok kapcsolódnak, egészen a kielégülésig. A tónusokat kétévente utósütéssel égetik bele a tea emlékezetébe.
 
 
Jin Guan Yin oolong tea