Kosár
Az Ön kosara üres

Wuyi szikla tea fajták

Régi és új Wuyi szikla tea fajták

Wuyi Shan belső Niu Lan Keng

Fajták 

Az előző részben már beszéltünk a Wuyi Shan teák gyártásához használt fajtákról, amelyek nem minden esetben esnek egybe a jól ismert teanevekkel

Si Da Ming Cong (四大名丛)

A Wuyi Shan teatermelő hagyományának bemutatásakor esik szó a négy alapteáról, ami meghatározta a vidék arculatát. Ezek szinte mindig az alábbiak, időnként hozzáveszik a Shui Xiant, vagy a  A négy alaptea  

Ezek részben fajták is, de nem mindig, a Da Hong Paonak például nincs Da Hong Pao nevű fajtája.

A Wuyi hegyi teák - ahogy azt már említettük alakban és összetételben is eltérnek az általánosan zöld, és fekete tea termelésre használt Camellia sinensistől, Alacsony, kis, kereklevelű fajtákról van szó, amelynek eredetét nem ismerjük, vagy természetes, vagy emberi szelekció hívta életre. Az európaiak érkezésekor hamar kappcsolatba kerültek ezekkel a teákkal, amiket sokáig, a XX. sz. elejéig külön fajtaként Bohea néven jelöltek. A Bohea nem jellent semmi különöset, csupán a Wuyi rossz, elferdült kiejtése.

A fák kora szerint minden ültetvénynek van anyateája és ún. Hongyin 红茵  ősfája. A külső ültetvények általában fiatalok és termékenyek, amit különféle organikus és műtrágyákkal (pl szójatejjel) is ösztönöznek.

wuyi yan cha

Wuyi Ming cong 名枞 és Wuyi Pinzhong 品种

Jelenleg úgy 200 fajtát gondoznak a Wuyi Shan Génmegőrző programban. A kész teaöntetben nagyon hasonló teák megkülönböztető aromáit, jegyeit csak nagy gyakorlattal lehet felismerni.

Két nagy csoportot szoktunk elkülöníteni.

Ming cong 名 丛 Híres fajta:

A Ming Cong teák mind nagy múltra tekintenek vissza, sokszor külöönféle legendákkal, eredet történetekkel megtámogatva.

Ezek a teák és persze a belső területekről képesek azt a fantasztikus egyedi energiát és ízt továbbítani, amit Yan Yunnek, 岩韵 szikla íznek nevezünk.

A Da Hong Pao nem teafajta, azt legtöbbször a Bei Duo, vagy a Qi Dan variánsból gyártják!

Wuyi Pinzhong 品种 Wuyi fajták

A másik nagy csoport azoknak a teáknak a gyűjtő kategóriája, amelyek a Wuyi Shan terroirhoz kötődnek, de lehetnek köztük nagyon modern, új fejlesztésű fajták is. A Qilan (奇兰)például ilyen modern tea, a Meizhan (梅占, a Foshou (佛手)jóval régebbi, a Huangmeigui(黄玫瑰), Huang guanyin (黄观音), Huang dan (黄旦), Jin Mudan (金牡丹)teljesen modern fejlesztésű tea variánsok, míg a Jin yaoshi(金钥匙), Jin qian(金钱),  Queshe(雀舌), Bairuixaing(白瑞香)Baxian(八仙)újrafelfedezett teának számít.

melyik fajta???

 

Nagy Vörös Szikla

Mindezek mellett sok tucat Wuyi hegyi tea létezik, amelyeket kis mennyiségben termesztenek és gyártanak. A teljesség igénye nélkül néhány: