Kosár
Az Ön kosara üres

Tavasz, nyár Tie Guan Yin

A tavaszi ízek mindig virágosak, frissek, üdék, de kevésbé édesek. A nyári száraz, és igazi teljességét az őszi szedésben mutatja meg ez a tea.

A Tie Guan Yin gyártása és évszakai

 

 

Idén a szokásostól jóval korábban, április 26-án döntöttek úgy a Belső Anxiban található Örök Ízek Guan Yin Teabirtok gazdái, hogy eljött a tavaszi szedés ideje. A Tie Guan Yin szedésének időpontját nem az esős évszak határozza meg, mint a zöld teák esetében, hanem a levelek fejlettsége, vastagsága. Mivel nem rügyteáról van szó, a tavaszi kaméliahajtást hagyni kell megszületni, kibomlani és kövérkés teacsecsemővé fejlődni. Az esős évszaknak, a párás esős időnek annyiban mégis van köze a teához, hogy nemcsak a hagyomány szerint, az esős napon szedett tea jóval gyengébb minőségű lesz, mert a tea befülled, és a rákövetkező kényszerűen hosszabb szárítás kiégeti a teát.

 

    Tehát miután a magashegyi, hajnai köd felszáll, szép idő kínálkozik és a levelek is megfelelőek, kisüt a nap, a teaszedőkre felkerül a műköröm és a napellenző minden mennyiségben, hátukon pedig a kosár. Ha a tavaszi Tie Guan Yint felöntés után megfogjuk, ugyanazt a tapintást adja, mint frissen, még a fán. Lágy, kövérkés, selymes tea. A tavaszi szedés általában a teljes hármas hajtást magában foglalja, de különböző stílusok keverhetik a leszedett hajtásokat kövérebb levelekkel is. A szedés közben a farm mestere nem dönt minőségi fokozatokól, de a teát dűlőnként szedi és osztályozza.

   

Fázisok

A gyártani kívánt teatípustól és alapanyagtól függően a tea több sodrási és sütési fázison mehet át.

  A Guan Yin újkori friss, zöld története során sok eredeti munkafolyamat az emigráns színtereken őrződött csak meg és viszont, sok új, modern, Tajvanon kidolgozott eljárást vettek át az anyaországban; ilyen a hűtés is, a fermentáció lassított, nyújtott kiterjesztése, ami elmélyíti az ízeket.

 

   A teamester a tea szárítását, majd besütését a tea, pontosabban a levél illetve helyben készített nyers öntet színe alapján alapján ellenőrzi, így valójában a végső besütés/szárítás előtt a tea már készen van.
A beszárított, készresütött Tie Guan Yin további válogatásra vár. A sodrás során a tea vékonyabb levél szélén hamarabb jelentkezik a fermentáció, ezeken a területeken a tea már tulajdonképpen fekete teává fermentálódott. A túlsütött tea kiszárad, könnyen törik, porlik, az ilyen teának vörös a széle, ezt kidobják a minőségi gyártásból, mert sötétíti az öntetet. A megfelelően szárított tea vörös éle könnyen letörhető és leválasztható, a tea gyönyörű, friss zöld öntetet fog adni. A nedvesebbre szárított tea vörös éle megmarad, nem leválasztható, az öntet enyhén vöröses, vagy sárga lesz.

   

A feldolgozás során a tea egy része összetörik, a mi szemünkkel kárba vész, ugyanakkor az összetört tea is tea, a minősége nem változik, de elkészítése nagyobb furfangot kíván. Tulajdonképpen tökéletes filteres tea lehetne. De hogyan történik a sütés?
 

1.     hajnalban 00:00-6:00-ig  85o-on 6 órán át
2.     délelőtt 9:00-12:00-ig  105o-on 3 órán át
3.     délután 16:00-18:00-ig  130o-on 2 órán át


A sütés a teán a sötét tónusú foltokban érhető tetten (lásd a következő oldal nyári teáját, a legfelső képet), és végülis ez telíti a teát azokkal az aromákkal, amiket utána hosszú ideig meg is őriz.
A különlegesnek gondolt teákat akár egymást követően 7-szer is süthetik. Manapság nagyon sok lépést gépek ellenőriznek, ennek ellenére a legfontosabb tudás, mármint az, milyen tea is születik majd pontosan, a sütés befejezéséig teljesen ismeretlen marad. A sütés után így születnek a főbb karakterek: a szolíd, a virágos, a teljes és időnként így születhetnek extraklasszis, 3000 USD/kg áron értékesíthető teák is.
Az általunk is árult Tie Guan Yin Brilliáns egy ilyen teaaktus eredménye, aminek valódi neve a gyárban („yun xiang”  韵香, azaz rímelő aromák), erős aromával, hosszú ízzel. Vannak dűlő szerinti csoportosítások, de a tea valójában a sütés során születik meg. Természet és ember összedolgozik.

 

Belső-Anxi, Külső-Anxi, Nem is Anxi

   

1. A Tie Guan Yin termőterülete Anxi, ezen belül megkülönböztetünk egy déli vidéket, ez a déli wulong tea földje, itt születik a Xi’ping (西坪) (a hagyomány úgy tartja, hogy ez a Guan Yin eredeti szülőhelye), a Long juan (龙涓), a Hu’Qiu(虎丘),s ezt a területet más szóval Külső Anxinak hívják. A Tie Guan Yin mellett itt él sok, karakterben hasonló tea, mint a Benshan, a Huangjingui, a Maoxie és még sokan mások. Mivel az idő melegebb ezért ez a terület körülbelül 15 nappal korábban szedi és termeli a saját Tie Guan Yinét. Karaktere lágy, de kissé fás, ha lehet így kettéosztani; mindenképpen ez a gyengébb minőségű, de a piac nagyobb szeletét lefedő terület.

2. Az Északi Terület a Gan’de (感德), a Xiang’hua (祥华), a Tao’zhou (桃舟), a Jian’dou (剑斗) hazája más néven maga Belső Anxi, a Tie Guan Yin új hazája, a fiatal, virágos, illatos zöld wulong legjobb termőterülete. Belső Anxi teái lakott vidékektől távol, magas hegységben, tiszta vidéken találhatóak, ami a mai Kínában nagy kincs.

3. Mivel a Tie Guan Yin jól eladható tea, sok más, Anxin kívüli területen is gyártják, így Hua’anban (华安), Zhangzhou város környékén, de még Anhuiban is és nagyjából mindenhol, minőségben és ízekben meg sem közelítve a fent említett területeket.

   

Az idei (a cikk 2009 kora nyarán kelt) Tie Guan Yin tavaszi kiadása kissé meghazudtolja nemét. A tavaszi ízek mindig virágosak, frissek, üdék, kevésbé édesek. Most a virágosnak nyilvánított tea felér az őszi teákhoz, a teljes, valamint szolíd íz pedig üres, de üdítő. Az üres egy tavaszi teára nem pejoratív, inkább csak azt jelenti: VAN.

A cikk írása óta eltelt majd egy évtized.  Azóta új trend van születőben; a mindenki számára fogyasztható, kevésbé fémes Tie Guan Yin.

De hogy ne legyen ilyen egyszerű a kép, nézzük meg, mi fán terem a Tie Guan Yin tavasz végén és nyáron! >>>>>