Kosár
Az Ön kosara üres

Teaszertartás és koffein

A Gong Fu Chában használt teák szinte mind wulongok, részlegesen fermentált teák, melyeknek koffein és aromatartalma nagyon különböző.

A tein szertartása

 
 

A koffein jól oldódik meleg vízben, de a felöntés, vagy csúnya képzetű szóval az "áztatás" időtartama is fontos tényező. A leglényegesebb az, hogy az áztatás első perce alatt az eddigi példákban is vizsgált 2,5-3% koffeint tartalmazó fekete teából legalább 30 mg oldódik fel az öntetben. Újabb két perc elteltével ez a mennyiség 40 mg-ra nő, míg 5 perc után 44 mg koffein mérhető az öntetben. Tovább növelve az időt, az összesen elérhető 50 mg koffeinből még kisajtolhatunk pár miligrammot, de ezzel együtt olyan összetevők koncentrációja is megnő, melyek jelentősen befolyásolják a színt és a tea aromáját. A tea felöntésekor tehát a koffein nagyobb része már az első perc végén rendelkezésünkre áll és apró csillámokban úszik a tea felszínén.

A teának éppen ezt a tulajdonságát használja ki a gong fu cha, a teákat többször felöntő meditatív, művészi módszer. A Gong Fu Chában használt teák szinte mind wulongok, részlegesen fermentált teák, melyeknek koffein és aromatartalma nagyon különböző. A zöld wulongok jelentős koffeintartalmúak és finoman aromásak, míg a sötét wulongok erősen fermentált, a fekete teánál kevesebb koffeint tartalmazó, rendkívül aromás teák. Az elkészítésük is különbözik a gong fu cha során. A zöld wulongok mindegyike gyors átmosást, majd egyre növekvő (35-40 mp, vagy 1 perctől 3 percig növekvő felöntéseket kap legfeljebb ötször), a sötét wulongok egy nyugodt, de még mindig rövid átmosás után 4, egyenként három perces felöntésben tárulnak fel igazán. Természetesen ez nem előírás, mindenki a saját teájának a kovácsa, de a hagyományos gong fu cha mindenképpen ezeket a lépéseket követi. Hozzá kell tennünk azt is, hogy a gong fu cha eredeti teái a guangdongi sötét wulongok, a zöldek, mint ahogy a puerhek jóval később kerültek ebbe a körbe. A wulongok erősen sodort, megdolgozott, folyamatosan hőkezelt, végül erősen besütött teák. Az első rövid felöntés feladata a tea beavatása, higiéniai átmosása, és nem kisebb jelentőséggel az első adag koffein (az összes koffein kb. harmadának kidobása. A rövid átmosás a tea agresszivitását csökkentve az aromákat, virágillatokat előcsalogatva, hosszabb és intenzívebb élményt nyújt.

Ebből következik és nem véletlen, hogy a fehér és a zöld teák mai kínai fogyasztása puritán, gaiwan csészében, vagy üvegpohárban felöntött, hosszú teaélvezetté nemesült.