Kosár
Az Ön kosara üres

A vidéki patikárius

Molyhos ökörfarkkóró

"az álszakértőket leginkább csak a szakértők tudják felismerni..."

A kis gyógyfűszerész molyhos ökörfarkkóró

Nagy, nagyobb és még közönségesebb.

The great mullein, the greater mullein or just common mullein. Vagy Kleinblütige Königskerze

Magabiztos tanácstalanság

Sok eső után sok napsütés csak egy dolgot hozhat:  szinte felrobban a természet, pár nap alatt térdig ér a tegnap még éppen csak éledező gyep és persze mindent ellepnek a gyomok. A környékünkön nagyon színes a természet, ami most sokszorosan mutatja gazdagságát. Ha találomra megállok a domboldalon, egy négyzetméteren legalább 30 növényfajt tudunk összeszámolni plusz én és a kutyám. Az erdő alját, tisztásokat és falakat elborító növényvárosok rengetegéből felhőkarcolóként nő és emelkedik  ki az ökörfarkkóró. Az ökörfarkkóró egy gyomnövény, amit ránézésre a káposzta és valamilyen gótikus film díszletéhez használt virág keresztezésével hozhattak létre.  A Burj Dubai minden építési szakaszát végig lehet figyelni a növény szédületes növekedésén.  Először a földszintes darma levelek terülnek szét, aztán felépül a bizarr kucsmagomba jellegű torony, ami napról-napra egyre magasabbra nő, végül megjelennek rajta a virág kezdemények, és hosszú füzérként  a virágok.  Minden virág csak egyetlen napig virágzik, ezt tanúsíthatom, napokon át visszatértem ellenőrizni, ez sem egyszerű munka. A kifejlődő magtokok több mint 200 ezer magot is rejthetnek, amelyek nagy része a növény 1 méteres körzetében ér földet. Gyomnövényként tehát sikeres, de az emberek között sokoldalúan használható gyógynövényként vált népszerűvé. Gondoltam is, hogy elbüszkélkedem a környék tüdőgyógyító herbáival, a mindent elborító orvosi tüdőfűvel, a molyhos ökörfarkkóróval és a jó levegővel. Begyűjtöm, megszárítom és lesz nekem saját bejáratú BIO molyhos ökörfarkkóróm. Az ökörfarkkórónak minden nyelven sok-sok változata létezik, ez is mutatja, hogy az egész északi féltekén elterjedt, persze az osztrákoknak ebből is saját van: (Verbascum austriacum).  Nem lesz nehéz felismerni-gondolom - hiszen már felismertem!!

Tervem akkor kezd zátonyra futni, amikor megfelelő önbizalommal, de azért elővigyázatosságból megpróbálom közelebbről is meghatározni az előttem és köröttem emelkedő szösztornyokat; nehogy lebőgjek itt, én, az önjelölt szakértő, aki aztán gyilkos galócát szed a népének. A levelek osztása, formája, száma asszimetrikusan eltolt erezete is stimmel, a bibék, szirmok száma szintén.  De a virág színe némi gyanút kelt, valahogy nem adja igazán a típusfaj típusát, valami másnak tűnik. A molyhos virága inkább világos, egyszínű, ez meg itt középen bordó és barnás erezetű. Nem nagy dolog, biztosan valami helyi variáns. Mindegy, kicsit tovább fog tartani, de megoldjuk. Keresgetek, nézem, vizsgálom, elmerülök a lehetséges fajok tárházában és megrettenek. 

A molyhos ökörfarkkóró a Verbascum thapsus Linné eredeti feljegyzésében specimen 242.1 a Verbascum nemzetség típusfaja, zászlóshajó, aki ezt ismeri, az az összes Verbascum rokont ismerősként üdvözölheti majd természetjáró túráján. Mivel rengeteg fenotípusa fordul elő Európában, ugyanannyi és még annál is több neve keletkezett. Az első évben csak a rozetta alakban elterülő alsó levelek jelennek meg, a második évben épül rá a kristálypalota-torony. Emitt nálam viszont pár hét alatt a semmiből, nyomok, előjelek nélkül épült fel a kóróerdő. Azzal nyugtatom magam, hogy ott lehetett a tavalyi törzs, biztosan nem figyeltem oda. Ez akkor sem lehet más, mint molyhos ökörfarkkóró.

 

A szösz, vagy moholy

Az örkörfarkkóró vastag szőrméje hatékonyan védi a növényt a legelő állatok ellen és segít az általában száraz környéken fejét felütő növénynek a reggeli harmat begyűjtésében és nem utolsósorban nekünk a növény meghatározásában. Előfordulhat, hogy allergiás reakciót okoz a bőrön, amit utána könnyedén lehet gyógyítani egy kis ökörfarkkóró tinktúrával, mindenesetre jó ha tudjuk, mielőtt simogatni kezdenénk a puha leveleket. Szintén a szőr miatt nem hatnak rá a gyomirtók, ezért a pásztorok, mezőgazdák és a juhok utálják, de ez nem számít, ők vannak kevesebben. 

  A kutyák kíváncsian szaglásznak az egyik út menti példány körül, ami rendkívüli termetével útjelzőként és jelölő karóként is funkcionál.  Amíg állok és tűnődök, felváltva jelölik meg újra és újra sajátjukként.  (Útmenti herbát inkább ne gyűjtsenek.) Arra jön Nóra, aki minden nap hat kört sétál, ami 15 km, ezt csinálja már két éve, le is fogyott tőle szépen. Mögötte kissé lemaradva az anyja, aki sehova sem engedi egyedül.

