Kosár
Az Ön kosara üres

Teafüvek vizsgálata

A lenti ikonra kattintva Lukácsi Katinka MSC biológus hallgató diplomamunkáját olvashatják.

A teafüvek vizsgálata

 
 

Az alábbi ikonra kattintva Lukácsi Katinka MSC biológus hallgató  diplomamunkáját olvashatják.

 
 

Teás szempontból nagyon érdekes a dolgozat.

Nem is látszik kívülről, mennyi aprólékos és pontos(!) munka van mögötte. A mi szerepünk cak a teák biztosítása volt és némi ötletszerű feltételezés, hogy mit érdemes mérni. Nagyon érdekes a módszertan részletes taglalása; a közhiedelem szerint egy termék, egy növény, akármi jól meghatározható mennyiségben tartalmazza a hitt, vélt és hasznosítható anyagokat. Ez a dolgozat is rámutat arra, milyen körültekintő pontos munka kell már csak a mérési környezet és módszer meghatározásához, nem is szólva arról, hogy a mért anyagok milyen módon válnak később elérhetővé és feldolgozhatóvá az emberi szervezet számára.

 

Vegyünk például három alapvető összetevőt.

Az egyik az analizált teák katechin (C) tartalma. (30. oldal)

Ez azért érdekes, mert ezzel a gyűjtőnévvel szokás a populáris (nem szak-) irodalomban jellemezni a teák, vagy más növények ún. antioxidáns tartalmát. Pedig a katechin csak egy a teában található több, mint 30 polifenol közül. Érdekes módon épp a tiszta,  erősnek hitt zöld teák (sheng puerh, matcha) elenyésző mértékben tartalmaznak katechint.

Fordul a kocka az epikatechin és a gallát típusú katechinek esetében, ahol a sheng puerh, a Tie Guan Yin és a matcha is jól szerepel, nem játszaka viszont a vörös teák, amelyek esetében ezek a katechinek más polifenolokká alakultak át. Természetesen érdekes a koffeintartalom elemzése. (32. oldal)
Először is ki gondolná, hogy egy ceyloni fekete tea ilyen erős. Azt tudtuk, hogy a nyári zöld teák és az őszi oolongok gyengébbek, még este is nyugodtan ihatóak, de azt végre nem kell többször magyaráznunk, hogy a fehér rügyteák a legerősebb teák közé tartoznak (Bai Hao Yin Zhen. Rögtön mellette jól látszik a második szedésű Bai Mudan csökkent koffein tartalma.
A 33 oldalon aztán az összes polifenol tartalom látható, amiből világos, hogy aki semlegesíteni akarja testében aa naponta felvett stressz, szennyezett levegő, élelmiszer tartósító anyagok keltette negatív hatásokat, annak mit érdemes inni.  (sheng puerh, matcha stb.) Az is nagyon beszédes, hogy elillant (átalakult) a polifenol az érlelt teákban.

Nem magyarázok többet, remélem a dolgozat szakembereknek és laikusoknak egyaránt érdekes lehet.

A módszertanról még többet itt olvashat.

Köszönet a publikálás lehetőségéért.