Kosár
Az Ön kosara üres

A tea elhárító rendszere

Mérgezd magad nyugodtan, van ellenszer!

Nem emlékszem már, hogy húsevő vagyok-e, vagy növényevő, de abban biztos vagyok, hogy a húsevő nőket nem szeretem. A polifenolok szerepe is ehhez hasonló természetes védekezés és szelekció, azt üzenik a növényevő embereknek és állatoknak,

"-Ne egyél meg!"

 
Csersav özön
 
Mint az előzőekben már utaltunk rá, minden csak adagolás kérdése, ha a tehenészetben esetleg tölgyfalevelet, vagy más magas, vízben oldható (legalább 20 %) tannin tartalmú növényi részeket keverünk az alomba, biztosak lehetünk a mortalitás megugrásában. De azok a proantocianid tanninok is, amelyek a növényevő állatok számára kondenzálhatóak és nem az emésztőszervekben szívódnak fel, túlzott adagban már igenis mérgezőek lehetnek, elegendő, ha az orr, vagy a száj nyálkahártyáját érintik és máris csökkentik az egyed táplálékfelvevő képességét. Kisebb adagokban ellenben serkentik a fehérjék feldolgozását és ezzel a növekedést, illetve a tejtermelést. A szárnyasok körében már igen alacsony tannin tartalmú (0,5-2%) kondenzált tanninok jelenléte csökkenti a növekedést, a tojástermelést, nagyobb adagban pedig az állat pusztulásához vezetnek. Az előzőekben említett fémmegkötő képesség sem mindig örvendetes. Ha valaki túlzott polifenol tartalmú diétába kezd, a polifenolok szabályszerűen kioldják testéből a fémeket, például ugrásszerűen csökkenthetik a vér vastartalmát. A fémmegkötés képessége eredendően a növény szelektív életmódjának részét képezi. Sok baktérium, vagy gomba csak bizonyos ásványok, vagy fémvegyületek jelenlétében tud fejlődni, a növény ezeknek a fémeknek az akumulálásával gyakorlatilag képes szomszédságának kiválasztására.
 
tea with jeans
Tea farmer
 

De miért beszélünk most újra a polifenolok különös tulajdonságairól és miért az én növényevő barátnőimről? Az emlősök nyálmirigyei egy bizonyos aminosavban, a prolinban gazdag fehérjecsoportot szintetizál. A prolinok (PRP Proline Rich Proteins) akár az emberi nyál mennyiségének 70 %-át is adhatják. Ezeknek a proteineknek sokoldalú funkciója van: megkötik az anyagcseréhez szükséges kalcium nagy részét, megakadályozzák a fogkövek képződését és elsősorban,; rögtön a világra nyíló emésztőcsatorna legelején megkötik a káros tanninok egy részét. Ugyanez a magas PRP koncentráció mérhető a növényevő, legelő életmódot folytató állatok nyálában újabb bizonyítékául annak, hogy valaha volt állat-őseink az afrikai őserdők mélyén elsősorban leveleken, gyümölcsökön, lárvákon éltek és csak ritkán vettek magukhoz húsalapú fehérjéket.

Mérgezd magad nyugodtan, van ellenszer !

A tea fémben gazdag levél teste tehát a növénynek hasznos baktrériumtörzsek kiválasztását segíti, kiemelkedő polifenol tartalma pedig az említett védekező mechanizmus legfőbb fegyvere. Minden szépen működött is, amíg egy napon valaki, állítólag egy császár, elfáradván a napi menettől egy teafa alatt rakatott tüzet és kezdte forralni az ebédhez szükséges vizet. Arra nem számított a növény, hogy valaki egyszer, közvetlenül forró vízzel esik neki. Bár az elhárító rendszert elhárító rendszerek jól működnek, nyersen teát enni ma sem szokásunk, kivéve ha az porrá van őrölve és matcha a neve. Igazi méreg-orvosság.