Kosár
Az Ön kosara üres

Wuyi oolong tea

Yan Cha - Wuyi rock oolong tea

Wuyi hegyi sziklás teák  Wuyi Shan Yan Cha 武夷山岩茶

  Ez itt az oolong tea térképe. Legfelül az őshaza a Wu Yi hegység 武夷山
. Lentebb Anxi, a zöld wulongok eredete. Tőle északra Belső Anxi, a mai legszebb zöld wulongok hazája. Lent balra a guangdongi wulongok Feng Huang hegységbeli lelőhelye. Végül a csatorna túlpartján Tajvan és Nan tou.  

Wuyi hegyi oolong teák  

Wuyi Shan, Wuyi-hegység  武夷山

Wuyi shan egy város és egy kis, de annál nagyobb jelentőségű földrajzi terület neve Fujian északkeleti határán, Jiangxi tartomány fwelé menet. A Wuyi hegység átnyúlik Jiangxiba is és kétezer egynéhány méteres magasságával mindkét tartomány legmagasabb hegysége. A terület 1999 óta UNESCO világörökségi helyszín, a teásoknak pedig olyan zarándokhely, amit egyszer az életben mindenképpen látni kell. Alig háromszor akkora, mint Tokaj-Hegyalja, ami ahhoz képest mindenképpen kicsinek számít, hogy ilyen teákat csak itt termesztenek és gyártanak a világon.

Természeti adottságok Yan Cha:  Sziklatea

A természeti környezet egyedülálló, önmagában is megér egy látogatást. A kanyonszerű szűk völgyekbe szorult teatermő területeke alapvetően rajzolják át a teakertről alkotott elképzeléseinket. A sziklák falán mindenütt víz csorog, a talaj jó vízelvezető, gazdag ásványi anyagokban.  A terület és az itt feltalált, majd évszázadok alatt nemesített fajták és a feldolgozási módszer, amit ezeken a fajtákon fejlesztettek ki, adják a Wuyi Shan egyedülálló karakterét. A Wuyi Shan szigethegység, erősen párás, hűvös éghajlatú, bőséges csapadékkal. Tulajdonképpen ez az egyetlen tea a világon, ami szűk völgykatlanokban, szakadékokban nő, jobban kedveli az elzártságot, mint a tágas domboldalakat és hegyhátat. Innen az itt termesztett teák egyedi neve is Yan cha 岩茶, azaz sziklatea. A wulongok összefoglaló neve a Yu Xiang Hui Wei 玉香回味, amit nehéz lefordítani, valami olyasmit jelent, hogy a jáde ízek hosszan megmaradó, visszatérő utóíze. A Ming dinasztia végén ugyanezen a területen találták fel az erősen fermentált vörös (nálunk fekete) teákat, nem sokkal később pedig az itt tárgyalt wulongokat. Érdekes, hogy az európaiak ennek az új teasodrási korszaknak az elején kapcsolódtak be a tea kereskedelmének körforgásába. Ezeket a wulongokat kezdetben Ming Dai Bei teáknak 明代杯, azaz Ming dinasztia kori teának nevezték, pedig valójában már a Qing dinasztia elején járunk, de csakhamar Yan Cha 岩茶„sziklameredély-, vagy sziklás teaként” kezdik nevezni, utalva a lelőhely földrajzi adottságaira,a talajra, azon belül pedig a teafaj jegyeire.

liuxiang jian wuyi szikla tea

Belső és külső tea

A Wuyi Shan hegységen belül elgoglalt hely szerint három régiót és főleg minőségi és ár fokozatot különböztetünk meg.

Zheng Yan – 正岩 Igazi Szikla vagy “Belső Szikla Tea” Ezek a kertek adják a legértékesebb teákat, egyúttal ezek az eredeti génmegőrző program helyszínei. Az itt termesztett teák jobbára vegyszermentes, organikus teák mállott ásványos, sziklás talajon. Egyúttal ezek a kertek a turistaútvonalak ismert kertjei is, az út menti teaházakban jó-közepes teákat lehet inni, ha lecsendesedik a zsivaj. 

San Keng Liang Jian 三坑两涧 Három üreg, két vízmosás - A Zheng Yan kitüntetett belső területe öt különféle terroirral.  Ilyen terület a

Ban Yan – “Fél Sziklás Tea.” A sziklás területet övező dombok és hegyek teatermő területei. Itt nemcsak eredeti Wuyi Shan teákat termelnek, hanem más oolong teákat (Huang Jin Gui, Shui Xian, Ba Xian). A teák ára kevésbé sokkoló, a minőség megfelelő.

Zhou Cha – “Folyó padka tea.” A Zhou és Huangbo folyók partja mentén termesztett eredeti, de jóval kommerciálisabb Wuyi Shan teák. Nagyüzemi, extenzív művelés.

A Wuyi Shan egy sor eredeti tea fajta génmegőrző és termelő helye, ezek közül nézünk át most néhányat. 

Magasság szerint

Ban Yan Cha 半岩茶 300 méter magasságig terjedő kertből származó ún. Félig Szikla Tea.

Az alacsonyan fekvő 100 méter alatti lapos területeket Ping Di 平地 Yan Chának nevezik.

