Kosár
Az Ön kosara üres

Tein vagy koffein

A teakedvelők körében a jólértesültek tudni vélik, hogy a tea által tárolt és szállított koffeinvegyület eltérő az "igazi" koffeintől és eufemisztikusan tein névvel jelölik...

Az alkaloidák (nevük szerint az alkáliákhoz hasonló tulajdonságú) lúgos kémhatású szénvegyületek, mindegyikükben találunk egy nitrogén atomot, térbeli szerkezetük kiterjedt, meglehetősen bonyolult és kivétel nélkül növényi eredetűek. Az alkaloidák egyszerre lehetnek mérgek és gyógyszerek, alkalmazásukkal kapcsolatban a kulcsszó a mérték. Nagy népszerűségnek örvend közülük a kokain, a morfin, a sztichnin, a kinin és az idegrendszer "táplálékául" szolgáló három, a metilxantinok csoportjába tartozó alapvető vegyület,
 
           
        a koffein,
        a teobromin,
        és a teofilin.
      
 
  Közöttük az eltérés csupán egy metilcsoport, vagy annak helyzete, kapcsolódási pontja. Mindhárom metilxantin alkaloida megtalálható az emberiség három legfontosabb drogjában, a kávéban, a teában és a kakaóban. Bár a három vegyület felépítése hasonló, biológiai hatásuk és adagolásuk igen eltérő. A teobromin például, ami a kakaó közönséges alkaloidája (teobroma görögül az istenek eledele) a koffein stimuláló hatásának alig tizedét mutatja, ezzel szemben a teofilin jóval erősebb. A három vegyület hatása nem növekszik lineárisan az adagolással, mert egymás között is reagálnak és sok függ az élelmiszer egyéb összetevőitől is.

A teakedvelők körében a jólértesültek tudni vélik, hogy a tea által tárolt és szállított koffeinvegyület eltérő az "igazi" koffeintől és eufemisztikusan tein névvel jelölik. Ugyanezt teszik a mate iránt lelkesedők, ők a mate koffeinjét mateinnek nevezik. A fantom tein, matein és még ezután felbukkannó társaik nem létező vegyületek. A tea koffeinje a koffein-koffein. Az a vegyület, aminek neve két betűig emlékeztet a teára, jelen van a teában és a kakaóban, viszont hiányzik a kávéból, a teofilin, viszont koncentrációja sokkal kisebb. A tein eredete azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a tea hatását misztifikálva külön terminusokat vezettek be a tea öosszetevőinek jellemzésére.
 
 

Idegrendszerre ható alkaloidák a teában, kávéban és kakaóban a szárazanyagtartalomhoz mérten %-ban:

Élelmiszer    

Koffein (%   )   

Teofilin (%)   

Teobromin (%)   

 

 

 

 

Kávé

1-2

-

-

Tea

0,2-5

0,5

0,2

Kakaó

0,01-0,1

1-2

2-4

 

A fenti értékek azt jelentik, hogy a kereskedelemben kapható teák kb. 3-3,5 % koffeint tartalmaznak, vagyis 2 gramm teát számolva egy csésze teába nagyjából 70 mg koffein jut. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a koffein tartalom tág határok között változik; egyes vad puerhek akár 5 %-nál több koffeint is tartalmazhatnak, míg egy jó quimen, vagy Jiuqu Arany szilva, minden fekete teák legjobbja alig haladja meg a 2%-ot. Ráadásul, önmagában a koffein tartalom keveset mond. Ahhoz, hogy ezt megérthessük, sajnos meg kell értenünk, hogyan és miért hat a koffein az emberi testben.

Elöljáróban annyit, hogy
- a koffein a központi idegrendszerre, a légzőszervekre és a szívre hat, késlelteti a fáradtságérzetet.- a teofilin a szívre hat, lazítja a simaizmokat, értágító és vízhajtó- a teobromin szintén vízhajtó, értágító, lazító.
 
   A metilxantinok csoportja, amelyhez a koffein és a teofilin is tartozik, egy enzim, a foszfodieszteráz működését gátolja., ami viszont az emberi sejtek anyagcseréjében alapvető szerepet játszó hormon működését szabályozza, ez a cAMP, a ciklikus adenozin monofoszfát. A koffein, teofilin, vagy teobromin jelenlétében ennek a hírvivő hormonnak megnő a koncentrációja a vérben. A hírvivő cAMP egy sor más hormon jelenlétét szabályozza, amelyek a glikogén lebontásáért felelnek és általában véve gyorsítja a sejtek anyagcseréjét és növeli más hormonok, mint az adrenalin, a kortikotróp (ACTH), a tireotróp (TSH) és a lutein hormonok (LH) jelenlétét. Összefoglalva tehát a koffein, teobromin, vagy teofilin felvétele blokkolja annak az enzimnek a működését, ami e fent felsorolt hormonok hírvivő molekuláit szabályozza, sőt ezt időben elnyúlva teszi. Egy kis kávé, csoki, vagy tea annyit jelent, hogy ezeknek a hormonoknak, mint például az adrenalin, az ACTH megnő a koncentrációja. Ezek a hormonok a központi idegrendszerre, a szív izomműködésre hatnak, összességében megnő a test válaszadó képessége, csökken a szellemi fáradtság. (Más elméletek szerint a metilxantinok központi idegrendszerre kifejtett hatása annak tudható be, hogy serkenti néhány idegrendszeri hírvivő aminosav termelését.) A koffein különösen a központi idegrendszerre hat, míg a teofilin, arányosan, a keringési rendszer és a lélegzés ellenőre. Asztma kezelésére használt gyógyszerek ezért tartalmaznak gyakran teofilint.

