Kosár
Az Ön kosara üres

A francia paradoxon

Epidemiológiai kutatások már régóta szoros összefüggést mutatnak a polifenolokban gazdag diéta és a keringési és szívbetegségek re való hajlam csökkenése között....

Epidemiológiai kutatások már régóta szoros összefüggést mutatnak a polifenolokban gazdag diéta és a keringési és szívbetegségek re való hajlam csökkenése között. Az ún. francia paradoxon arra a tényre utal, hogy a franciák, bár ugyanannyi, vagy több alkoholt fogyasztanak, mint más európai nemzetek, mégsem tartoznak a keringési betegségekben leginkább érintett népek közé, holott a magas alkoholfogyasztás köztudomásúan növeli ezeknek a betegségeknek a kockázatát.

 Nagy különbség van a többi közép-európai nép alkoholforrása és bevitele, illetve a franciák alkoholkultúrája között. A franciák a sör és a különböző párlatok helyett a vörösborokat részesítik előnyben. A vörösboroknak magas a polifenoltartalma, amit a szőlő héjából nyernek és jó oldhatóságuk révén a must fermentációja során átmennek és elérhetővé válnak a borban is. A polifenolok borban, vagy teában elnyerhető biológiai hatása három fő területen érhető tetten:

  • az ún. szabad gyökök aktiviásának és számának csökkentése és más antioxidánsok, mint az E-vitamin  védelme és regenerációja. Ezt úgy érik el, hogy más, oxidációra érzékeny elemek, vitaminok helyére "állnak be" és oxidálódnak helyettük, ezt oxido-redukciónak nevezzük. A végeredmény az, hogy a polifenolok egyfajta villámhárítóként működnek az oxidációs folyamatokban felszabaduló és kamikázeként működő szabad gyökökkel szemben.
  • a fehérjékhez való kötődés képessége; ez főleg a nyál fehérjéivel való reakciót jelenti.
  • olyan fémionok megkötésének képessége, amelyek egyébként szabad gyököket szabadítanak fel a szervezetben.

A polifenolok erős antioxidánsok, ez a kémia nyelvén azt jelenti, hogy valójában erősen reduktívak, vagyis azt akadályozzák meg, hogy más jelenlévő hasznos anyagok oxidálódjanak. A polifenolok nem akarnak jók lenni, egyszerűen gyorsabban agresszívebben reagálnak, mint a jelenlévő és veszélybe került emberi sejt, vagy vitamin. Gyümölcs, C-vitamin, fehér és zöld tea, módjával fogyasztott, héjon erjesztett vörösbor, zöldségek, mint a padlizsán, magvak rendszeres fogyasztása és a mértékletes életmód jelentősen csökkentik a szív-, és keringési rendszerek betegségeinek kockázatát. A polifenolok felvétele csökkenti az LDL koleszterin (Low Density Lypoprotein - ez a "rossz" koleszterin) oxidációját, s ezzel megszakít olyan folyamatokat, amelyek  az artériák beszűküléséhez vezetnek.