Ez az ökörfarkkóróval kapcsolatos névcunami nagyon talányos. Már Pliniusz is, amikor rendet vágott a növénytanában három Verbascum fajt emleget, de a rokonértelmű nevek között több fajt is belekever. A verbascum név talán a sok szőr miatt a szakállra hajaz, sőt az etimológiai kutatások más férfias testrészeket is emlegetnek, de legtöbben valami unalmas indoeurópai eredetre, vagy még inkább iráni-pamíri eredetre gyankodnak némi liguriai ráhatással, valahogy így:  žirmesk, yermesk, ramesk, ó-perzsa tő *gari-masca-, ami meg már felbukkan a latinban is, de már így: ver-mascum, ami mivel hasonlít az igére (verbum), átalakul verbascummá. Remélem ezek kielégítő és hasznos információk és segítik a molyhos ökörfarkkóró teájának fogyasztását. Verbunkos Ver - bas  - cum. 

A Verbascum mellé a thapsus nevét ereszoszi Theophrasztosztól, Arisztotelész utódától kaptuk ( Θάψος, Thapsos), aki egy ismeretlen fajt jelölt vele a szicíliai görög gyarmat Thapsos környékéről. Megint mások szerint a név afrikai eredetű.  A thapszosz bizonyossága helyett újabb és újabb latin nevek bukkannak fel a határozókban, mint valami kóróhadsereg támadnak az ártatlan patikáriusra. Kérdem őt is, de Nóra nem ismeri a herbákat, viszont kitűnően rajzol, miközben Nirvánát hallgat. A helyi vajákosnéni inkább konyhai felhasználásra keres növényeket, ő sem ismeri, melyik variáns lehet, sőt a verbascumról sincsenek ismeretei. Fel sem tűnt neki, hogy itt vannak.

Egy szó, mint háromszáz

A bőség több, mint zavarbaejtő: 300 faj, amelyek nagy része az avatatlan szem számára szinte teljesen megegyező.  Pedig van

A kutyák néznek, hogy meddig állunk még itt, lenne még dolguk kicsit arrébb, ez a herba keresgélés nem igazán köti le őket. 

 

A növényhatározó programok szerint a ökörfarkunk nem valószínű, hogy thapsus, inkább Verbascum boerhavii, Boerhaave után szabadon, aki Herman Boerhaave (1668-1738) holland botanikus és orvos volt Leidenben.  Ez magyarul egynyári ökörfarkkóró, ezek szerint megvan a megfejtés miért nő fel pár hét alatt a semmiből. De azért nem mernék rá mérget venni, hisz attól függően, hogy nagy levelet, virágot, vagy kis levelet mutatok neki, a program, mint egy jó meteorológus egy a háromhoz, vagy egy az öthöz teszi, hogy vagy ez, vagy az, vagy esetleg amaz a fajta ökörfarkkóró. 

Az úton egy svéd család közeledik kisbabával, ideje odébbállni, mert a kutya könnyen kiskutyának nézheti és akkor kereshetem jogi képviselőnket.

Jó tüdőre, vagy minden másra

A Verbascum fajokat, amik tehát az északi félteke nagy részén fellelhetőek, széles körben használták a népi gyógyászatban. Elsősorban izomgyulladásokat, ízületi gyulladásokat, keringési zavarokat és légzőszervi megbetegedéseket, valamint fertőző betegségeket kezeltek vele. Ez meglehetősen eltérő szerv és betegségcsoportokat jelent.  A közös úgy tűnik minden esetben az ökörfarkkórók gyulladáscsökkentő hatása. 

A számos faj közül főként a Verbascum pulverulentum Vill., a Verbascum sinuatum L., a Verbascum thapsus L., a Verbascum boerhavii L., a Verbascum creticum (L.) Cav., a Verbascum dentifolium Delile, a Verbascum giganteum Willk., a Verbascum lychnitis L., a Verbascum rotundifolium Ten., és a Verbascum virgatum Stokes in With bukkan fel a különféle népi gyógyászatokban.

Pár szárat mégis szedek, már csak a fotók kedvéért is, nagy bajt nem okozhat, friss teaként elkészítem magamnak. A nyugati városokba már az EUR ötös motorral szerelt autókat sem engedik be, biztosan van rá okuk. A molyhos ökörfarkkóró a szmogba fulladó városok lakóinak barátja, légúti fertőzések, gyulladások enyhítésére, bőrgyulladások kezelésére kiváló. A virág nagyobb hatóanyag tartalmú, a levél viszont többfélét tartalmaz, például kitűnő az allergiás és klasszikus asztmára. A szigorú és tárgyilagos Európai Gyógyszerügynökség a száraz köhögéssel és meghűléssel járó torokfájás enyhítésére tartja alkalmasnak. Kis kutakodás után azért kiderül, hogy a thapsus, azaz a molyhos ökörfarkkóró gyulladásgátló hatásával ellentétben az itt akaratlanul felfedezett egynyári ökörfarkkóró Verbascum boerhavii szaponinjai az aranyeres panaszokat enyhíthetik, míg a maradék kétszázkilencven ökörfarkkóró biztosan valami egészen mást. Akármilyen ökörfarkkóró kerül az utadba, valamire csak jó lesz. Érdemes élőhelyét kímélve virágzáskor szedni és külön gyűjteni a leveleket és a virágokat. A virágot napon kell szárítani nem árnyékban és jól kell csomagolni, mert ahogy megszáradt, rögtön felveszi a környezet páráját, és befeketedik.   

Legalul az igazi molyhos ökörfarkkóró virága.

Akit érdekel, itt megtalálja az összes Verbascum fajt.

A molyhos ökörfarkkóró (V.thapsus)  herbája és teája itt.

az álszakértőket leginkább csak a szakértők tudják felismerni...

az álszakértőket leginkább csak a szakértők tudják felismerni...

molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?

molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?

molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?

molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?

molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?

molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?molyhos ökörfarkkóró, vagy mégsem?