Kosár
Az Ön kosara üres

Nagyra vág(y)va - Arapeguá Canchada

Yerba mate teszt Arapeguá Canchada

Yerba mate teszt Arapeguá Canchada

 

arapegua mate

yerba mate arapegua canchada

Yerba mate Arapegua Canchada

Az Arapeguá és apukája a "Cooperativa La Abundancia Ltda"  magyarul "a Bőség Szövetkezet" viszonylag újkeletű, csupán 2010-ben alakult szervezet, amit néhány, az agroökológia iránt elkötelezett frissen végzett ökológus, agronómus fiatal hozott létre. A biodinamikus és agroökológia azt a szándékot jeleníti meg, hogy a környezettel együttműködve, a természetbe beolvadva, azt megőrizve hozzák létre a termékeiket. Több, mint a fenntartható módon, mert aktív környezetvédő szerepet is vállalnak. A szövetkezet főként matét, de mellette gyömbért és kurumát és néhány más mezőgazdasági terméket gyárt.

A Misiónes régió esőerdeit az Aves Argentinas szervezet védi, a La Abundancia most már velük együttműködésben termeli matéit, vagyis a kitűzött célok és filozófia nem üres szólamok. Az Aves a vele együttműködőket szigorú ellenőrzés mellett feljogosítja arra, hogy termékeiken feltüntesség a Cultivo Amigo de las Aves (CAÁ) pecsétet, ami lényegében azt jelenti, hogy a birtoknak legalább akkora területet kell gondozni és visszaadnia a természetnek, az őserdőnek, amekkora területen mezőgazdasági termékeket termeszt. A Caá egy nagyobb szervezet az Atlantic Forest Project (Selva Misionera) keretében jött létre. Igen, ha Ön is kistermelők, Bio-mate termesztők, illetve CAÁ pecsétes matét vesznek, akkor hozzájárulnak ahhoz, hogy meggátoljuk az őserdő pusztulását. Ez tehát egyfajta környezeti minősítés, mindemellett a BIO minősítést az Orgánico Argentina és a Letis S.A biztosítja. Az Abundancia mate ligetei lényegében egybefüggenek az eredeti ökológiai sokszínüséget megőrző élőhelyekkel. A szövetkezet tagjai biodinamikus tanfolyamokon vesznek részt, az ő munkájuk és termékük minősége az alapja a környezet megőrzésének és a gazdasági tevékenység fenntarthatóságának. Misiónes környékén a Yerba mate termelésével összefüggő tevékenységek fontos gazdasági ágazatot jelentenek: 200,000 hektáron 12 ezer termesztő dolgozik,  közülük 60% -nak 10 hektárnál kisebb a birtoka, de szedési időszakban több, mint 10 ezer munkahelyet teremtenek.

A Guaraní etnikumhoz tartozó indiánok ősidők óta fogyasztják a matét, aminek termelését a jezsuiták segítségével emelték intenzívebb szintre és ez tette lehetővé a mai, a kereskedelmet is kiszolgálni képes termelői szektort. Mára egyre inkább a minőségi és a környezet, a természet érdekeit is figyelembe vevő gyártásra helyeződik át a hangsúly. Az Abundancia oldalán több tanulmány is olvasható a témában, hogy megértsük, mit jelent a biodinamikus agroökológia. Ez a végtelenül szimpatikus szerveződés két matéval van jelen a piacon. Az egyik egy hagyományos, BIO yerba, a másik egy szintén BIO ún. canchada. Az első bekerült a képzeletbeli 5 legjobb argentin mate közé, de ez így csak egy nagy odamondás. Nyugodtan az Anna Park és a Kraus Gourmet mellé állítható, így már talán érthetőbb. Ezek mellé tenném még a Tucangua BIO matéját, ötödiknek pedig odaférne a Titrayju, vagy az Oberena, de akad még bőven jelentkező. Ezek a maték mind BIO vagy annak mondott yerbák és a karakterük és a vágat is hasonlít.

A canchada ellenben semmihez sem hasonlít.

