Kosár
Az Ön kosara üres

Türkizzöld Oolong teák

Ezek a teák a teljes érzékszervi sávban zöldek, a zöld teáktól épen intenzitásuk, túláradó virágosságuk különbözteti meg őket.

A zöld, vagy türkizzöld wulongok a XVIII. század teamanufaktúráinak szülöttei. Fujian egy lépéssel mindig a világ előtt járt az új teák felfedezésében, így volt ez a Song dinasztiabeli porrá tört fehér teák, a Ming dinasztia idején az első „szálas”, sencha jellegű teái és a wulongok esetében. A zöld wulongok olyan teák, amik speciálisan eredetvédett, nemesített fajokból készülnek, feldolgozásuk során pedig rövid sodrás, besodrás, „rollnizás”, töppesztés után gyors, erős besütéssel zárják le a megindult fermentációt. Az eredmény a „zöld” enzimek és aromák teljes megőrzése mellett, erős, virágos, édes aromák feltárása. A zöld wulongokban tulajdonképpen a zöld teák enyhe kesenyésségét ölik meg, a speciális, erre alkalmas alfajok egész sorában nayon illatos zöld teákat készítenek. Ezek a teák a teljes érzékszervi sávban zöldek, a zöld teáktól épen intenzitásuk, túláradó virágosságuk különbözteti meg őket. A félig fermentált név tehát legalábbis erősen összefoglaló jellegű, szemben a tea öntetét, külképét és szellemét tökéletesen megragadó „türkizzöld wulong” névvel. De miért türkizzöld?
 
 
A türkizzöld átmenet, új korszak, sheng ; tehát friss, feltörekvő növény, ami vörösben, dŕn ég. Együttesen új színt szülnek, a fiatalság még beteljesületlen kék színét, a kékeszöldet  (qingjing).
A szín is, a tea is a Qing dinasztia (1644-1911) szülötte. A zöld wulong teák ténylegesen a zöld különféle árnyalataiban játszanak, a besütésnek erősebben kitett foltokon kékes beütéssel, az öntetük könnyed kékeszöld szín. Zöld wulong teákat eredetileg csak Fujianban termeltek, majd a XIX. század közepétől Tajvanon.
 

A legfontosabb türkizzöld wulong teák a következőek:

Tie Guan Yin A Kegyelem Vas Istennője Fujian és Tajvan
Ben Shan wulong Forrás-hegyi wulong Fujian
Huang Jin Gui          Arany fahéjszirom Fujian
Mao Xie Hajszálvékony rákocskák Fujian
Xiang Yuan     Citrus wulong Minnan
Fo Shou Buddha keze Minnan
Ren Shen Wang Vörös Ginszeng Király Tajvan, Fujian
Lan Gui Ren Nemes orchidea Fujian
Zhong Wang A birodalom uralkodója Fujian
Li Shan wulong  Körte-hegység Tajvan
Ah-Li Shan Ah-li-hegyi wulong 山 Tajvan
Shan Lin Xi Örökzöld forrás Tajvan
Dong Ding Fagyos hegycsúcs Tajvan
Nai Xiang Jin Xuan Tejes édesség Tajvan
Wen Shan Bao Zong  Papírba csomagolt   Tajvan
Da Yu Ling Da Yu hegyhát Tajvan