Kosár
Az Ön kosara üres

A Long Jing 2007-es rekordja

A Long Jing az egyetlen tea, ami évszázadokon át hódolati tea tudott maradni, ennek ellenére a legjobb minőséget a hetvenes években 5 Yuan (mai áron párszáz forint) körüli áron lehetett megvásárolni. Ugyanez a tea ma 6000 Yuan (kb 800 dollár, vagy 160.000 forint)

 

A történet

2007-es hír, hogy a Xinhua kínai nemzeti hírügynökség jelentése szerint egy kínai állampolgárságú férfi egy idén márciusban tartott aukción több, mint 14000 dollárt (kb. 2800000 forintot) fizetett 200 gramm Xi Hu Long Jing (Nyugati tó − Sárkány-forrás) teáért.

Az aukciót a Nyugati-tó partján, a Tea Expo Kiállítási területén tartották Zhejiang tartományban, alig 180 kilométerre Shanghajtól, ebben a nemzetközi turistaparadicsomban (itt van egyébként a kínai Nemzeti Teamúzeum is). A tea szedése március végétől elkezdődhet, és április 20.-a, az esős évszak beköszönte előtt véget ér. A Long Jing sok minőségi fokozatban és sokféle eredetben létezik, honnan tudta a lelkes és boldog kínai úr, miért fizet ennyit?

Onnan, hogy a szedést hivatalos tanácskozás, zászlóreptetés és füstölőgyújtás előzi meg, majd a meghívott vendégek előtt kezdetét veszi a 20 darab eredeti long jing anyafa szedése. Azokról a klónokról van szó, amelyek a hagyomány szerint sokszáz évvel ezelőtt a Long Jing kertek első teái voltak.

Az eseményen 10 nagybecsű teamester mutatja be a Long Jing feldolgozását. A tíz mester 35-től 59 év életkorig az 1997 óta megtartott Long Jing versenyek győztesei voltak és azért pont ennyien, mert a valóban látványos bemutatón 10 különböző, jól elhatárolt kézmozdulattal sodorják a teát forró wokokban. Ez a zöld tea elkészítésének egyik legkülönösebb módja. A több, mint 700 kínai zöld tea közül kevés van, ami ezt az erősen lapított formát mutatja. Az erősen megdolgozott teát állandó hőmérsékleten sodorják, sütik, sodorják sütik, míg a hármas rügy végül egyetlen lapos levélbe simul, sárgászölden. A szedés és a feldolgozás ugyanaznap történik. A Long Jing elkészítése időigényes, fárasztó munka. A legjobb minőségű teákból egy mester alig fél kilónyi teát tud készresütni.

 
 

Tízek teája

A Long Jing az egyetlen tea, ami évszázadokon át hódolati tea tudott maradni, ennek ellenére a legjobb minőséget a hetvenes években 5 Yuan (mai áron párszáz forint) körüli áron lehetett megvásárolni. Ugyanez a tea ma 6000 Yuan (kb 800 dollár, vagy 160.000 forint)
Az idén győztes úr viszont nem a legjobb teáért, hanem a legjobb fölött álló, anyateákról szedett teáért fizette ezt az irdatlan összeget. Egy teázás, amire meghívja barátait és bizonyára üzleti ellenfeleit is alig fog többe kerülni 40.000 forintnál.