Kosár
Az Ön kosara üres

Tea a fémkannában

A polifenolok különös tulajdonsága, hogy képesek a fémionok - a vas, cink, a réz megkötésére. Ezeknek a fémeknek a túlzott jelenléte gyorsítja a szabad gyökök képződését a szervezetben...

(TEN - JO -TAI -FU)
 

 

(TEN - JO -TAI -FU)

 

Fémek a teában: a kémia Vas Istennője

A polifenolok különös tulajdonsága, hogy képesek a fémionok - a vas, cink, a réz megkötésére. Ezeknek a fémeknek a túlzott jelenléte gyorsítja a szabad gyökök képződését a szervezetben. A zöld teák polifenoljai megkötik az alumínium, cink, réz egy részét és ezt teszik akkor is, amikor az emberi szervezetbe kerülnek. Nehézfémszennyezés, fém alapú méregtelenítő kúra kötelező velejárója a zöld tea. Természetesen a normális életmódot folytató emberek szervezetében is megkötik és kiürítik a fémeket, de ezeknek az utánpótlása a napi étrendben, elsősorban növényi eredetű táplálékkal automatikus.

Itt kell elmondanunk, hogy a tea egyedülálló növény abból a szempontból is, hogy fokozottan és nagy mennyiségben vesz föl a tőzeges, erősen savanyú földből fémeket. Egy teát a laboratóriumban már a fémtartalmáról is fel lehet ismerni. Nagy különbség van viszont a növény fémtartalma és az öntetbe, illetve a szervezetbe kerülése között.

Néhány szó a fémek és a tea kapcsolatáról:

 

Alumínium

A szántóföldi növények alumínium tartalma 100 mg/Kg körül mozog, ezzel szemben a teáké megközelíti az 1000 mg/kg-ot, a zöl teákban a polifenolokhoz kötötten alacsonyabb, a fekete teákban az átalakult polifenol tartalom miatt magasabb az aránya. A szervezet túlzott alumínium bevitelre nem reagál kedvezően, egyes feltételezések szerint akadályozza a táplálékfelvételt, károsítja a központi idegrendszert és az Alzherimer-kór súlyosbodásához vezet. De a nagy alumínium tartalom nagy része egyszerűen kiürül a szervezetből, a tea, mint alumínium szállító ital nem káros, viszont hatással van a tea elkészítésére, lásd lentebb.


Cink

A cink megfelelő adagolásban igazi immunerősítő, mivel a limfociták működéséhez elengedhetetlen hormonnak,a timulinnak a működéséhez cinkre van szükség. Több, mint hetven enzim alkotóelemeként fontos szerepe van a cukor anyagcserében, a vizelet kiválasztásban, de a prosztata hajtóeleme is cinkkel van töltve és a szaporodószervek fejlődésében is kiemelt szerepet kap. A növények a talajból Zn 2+ ionként, vagy komplex vegyületek formájában veszik fel. A teák cink tartalma 22-50mg/Kg közé esik, ami ideálissá teszi őket a szervezet cinkhiányának a pótlására. Erre mondju alkalmas egy friss alma is, de az almában nincs teobromin és koffein, valamint más polifenolok sem, arról nem is szólva, hogy alma után a tea nem igazán érvényesül. Lehet, hogy ezért gyártanak a nagy üdítőitalgyártók barack és alma ízesítésű jeges teákat? Tegyük hozzá, tea és alma nélkül.


Magnézium

Több, mint 300 enzim működésében kap irányító szerepet, az anyagcsere, az energiatermelés egyik alapeleme. Szerepe lehet a vérzsírok, a koleszterin és a trigliceridek arányának csökkentésében. Fontos alkotóeleme a az agyér görcseit oldó gyógyszereknek. Amikor a focista fájdalmas arccal tapogatja görcsbe rándult lábait, akkor felborult kalcium-magnézium egyensúlynak lehetünk tanúi. A növények 0,1-0,4 % körül tárolnak magnéziumot és kationként veszik fel. A magnéziumra azért van szüksége a növényeknek, mert a klorofill alkotóeleme, a porfinváz központi atomja, résztvesz a fotoszintézisben, az eminosavak és a fehérjék bioszintézisében, azh energiaháztartásban. A zöld teák magnéziumtartalma 35-1000 mg /kg, jellemzően a fekete teák esetében haladja meg az 1000 mg / kg értéket, akár 1500-2000 mg /kg közelébe is emelkedhet. A magas magnézium koncentráció miatt a teák rendszeres fogyasztása alkalmas a szív működésének javítására.


Kálium

Ez az alkálifém a szívritmus, az izom-, és az idegsejtek egészségének a kulcsa. Hiánya levertséget, fáradtságot, ingerlékenységet okoz. A kálium előfordulása a növényekben 0,2-6 % körül alakul, felvétele egyszerű kationként történik. A legmagasabb kálium koncentrációt a fiatal rügyekben mérjük, innen a teák magas kálium tartalma. A legtöbb fermentált tea kálium tartalma 15.000-20.000 mg/kg közé esik, a zöld teákban kevesebbet, 8-12.000 mg/kg-ot mérhetünk. Igazán magas értéket mutatnak a sötét pu'erhek 23-24.000 mg/kg. Ebből a káliumból az öntetben 18-19.000 mg/kg értéket találunk.


Lítium

A lítiumnak fontos hatása van a sejtek kalcium és magnézium tartalmára. Kapcsolatban van az idegrendszeri jelátvitel foszforilációs szakaszában szerepet játszó enzimek aktiválására. Lítiumsókat használnak mániás depresszióban szenvedők kezelésére. A napi átlagos lítium felvétel 0,1 mg-nak felel meg, az átlagos testtömegű ember összesen 1,7 mg lítiumot tárol. Ehhez képest kell figyelembe vennünk, hogy a zöld teák jellemző lítium tartalma 0,3 -0,5 mg/kg. Kiemelkedő ellenben a pu'erhek (főleg a sötét pu'erhek 0,5 mg/kg) és a nem teák közül a red bush (rooibos 1,0 mg/kg), mint elsődleges, napi lítiumforrás, ráadásul a red bush esetében ez a főzetbe is átmegy, míg a puerh esetében 0,2 mg/kg-ra csökken. Ez még mindig elegendő arra, hogy jelentősen javítsa általános kedélyállapotunkat.