Vágat

Eleve kevesen lépnek a piacra durva vágatú matéval, ezért nagy összehasonlítást nem tehetünk. Itt csakis az eredeti, dobogós Arapegua BIO matét tudjuk összehasonlítani ezzel az első vágattal. A canchada a mate feldolgozásának egy fokozta, nevezetesen a hervasztást követő, de az őrlést (Molienda) és besütést megelőző első vágás. Ez még durvább őrlés, eredetibb, nagyobb levél és szárdarabokkal. Ezt követi a következő finomra őrlés, ami viszont óhatatlanul porral is jár.  Ez tehát a maténak még egyfajta szűz állapota.  Az így elkészített tea kis túlzással olyan, mintha csak a fáról téptük volna le a leveleket és sütés, szárítás után kerülnének bele a mate tökbe.

Egymás mellé téve jól látszik a különbség.

Illat

Illata finom, szénaboglyás lucernás, virágos természetesség. A csűrben nemcsak a rét füveit és virágait őrző szénaboglyák volta, de ott laktak a macskák, ott daráltuk a baromfinak a kukoricát, ott volt nagy ládákban a búza, minden együtt egy földes, természetes illattal.

Általában elmondhatjuk, hogyha egy tea, vagy mate már leveles állapotában kiugróan,  intenzíven illatos, mondhatnám túlillatos, az keskenyebb testet és kitartást ígér. Itt az illat finom, de nem lóg ki a gyönyörű dobozból.

Íz

Ahhoz, hogy az ízre térhessünk, el kell készíteni, de itt nem járható a látványos trükkös dombépítés, a kanyi szár és levéldarabok mindig káosszá rendeződnek vissza.

Az íz első üteme meglepően sima, gynakodva körül is kell néznem.  A legjobban úgy tudnám érzékeltetni, hogy sima teás. Mint egy tiszta tea, de nem több. Nincs ízbomba, támadás a nyelv elülső része és oldalai ellen, "csak" van egy szépen harmonikusan lefolyó íz.  Tehát hiányzik mindaz, ami oly sokakat elriaszt az első mate után. Az úgynevezett füst, ami lehet egy tény, de sokszor fóbia is. A dohány, a reszelős, rusztikus, poros ízek. Ez itt mind hiányzik. Egy normál matézó nem biztos, hogy örül ennek a filteres tisztaságnak. 

Utóíz

Itt dől el minden, ez a legnagyobb erény, amit nemigen lehet elérni, ha nincs. A nagytermelők matéi itt ülnek le. A sima kortyok után kellemes érzet és lasan kibomló hosszú utóíz jelzi, hogy az alapanyag ugyanaz. Az utóíz megmarad akár negyedóráig, de nem is percben kell ezt mérni. Hosszú és teljes, mindenre kitérő édes, teljes, kellemesen fanyar utóíz.

Hatás

Ez egy ingoványos terület, mert mind mások vagyunk, mást is ettünk ma délben, nem aludtunk ugyanannyit, stb. A mate hatóanyagainak nagy része vízben oldódik. Akár kicsire vágják, akár nagyra. Nem mindegy persze ez a vágat, mert más sebességet és ízbeli intenzitást kapunk. Itt a hatás az első öntet után megtámasztja a hátunk és úgy is marad, nem üt, nem agresszív, de azért nagyon is jelen van, nem vállalkoznék két mate elfogyasztására egymás után.

Összegzés

Végtelenül szimpatikus (ezt már mondtam) a környezet és a termék tisztaságáért elkötelezett szervezet tiszta, majdnem tökéletes teájából készült kuriózum, amit legalább egyszer mindenkinek érdemes megkóstolni.  Ha pedig olyanokat szeretnénk bevonni a mi mate világunkba, akik még azt sem tudják, hogy eszik, vagy isszák, azoknak biztosan jó kezdés lesz, talán túl finom is.

Zene....   legalul.

yerba mate arapegua

yerba mate arapegua canchada

yerba mate arapegua

yerba mate arapegua canchada

Fent a hagyományos, lent az első vágat.

yerba mate arapegua canchada

yerba mate arapegua canchada

yerba mate arapegua canchada

yerba mate arapegua canchada

yerba mate arapegua

yerba mate arapegua