Kosár
Az Ön kosara üres

Zöld tea vs Fekete tea

Mitől függ az, hogy egyes teákat erősebbnek érzünk a másiknál?

Mitől függ az, hogy egyes teákat erősebbnek érzünk a másiknál?

" Hozzon nekem egy teát!"
-ma dev'essere forte!!!" (de erős legyen!) -


dörrent rám egyszer egy szicíliai bácsika, parasztgatyában és csizmában és egy pillanatig sem mertem volna zöld teára gondolni.

Mások viszont meg mernének rá esküdni, hogy az előző este ivott zöld tea miatt bámulták mindenféle fáradtságérzet nélkül a napfelkeltét, lennie kell tehát valaminek, ami a különböző feldolgozottságú teák között különbséget jelent koffeintartalomban, vagy valamiféle más forrásból táplálkozó erőben. De mi az?

 

Koffein

A fermentáció, mint azt az előzőekben láttuk, alapvetően a tea sejtüregeiben található polifenolok (katechinek) és a sejtmagban található enzimek közötti reakció, oxigén jelenlétében. Ez a reakció nagyobb molekulaszerkezetű polifenolok kialakulásához vezet (ilyen pl. a tea vörös színéért felelős teorubigin és az aromákat felügyelő teaflavinok) De mi köze a polifenolok polimerizációjának a tea koffein tartalmához? Elvileg semmi. A koffein előtte és utána is nagyjából ugyanannyi. A fermentáció során módosuló polifenoloknak ellenben jelentősen megváltozik a szerkezete. A fermentáció előrehaladtával csökken a kisebb molekulaszerkezetű polifenolok aránya, nő a nagyobbaké. Mivel a kisebb szerkezetű polifenolok jobban megkötik a koffeint, az nehezebben fog a felhasználás, a felöntés során oldódni. A fekete teák nagy szerkezetű, módosult katechinjei elengedik a koffeint, az gyorsabban felszabadul és kerül be az emberi szervezetbe. A fekete tea öntetében tehát több, az azonnal felhasználható, szabad koffein. Egy átlagos fekete teát egyszer öntünk fel, mert az aromáit keressük, koffeinje pedig már az első felöntés során a csészébe kerül. Ittunk láttunk, felfrissültünk. Nyilvánvaló, hogy a hatása a kávéhoz hasonlóan átmeneti lesz. A kevésbé, vagy alig fermentált zöld-, illetve fehér teák esetében a koffein kötötten, azaz katechinekhez láncoltan kerül a csészébe, és emésztőszerveinkbe, ahol lassan, órákon át bomlik le, szabadul fel és kerül a véráramba. Az erős fekete tea után egy pillanatra fellángol szemünk, majd újra visszasüppedünk a fáradtságba, míg egy ártatlan, szűzies, tavaszi(!) fehér tea, vagy egy matcha után akár fél nap elteltével is robotként, fáradhatatlanul működünk tovább. Így hát azt lehet mondani, a koffeintartalom hasonló, 70-120 mg között változik, de a hatás nagy különbségeket mutat. A fekete annyival erősebb a zöld teánál, amennyivel a zöld tea hosszabb a feketénél. Megjegyzendő, hogy a fekete teák kevéssé kötött koffeinje még mindig sokkal hosszabb hatást fejt ki, mint a fekete kávé hirtelen robbannó 90 miligrammnyi töltete.
            

Melyik teát ihatom, ha aludni szeretnék? Ez gyakori kérdés egy teaházban és megválaszolásához elegendő lenne a kedves vendég zsírtömegét, koleszterin-, és savszintjét megmérni. Mivel teát nem szokás kémcsővel és érszorítóval felszolgálni, de a tea összetétele fejezetünkben felsorolt összetétel listát sem tehetjük elé, ezért vissza kell térnünk a tea kémiájához, hogy megfelelő választ tudjunk adni:          

 

Theanin

A tea élénkítő hatásáért elsősorban a koffein felel, de sok más összetevő érdekes módon befolyásolja az összhatást. Mind a tea ásványai, de elsősorban a tea polifenoljai és aminosavai is hathatnak stimulálóan, ebben az értelemben még inkább elnyújtják, fokozzák a koffein hatását. Ugyanakkor a tea fő aminosavai (köztük a theanin rugalmasabbá teszik az erek falát és segítik az ingerületátvitelt, ezzel relaxáló szerként hatnak. A tea tehát egyszerre stimulál és nyugtat.

Nyári teák, ízesített teák, szárteák

Az ízesített teák nagy része, legyen szó leveles teákról, vagy por minőségű filteresről, általában gyengébb teán ül. Az ízesített zöldek élénkítő hatása elenyésző, de a feketék is inkább csak díszként funkcionálnak. Délután 5 óra után puerht inni egyenlő a gondtalan éjszakázással, de egy csésze matcha után is hosszú lesz a kutyasétáltatás. Ha élvezni akarja a teát, de biztosan aludni akar, akkor fekete teák közül keresse a quimen típusú Anhuiból származó, könnyű, citrusos teákat, vagy valamilyen, minél nagyobb levelű sri lankai teát. Zöld teák közül biztos tipp egy sok levélszárat, erezetet tartalmazó, lehetőleg gyokuroból készült karigane-kukicha, egy banchára alapozott genmaicha, vagy egy teasöpredék Konnacha. Kínai zöldek közül a Liuan Guapian, a Taiping Houkui, a Mao Fengek után valószínúleg nem fog hajnalig az ágyban forgolódni. De sokszor többet nyom a latban az egyén fizikai állapota, mint a tea összetétele.

 

effect of coffein

Az izmok kalcium ciklusa és a koffein