Kosár
Az Ön kosara üres

Tea elvonókúra

Sajnos nagyon is jól ismert a teától való függés és a koffein túladagolás káros hatása. Ez a függés mégis sokkal egyszerűbb, mondhatni egyoldalúbb kapcsolat, mint a kemény, vagy akár lágy drogok esetében, egyszerűbben szólva, a teától való függés nem visszafordíthatatlan.

Katechin hidrát Forrás: Floridai Állami Egyetem Michael W. Davidson

Tealapként bulvárfunkciót is be kell töltenünk

.... ezt szívesen meg is tesszük:

"Egy nemrégiben, az X.Y egyetemen végzett kutatás kimutatta" – ez eddig meglehetősen ismert és frappáns bevezető – hogy férfiakban a koffein csökkentheti a spermatermelést és ezáltal közvetve a nemzőképességet. Ugyanígy káros összefüggést mutattak már ki a koffein és a csecsemőhalálozás és ami sokkal inkább megszívlelendő, a koffein és az öregkori csontritkulás között. (A Nol hétvégi unaloműző cikke szerint ennek pont az ellenkezője az igaz, de ott a polifenolokat dicsőítik ki tudja hanyadszor). Azt is tudni kell, hogy fenti kutatásokat hosszú időn át extrém mennyiségű koffein bevitelével érték el, de ez mit sem von le az ilyen és olyan kutatásról szóló ilyen és olyan hírek hírértékéből. Az ösztönöm nem súg semmit, már elegendő számban reprodukáltam magam, de ez mégsem csökkenti a képességeimmel kapcsolatos aggodalmamat, így egy tanfolyamon elfogyasztott extra keserű szájízt maga után hagyó extra mennyiségű tea után sok év elteltével önkéntes és szigorú teadiétába fogok. Teának közelébe sem megyek, kávét már egyébként sem ittam, a gyerekek által ímmel-ámmal felkínált csokoládét is visszautasítom nagy boldogságukra.
        
Sajnos nagyon is jól ismert a teától való függés és a koffein túladagolás káros hatása. Ez a függés mégis sokkal egyszerűbb, mondhatni egyoldalúbb kapcsolat, mint a kemény, vagy akár lágy drogok esetében, egyszerűbben szólva, a teától való függés nem visszafordíthatatlan. A rendszeres tea, vagy kávéfogyasztás csökkenti a szervezetnek ezekkel az alkaloidákkal szembeni érzékenységét és a túladagolásra adott válasz is egyre később és halványabban érkezik. Ha mégis valaki, mint ebben az esetben én, hirtelen abbahagyja a tea, vagy kávé fogyasztása révén a koffein adagolást, meglehetősen tipikus tüneteket fog érezni.
        

 

 

Keserű, fehér, szagtalan por - koffein   A teadiéta 3 napig tartott, ami nem elég és mégis, semmiféle kívánalmat nem éreztem a teához való visszatérésre. Végül egy japán tea vezetett vissza a templomba és ennek a tesztelése értette meg velem a teaszünetek ízlelésben betöltött jelentőségét. Egyrészt az állandó teaivással együtt jár egy érzelmi kényszer, kötöttség, ami hasonló a dohányzás, vagy a drog fogyasztásának kényszeréhez és ez a szükségszerűség máris befolyásolja a teakóstolás minőségét. Az állandóan magas katechin bevitel amellett, hogy segíti a száj higiéniáját, állandósult zöld, kesernyés ízt hagy a szájban, ami szintén kevéssé kívánatos. Az ízlelést pedig elfáraszthatja, tompíthatja a túl sok tea. A teaszünet utáni teakóstolás teája sokkal szelídebben, finomabban szólt. Valószínűleg ugyanez vonatkozik a borra, könyvekre és a szexre is.