Kosár
Az Ön kosara üres

A Tea Útja

A tea sokkal több, mint maga a tea..

 


  A tea sokkal több, mint maga a tea, mint egy csésze tea, beleértve annak elkészítését, felszolgálását saját magunknak vagy másoknak.

Kínáljuk, vagy elfogyasztjuk, a tea lassan átalakítja gondolkodásmódunkat, életünket. A tea egy életút, ami magában foglalja az élet minden aspektusát, nem csak egyszeri, akár ünnepélyes, szertartásos pillanatokat, hanem szép lassan minden napunkat átszövi, beépül létünk idejébe. A tea egyúttal egy „drog”, ami hatással van kedélyünkre, gondolkodásunkra, jól és rosszul használva is tudatmódosító szer. Ha jól használjuk egyféleképpen hat – tisztítja gondolkodásunkat, lehámozza a fölösleges, rossz gondolatokat, kisimítja tudatunkat, szó szerint megtisztít. Természetessé teszi létmódunkat, megszünteti a mindennapi megfelelés és akarás görcsét, visszaszoktat a természetes, finom ízekhez, látásmódunkat letisztult, kifinomult, más szóval spirituális horizont felé tereli. A Tea Útja mindennek a megnyilvánulása.

A Tea útja folyamatos gyakorlás és állandó átalakulás, magasabb szintű testi és szellemi élet felé. A teaivás és a Tea Útjának gyakorlása, legyen az chado, gongfucha, vagy bármilyen más hagyomány és stílus, egyszerű, vagy fényűző eszközökkel, a saját élettapasztalat folyamatos, néma, megerősítő változása.
Türelem, nyugalom, készség a változásra és a harmóniára; ezek a Tea Útjának a legfontosabb kísérőelvei.

 

常ならざるもの
観無常   心(かんむじょうしん)
生まれたものは死に会ったものは別れ持ったも
のは失い作ったものはこわれます時は矢のよ
うに去っていきますすべてが 無常」ですこの世
において無常ならざ  るものはあるでしょうか


Dōgen Zenji  (1200-1253)


Minden múlandó

Ami megszületett, meg is hal,
Ami összatartozik, az rész is egyben,
Amit megszereztél, el is veszted,
Ami elkészült, az egyszer tönkremegy.
Az idő úgy repül, ahogy a nyíl száll,
Minden elenyészik,
Minden, ami ezen a világon van, csak pillanatnyi és tűnékeny.

 

Tovább a Tea Útján >>