Wuyi négy történelmi alapteája

Ezekhez csatlakozik még a Rou Gui, avagy Illatos fahéj, a Ban Tian Yao, tehát félúton az ég felé és néhány keverék. Wuyi teának szokás kategorizálni a Shui Xian nevű sötét wulongot, de az eredetileg egy Guangdongi tea, és csak később költözött az anyaországba. Viszont nagyon jól érlelhető.  Külön Da Hong Pao fajta nem létezik, azt legtöbbször Qi Dan (奇丹) vagy  Bei Dou (北斗) fajtákból gyártják.  A négy fő alaptea tehét nem egyezik a variánsokkal.

Tie Luo Han - Vas Harcos Szerzetes Shui Jin Gui - Arany Víziteknőc
Da Hong Pao - Nagy Vörös Köntös Bai Ji Guan - Fehér Kakastaréj

  A Ming dinasztia új teakorszaka a mai ismert leveles teák megszületésével kezdődött. Ebben, mint a kínai és egyetemes teatörténelemben mindig, Fujian játszotta a vezető szerepet. Az új teakor új teái 400 évvel ezelőtt a régi korok erősen sodrott teáira emlékeztek: a sárkányszemre, a hósárkányra, a megdolgozott, kézműves technikát felmutató teákra. A pontos eredet nem ismert, de a legtöbb utalás szerint az első wulongok mind Fujian egy kis szegletében, a Wu Yi hegységben születtek. Az sem világos, hogy emberi tevékenység, vagy természetes mutáció adhatta-e a wuyi alapteáit, mindenesetre abban megegyeznek, hogy mind a szokásosnál kisebb levelű, erősen görbült, kemény lombú alfajok voltak.  

Mindenesetre a Wuyi Shan völgyeiben elkülönült fajtákat nem magról, hanem hajtatással szaporítják és őrzik a változatlan genetikai állományt. 

Wuyi hegyi tea génmegőrző teakert   Wuyi hegyi Shui Xian klón

Génmegőrző központ  (Sabine Minh Sen képei)   

Az új technika - az erős kézi sodrás

A wulongok feldolgozási technikájának nagy újdonsága éppen abban rejlett, hogy a kisebb levelű faj előrehaladottabb állapotban lévő fejlett leveleit nagy nyomásgyakorlással, kézi munkával erősen sodorták, ezzel felszabadítva és a sütésekkel szabályozva a kisebb méretű, de érettebb és egyébként is nagyobb aromatartalmú levél olajait és polifenoljait. Mindezt olyan, erősen szabályozott folyamatban tették, ami a szedéstől a készáruig 24 óra leforgása alatt zajlott le, kis mennyiségekben, folyamatosan ellenőrzött körülmények között. A Dan Cong és a Wuyi típusú teákat mindig kora reggel szedik, sosem tűző napfényben, és az első hervasztást követő sodrásra, majd a folyamatban kulcsszerepet betöltő sütésekre késő élután, éjszaka kerül sor. A teamester a sütések során a döntést tapintás, illat és kinézet alapján hozza meg, de a legfontosabb információt az illat adja. A sötét wulongokat a levélre hosszában sodorják, szemben a később kialakult türkizzöld wulongokkal, amiket kis bogyókba, göbökbe sűrítenek.  Ott könnyű az elsődleges, nagyon hosszú és erős az utóíz, a sötét wulongoknál erős, ütős az elsődleges benyomás, leheletfinoman marad csak meg az utóíz. A sütés hagyományosan parázs fölött, kis adagokban, nagyon óvatosan történik.  

A sütés hagyományosan parázs fölött nagyon óvatosan történik. Wuyi oolong tea kert

 

Eredetvédett teák  

Melyik Wuyi oolong a jó tea?

Aki teával kezd foglalkozni, annak meg kell értenie, hogy a Yan Cha egy külön regény a teán belül, sok türelemre, kóstolásra van szükség, hogy kialakuljon egy biztos ítélőképesség. Mint minden tea esetében a közízlés gyakran itt is távol áll a valóban jó teáktól.

 A Wuyi oolongok nagyon széles árskálán kaphatók és kóstolhatók. A tea megítélésében jó kezdő lépés lehet az ár. Elmondható, hogy 100 dollár /Kg alatt kapható Wuyi oolonghoz nem is érdemes hozzányúlni. 

A máskor is alkalmazott kritériumokon kívül három fontos feltételt kell figyelembe venni a tea megítélésénél.

Az idősebb jobb

Eredet, eredet és eredet - erről szólnak tehát a történelem első hosszában sodrott teái, szűk termőhelyről, endemikus tea alfajokról. Nem csoda, hogy ezek a teák a szezon végeztével nem kerülnek vissza az új szezon termésébe. Minden évjárat, minden csomag számít. Az érlelt sötét wulong lassú posztfermentációban egyedi komponenseire szedi az eredeti ízeket és némelyeket elfed, másokat kidomborít. Ezek a teák már a tea út egy másik, extravagáns oldalát mutatják, és igazi élvezetükhöz egyszerre kell jó, örökké tanuló diáknak, hozzáértő műgyűjtőnek, nem utolsósorban pedig gazdag, nagyon gazdag embernek lennünk.

Azt elfelejtettem elmondani, hogy a sötét wulongok jótékonyan hatnak az emésztésre és ezért, vagy másért is segíthetnek a súlycsökkentésben, de mondják ezt helyettünk mások túl sokszor.

A sütés hagyományosan parázs fölött nagyon óvatosan történik. Tie Luo Han Wuyi rock oolong tea

 

Cindy Chen from Wuyishan Rock Tea Village: Wuyi Oolong Tea from Tealet on Vimeo.