Kosár
Az Ön kosara üres

A tea, mint méreg

Bármi, amit magunkhoz veszünk, legyen az a közönséges víz, vagy a szupererős méreg botulin orvosság, vagy méreg voltát valójában csak adagolás dönti el

 

A tea túladagolása

Bármi, amit magunkhoz veszünk, legyen az a közönséges víz, vagy a szupererős méreg botulin orvosság, vagy méreg voltát valójában csak adagolás dönti el. Fokozott vízfogyasztás is vezethet halálhoz, a vegetatív idegrendszert blokkoló botulin pedig igen kis mennyiségben a plasztikai sebészetben ráncsimítóként használatos. Csupán a koffein koncentrációból kiindulva úgy tűnhet, hogy a teával több koffeint juttatunk szervezetünkbe, mint a kávéval. De köztudomású, hogy egy csésze kávé elkészítéséhez 6-7 gramm kávét, míg egy jó teához 2-3 gramm teát használunk. Így tehát egy eszpresszó 6,5 gramm * 1,5% = 97,5 miligramm koffeint, míg egy tea 2 gramm * 3,5% = 70 miligramm koffeint tartalmaz.


   Ehhez hozzá kell számítanunk azt, hogy a teából legalább 250 ml-t készítünk, míg a kávéból csupán 25 mililiter fér a kávéscsészébe, így a koncentráció jelentősen eltér egymástól: Az elkészített tea koffein koncentrációja 0,3 mg/ml, szemben a kávéval, amely 4 mg/ml, ami tehát 13 x nagyobb az előbbinél. A kávé után azonnali, lökésszerű hatást érzünk, éppen ennek a koncentrációnak köszönhetően, de mást is figyelembe kell vennünk. A teában, mint az előbbiekben láttuk nagy mennyiségben találunk polifenolokat, katechineket, amelyek a koffeinhez kötődnek és így lassítják a felszívódását. Ugyanakkor ezeknek is közvetlen hatása van például az adrenalin termelésére. Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a teában és a kávéban található koffein hatása igen sok faktortól függ.


    Igen jól ismert hatása a huzamosabb ideig tartó koffeinbevitelnek, tehát rendszeres, nagy adagban történő kávé-, vagy teafogyasztásnak a szervezetnek ezekre az alkaloidákra való érzékenységének csökkenése. Ezt nevezzük hozzászokásnak, vagy koffeinfüggésnek. Ilyen esetekben a koffein és teofilin megvonása jól ismert fejfájással, hányingerrel járó hiánybetegséget okoz. A fejfájás a már említett cAMP enzim fokozott termelésével, a megnövekedett vérnyomással függ össze és két módon kezelhető. A hiány tünetei 2-5 nap alatt maguktól elmúlnak, a szervezet visszatér az eredeti hormonszinthez, a másik lehetőség fejfájás elleni gyógyszerek szedése, melyeknek dobozát böngészve hamar észrevehetjük, hogy koffeint tartalmaznak.

A koffeinféle alkaloidák nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhatnak. Ez nem vonatkozik a teofolinra és a teobrominra, aminek az emberi testhez mérten igen kicsi a koncentrációja. Ezzel szemben minden élőlénynek más és más méregküszöbe alakult ki ezekre az anyagokra. Mindössze 100 gramm jó minőségű, 80-90 % kakaótartalmú csokoládéval 7-8 óra leforgása alatt könnyedén megmérgezhetünk egy 15-20 kg-os kutyát, farkast, koyotot, vagy rókát. (a halálos dózis 200 mg/testsúly kg). A koffein az egyetlen a metilxantinok közül, melynek huzamosabb ideig tartó, normálistól eltérően magas fogyasztása mérgezési tünetekhez vezethet. Koffein általi halálra ítélni valakit mindazonáltal lehetetlenség, ennek emberre vonatkoztatott határértéke LD(szájon át)=150 mg/testsúlykg , ez egy 80 kg súlyú teamester esetében kb. 120 espresso, vagy 35-40 liter tea. Egyáltalán nem lebecsülendő a koffeinmérgezés lehetősége ellenben gyermekek esetében, akik bár sokkal gyorsabb anyagcserével, de 35 mg/testsúly kg adagra mérgezéses tünetekkel reagálhatnak. Ez hét csésze espresso, vagy 10 csésze tea. A gyerekek idő előtti koffeinre szoktatása tehát káros és tilos!


   Ajánlatos a koffeinbevitel drasztikus csökkentése kismamáknak. Bár a magzati károsodás biztos határértékei még mindig abnormális fogyasztást feltételeznek, mégis jobb a koffeinbevitel csökkentése. Tény, hogy magas koffein bevitel csökkenti az aktív hím ivarsejtek arányát a spermában, ezzel csökkenti a nemzőképességet. A sok pozitív hatás mellett meg kell említenünk, hogy kortól függetlenül összefüggés mutatkozik a megemelt koffein bevitel és a csontok kalciumtartalmának csökkenése között. Nők esetében ajánlott a koffeinfogyasztásból eredő kalcium veszteséget napi 1-2 pohár tej fogyasztásával kompenzálni. Meg kell még jegyeznünk, hogy a koffeinféle metilxantinok csökkentik az epilepszia ellenes gyógyszerek hatását, ezért ilyen esetekben sem kávé, sem tea fogyasztása nem ajánlott.

Az alábbiakban néhány élelmiszer, ital szokásos koffeintartalmát közöljük:

 

Élelmiszer

Mennyiség

Koffein tartalom (mg)

Espresso

csésze

90-100

Amerikai kávé

csésze

60-120

Instant kávé

csésze

10-20

Koffeinmentes kávé

csésze

0,1-0,6

Koffeinmentes tea

csésze

1-2

Fekete tea

csésze

60-80

Kínai zöld tea

csésze

70-90

Japán zöld tea

csésze

70-90

Kora tavaszi fehér teák

csésze

60-80

Zöld pu-erhek

csésze

80-100

Sötét pu'erh

csésze

60-80

Vad pu'erh

csésze

100-140

Instant tea

csésze

10-20

Jeges Nestea

450 cc

16-40

Jeges Lipton

450 cc

18-40

Coca Cola

doboz

34

Coca Cola Light

doboz

45

Pepsi Cola

doboz

37

Red Bull

doboz

40

Tejcsokoládé

30 gr

5-35

Étcsokoládé

30 gr

40-50

A táblázatból kitűnik, hogy jónéhány meggyőződésünk egyszerűen rossz beidegződésen, vagy félreinformáltságon alapult. Ilyen például a hosszú kávé, vagy a diétás üdítőitalok koffeintartalma, nem is szólva arról, hogy a közhiedelemmel ellentétben a fekete tea koffeintartalma jóval alacsonyabb egy zöld, vagy fehér teánál. Fontos tudnunk, hogy bár egy wulong tea mindig több koffeint fog tartalmazni, mint egy fekete tea, de nagy különbségek vannak a koffeinszintben a korai és a nyár végi szedésből származó teák esetében. Nyár végére a tea összetétele jelentősen átalakul, a kora tavaszi rügyteából készült matcha 3-3,8 % koffeintartalmával szemben a nyár végi bancha már 2 % alatti koffeint tartalmaz. Ezek az értéktelen teák adják aztán az olcsó, ízesített, zöld teák alapanyagát, így aki felfrissülésnek egy finom, fügekaktusz, vagy karamell ízesítésű zöld teát kíván fogyasztani, nem árt, ha tudja, hogy egy jobb minőségű teát is rendelnie kell.