Kosár
Az Ön kosara üres

Teaállat, teaszellem

A tea szellemet nem szellemnek hívják, hanem tea állatkának, sőt tea háziállatnak!! Cha Chong Wu 茶宠物. Az hogy háziállatként jelenik meg, egyben azt is jelenti, hogy része az embert és teáját körülvevő kultúrának, szellemiségnek, innen a tea szellem elnevezés magyar ötlete is.

 

Boddhiszattva teaszellem

Van a teaasztalnak egy titokzatos szeglete, amire a vendéglátó egy aranyos figurát, állatkát megjelenítő szobrocskát állít. Ezt a tárgyat a magyar tea- nyelvben elterjedt módon "tea-szellemnek" hívjuk, ami megfelelően fejezi ki a nyugati ember kissé túlzó és romantikus elvárásait minden keleti kulturális jelenséggel szemben. A teának pont annyi szelleme van, mint a bornak filozófiája. A szobrocskák használata mind a kínai, koreai, mind a japán teakultúrában elterjedt, de a teaasztalra állított teaszellem a Ming Kínából ered és a gong fu cha egyéb eszközeivel együtt nőtt fel.

Először is a tea szellemet  nem szellemnek hívják, hanem tea állatkának, sőt tea háziállatnak!! Cha Chong Wu  茶宠物, a becsületes neve Az hogy háziállatként jelenik meg, egyben azt is jelenti, hogy része az embert és teáját körülvevő kultúrának, szellemiségnek, innen a tea szellem magyar ötlete is. 

ájtatos manók teaszellem

A tea háziállat formailag a kínai mitológia főszereplőit jelenítette és jeleníti meg: Ch’ing-Wa Sheng szelleme háromlábú "világbéka" formájában, amit a feng shuiban Jin Chan (金蟾) néven arany békaként ismerünk, energiát, szerencsét és jólétet hoz a jelenlevőknek. De van még teknős, sárkány, bivaly. Az állatokon túl pedig állandó szereplő Bodhidharma és Buddha. A japán teában felhasznált kisplasztikákban felbukkan az állatöv összes szereplője különös tekintettel a patkányra, a tigrisre és a bivalyra.

tea szellem

A modern korban gyorsan bővült a felhasznált minták köre, manapság pedig egy egész állatkert áll a tisztelt vásárlók rendelkezésére.  Itt és most eltekintünk ezek esztétikai elemzésétől, ugyanígy behúzzuk a nyakunkat, ha a magyar vidéki vurstli díszítőelemeit kell szemügyre vennünk. Némileg enyhíti ezzel kapcsolatos ellenérzésünket, hogy világoskék műanyag lovakkal és miki egerekkel felszerelt  legnagyobb vidéki luna parkot legutóbb a monacoi kikötőben volt szerencsénk megtekinteni, igaz ott vattacukrot nem árultak.

ez talán elefánt teaszellem

Az állat kaleidoszkóp annak változó esztétikai színvonala ellenére is rámutat a tea szellem eredeti jelentésére – a játékra.

A tea állatkának ugyanis nagyon lényeges funkcionális feladata is volt (van), ami a tea asztal körüli társaság szellemének fenntartásához kapcsolódott.

Amikor egy társaság összegyűlt a helyi „fonóban”, avagy teaházban, vagy egyszerűen Qi néninél, vagy Zhao bácsinál, a vendégek megfelelő sorrendben ültek le és a tea asztalon elrendezett tárgyak is ehhez igazodtak. A vizet parázson, öntöttvas kannában forralták. Az eszközök elrendezése, elmosása hipnotikus mozdulatsorban ringatta el a hallgatóságot, amire a tea állatka műsorszáma tett pontot. Az állatka a kannát is melegítő parázs fölé tett vaslapon foglalt helyet a fővendég közelében, kínosan ügyelve arra. hogy ne a fővendég felé fordítsák. Az elmosás, tea mutatás andalító, koncentrált előadásának végén, a tea elmosása után, de az első felöntés0 előtt  a zisha agyagból készült felforrósodott állatkára egy kis forró vizet loccsantott, mire az a pillanat törtrésze alatt elgőzölgött és az állatka a vizet kifújva, lespriccelve a vendégek egy részét, akik ezt hangos hahotázással fogadták. Ennek a mai szertartásba átmentett része, hogy a tea állatkára teát locsolunk, amit az állatka a szájára, vagy más testrészére fúrt lyukkal, megint csak a hőmérséklet különbségnek és a tea olajainak köszönhetően az állat szép buborékba fúj, ami szintén hangos tetszésnyilvánítást vált ki a közönségből. Máskor a loccsantás arra szolgált, hogy ellenőrizzék a teához előkészített víz hőmérsékletét. A megfelelő víz hangos szusszanással távozott a sárkány, béka, stb szájából.

cuki teaház teszellem

Nagyon átszellemültek.

 

a tea szelleme?

Mit sem törődve a szerencséjével

 

A tea háziállattartás szabályai

Van néhány szabály, amit be kell tartani a tea állatka „működtetés során. 

az állat a teamester felől nézve a tálca bal felső sarkába kerül, az első sorba, szemben a fő-vendéggel.

Békából, teknősből sosem használunk kettőt, a többi állatkából a jó ízlés határain belül lehetséges többet is felrakni. Ha Buddha „szellemünk” van, azt mindig a vendégek felé kell fordítani.

teaszellem teával, avagy a kielégíthetetlen teázó

Az új tea állatka fényes, szép – új.   De a tea állatkát gondozni is kell, ami lényegében abból áll, hogy a locsolgatással patinát növesztünk rá. Az utóbbi időben a tea szellemek tea állatkák amolyan cuki termékké váltak az ebből következő esztétikai amortizációval együtt. Ezéret, az  erdeti funkciót megtartva én csak azt tudom tanácsolni minden teaszeretőnek; ha nem talál ízlésének megfelelő tea háziállatot, fabrikáljon magának, vagy egyszerűen találja meg egy gyönyörű kavics képében a tengerparton. Biztosan jobb érzés lesz ránézni, mint erre itt.

???? teaszellem