Kosár
Az Ön kosara üres

A csudálatos Te Guan Yin

Ezt a türkizzöld oolong teát a legjobban gaiwan csészéből lehet élvezni.

 
Megpróbáljuk végigtekinteni, milyen teákat értünk ez alatt a név alatt, és meglátogatunk egy farmot is. A Tie Guan Yin hazája Anxi, Fujian délkeleti részének Quanzhou tartományi szintű városának járása, a zöld wulongok termőterülete. Teakontextusban megkülönböztetünk Külső-, és Belső-Anxit. Ez utóbbi magasabb fekvésű, de nehezen járható  vidék, párás, csapadékos terület.
 
tie guan yin oolong teakert
 
Külső-Anxi lankás, a nagyvárosokhoz is (Quanzhou) közel esik, tea szempontból kevésbé értékes. Anxi kívül-belül a teáról szól. Ami a Tie Guan Yin eredetét és a teatérképen ma elfoglalt helyét illeti, megjegyzendő, hogy minden valamirevaló teagyártó cég gyárt Tie Guan Yin néven teákat Zhejiangban, Hunanban, Anhuiban, Kína legtávolabbi vidékein, de egyre többször hallunk hírt Tie Guan Yin teákról, amiket Thaiföldön, Malajziában, sőt az indiai teavidékeken gyártottak. Ez világosan mutatja, mennyire népszerű teáról van szó. Aromái, virágossága, "zöldsége" viszik a hírét. A zöld teák elsődleges aromáit itt sokkal gyümölcsösebb árnyalatok váltják fel. Volt szerencsénk végigkóstolni sok-sok nem eredeti - köztük szinte az összes kínai -  teaterület Vas Istennőjét, a világoszöld, alig fermentált teától az egészen sötét, besütött teáig minden megtalálható volt benne. De az igazi íz mindegyikből hiányzott. A nem eredeti területeken gyakran nem eredeti klónokat használnak, de ha igen, az se sokat segít; az igazi Tie Guan Yin Anxi legbelső hegyvidékén adja csak igazi ízét és formáját. Más a helyzet Tajvanon, ahol gyakorlatilag minden tea ennek a teának a leszármazottja, a termesztésnek, feldolgozásnak pedig elképesztően részletes, manufakturális módszerei alakultak ki.
 

Jellemzők

A Kegyelem Vas Istennőjének legfontosabb tulajdonsága aromagazdagsága. Levelei közepesek, fiatalok, kemények, vastagok, húsosak, ezért aztán a Guan Yin ültetvényen nemhogy teafát, de teabokrot is ritkán látunk. Itt kivételesen a fiatalabb egyed értékesebb. A régi módszer is kis bokrokká nyírta az idős teákat, ma már kifejezetten az 1-4 éves állományt részesítik előnyben, amik alig haladják meg a térdmagasságot. Az idősebb állományt lecserélik, vagy érlelt teákhoz használják fel.

Végigvonultatva a tekintetünket egy ültetvény meredek teraszain, a látvány lenyűgöző; előttünk terpeszkedik a hozamkorlátozás mintaföldje. Máshol egy sor annyi teát ad, mint itt egy egész hegyoldal. A teaóvoda fiatal növendékei törpén terpeszkedve adják teába koravén leveleiket. Sem a lentebb elhelyezkedő, sem az előző évjáratok leveleire nincs szükség.

 
tie guan yin oolong teakert
 

Mielőtt továbbmennénk, fontos azt is tisztázni, hogy a wulongok általában, de a zöld wulongok sem blendek; a zacskóba egy jól meghatározható eredet, pontosabban egy bizonyos gyártási tétel kerül.

A Tie Guan Yin nagyon sokféle teát jelent. Külön nevük nincs, egy-egy kategórián belül számokkal jelzik a különféle teákat.  A számok nagyságának nincs köze a minőséghez. #230, #350, #168, stb. Ezek a jelzések voltaképpen partiszámok, az ültetvény struktúrájának, kereskedelmi politikájának megfelelő, jól beazonosítható tételeket jelölik. Ez a dűlő itt A+++, minősítésű és ízű, amaz pedig virágos B+. A tétel nagysága, a termelő ízlelése meghatározott árkategóriákba osztja ezeket a teákat. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy nekem az A+++ jobb lesz. mint egy másik parcella B+ teája. Az eredet, a hozamkorlátozás pénzbe kerül, de az ízlés, mint tudjuk (szerencsére) vak.

 
tie guan yin oolong teakert
 

Mi Belső-Anxi egy feltörekvő, családi gazdaságában találtuk meg az új stílusú Tie Guan Yin teánkat. A vállalat szerényen húzódik meg neve, a Régi Bölcs-hegység Hosszú Illata Teaüzem Kft. mögött, a munka oroszlánrészét Zhang Qing Mu végzi, ami − akárcsak egy fiatal magyar borász esetében − a teraszozástól a címkenyomtatáson át a reménytelen marketingmunkáig terjed. Az ültetvényt nem vegyszerezik; abban az árkategóriában, amit megcéloztak, ez ma már kötelező, és bár a Guan Yin egyre népszerűbb tea, a verseny is nagy, a piachoz jutás nagy energiát és tapasztalatot kíván(na). Zhang Qing Mu kissé idealista, minket egyértelműen és nyilván jogosan nyugati teatudatlannak vél, hosszan és sokadszor magyarázza, hogy ezt a teát a legjobban gaiwan csészéből lehet élvezni, majd hozzálát a gaiwan csésze ismertetéséhez. Nem sértődünk meg, mert mindezt nagy lelkesedéssel és barátsággal, lekezelés nélkül teszi. A Régi Bölcs-hegység Hosszú Illata Teaüzem kft. évi 2000 kg teát gyárt, ezzel átlagos kisgazdaság, tengernyi munkával és nagy reményekkel. Az általuk képviselt teák kategóriájában szépen nő a kereslet, a világ kezdi felfedezni a jó teákat. Közben bemutatót kapunk a Guan Yin helyes elkészítéséből, mert ez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a vevőknek meg tudjuk mutatni, mit tud a tea.

Mivel lelkemre kötötte, itt a sorrend:

Mi is ilyen rusztikusan szeretjük Előmelegítés, tisztítás
Bele vele! Az első felöntés az isteneké...
Kecses illatozás a Bölcs-hegységben Fontos az idő, de fontos a hőmérséklet és a víz nyomása!
A második felöntés az embereké (és az istennőké) egy bambuszerdő mellett.