   A koffein több szinten hat a központi idegrendszerre. Közvetlenül hat az agykéregre és javítja a pszichomotorikus képességet, csökkenti az álmosságot és a fáradtságérzetet. A gerincvelőben található, a lélegzésért felelős idegközpontokra hatva növeli a belélegzett levegő térfogatát. A keringési rendszerre hatva, növeli a szinuszos szívritmust, kitágítja a szívkoszorúért, szűkíti a periférikus és az agyi ereket. A teofolin és a teobromin lazítólag, nyugtatólag hat az izmokra, de közvetlenül hat a légzőhólyagocskákra, a vese és húgyutakra, az emésztőszervekre, ezért szeretjük a kávét és a teát étkezések után fogyasztani.

 
 
 
 

 Negatív hatások

A koffein ugyanakkor növeli a gyomorsav kiválasztását, ezért nem ajánlatos a fogyasztása emésztőszervi fekélyek, vagy gyomorhurut esetén. 500 miligramm koffein, ami körülbelül 5-6 csésze kávénak, vagy 7-8 csésze teának felel meg, 10-25 %-kal növeli a test anyagcseréjét. Ez mindenképpen megváltozott egyensúlyi állapotot jelent, ami kötelezővé teszi a test általános egészségi állapotának figyelembevételét még a koffein adagolásának megkezdése előtt.

Ismert a metilxantinok vízhajtó hatása, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy stimulálják a vesekéreg érgomolyag állományát , miközben csökkentik a vesecsatornácskák nátrium felvételét. Ez a vízhajtó hatás szinte azonnal jelentkezik fehér és zöld teák elfogyasztása esetén és újabb jó ok arra, hogy a teát fogyasztó hatású szerként reklámozzuk. Mi nem tesszük, megteszik helyettünk mások.

Fogyasztó teák

Akármerre nézünk, mást se látunk, csak fogyasztásra és egyúttal lefogyásra ösztönző reklámokat. Egyél chipset és igyál teát! Hízz, aztán fogyj, vagy mindkettőt egyszerre. Az emberek egyszerű lények, meghallják a hívó szót és teát isznak. De hogyan fogyaszt a tea, sőt fogyaszt-e egyáltalán bármilyen tea?

A teában található koffein, teobromin és teofilin növeli a katekolaminok termelését, ezek pedig serkentik a lipidek, vagy más zsírok lebontását. Ez magyarázza meg, miért fogyasztanak koffeint efedrin és aszpirin mellett azok a body-builingezők akik fehérje-zsír arányukat ez utóbbiak kárára igyekeznek módosítani. Ezek, úgy tűnik növelik a két alkaloida hatását. Fölösleges hangsúlyoznunk, miért olyan veszélyesek ezek a kúrák, ha nem megfelelő orvosi előírásra, vagy felügyelet mellett történnek. Önmagában a teák fentebb elemzett vízhajtó hatásuk és a zsírlebontó katekolaminok serkentése révén valóban fogyaszthatnak. Valódi fogyasztó hatást azonban csak folyamatos, gondosan kimért alkalmazás és böjttel, illetve testmozgással való párosítás esetén biztosítanak.


Csak teát fogyasztva, a megelőző, elégtelen és egészségtelen életmódot fenntartva lehetetlen az anyagcsere zsírcsökkentő eredményű, pozitív befolyásolása. Megjegyzendő továbbá, hogy az említett hatás csak azokban az emberi egyedekben kimutatható, akik egyébként nem fogyasztanak napi rendszerességgel koffeint.

   Akármit is mond tehát Norbi, vagy bármelyik reklámgép, fogyás helyett törekedjen az egyensúlyra. Ebben segíteni fog bármelyik fehér, vagy zöld tea, de leginkább a japán zöld teák. Az egyensúly elérése kismértékben megnövekedett anyagcserét jelent. Értelmesen csökkentett, nem aszkétikus táplálékbevitellel, kissé megnövelt mozgással, erre sokszor elegendő a napi félóra séta egy olyan fittnessterem körül, ahol bent mások fokozott oxidációnak teszik ki stressztől elgyötört testüket, esetleg kevés futás, vagy úszás, mértékletes torna és pár hónap elteltével a test és a lélek bámulatos változáson megy át.