Kosár
Az Ön kosara üres

Nagy Vörös Köntös

Az eredeti Da Hong Pao gyakorlatilag megvehetetlen, elérhetetlen tea. Azokról a teafácskákról szedett levelekből készül, melyek a Wu-Yi hegység egyik párás szurdokának a „Kilenc Sárkány Sziklájának” sziklafalán nőnek.

 
 

Bohea teák

Az ún. Bohea típusú teák között a Da Hong Pao örvend a legnagyobb hírnévnek. A Nagy Vörös Köntös igazi mítosszá vált 300 év teatörténelme alatt, és ehhez a mítoszhoz jelentősen hozzájárult az a tény, hogy az eredeti teából alig pár kilogramm talált évente szerencsés gazdáira. Az eredeti Da Hong Pao gyakorlatilag megvehetetlen, elérhetetlen tea. Azokról a teafácskákról szedett levelekből készül, melyek a Wu-Yi hegység egyik párás szurdokának a „Kilenc Sárkány Sziklájának” sziklafalán nőnek. A Kilenc Sárkány sziklája tipikus Wu-Yi helyszín, mély, naptól védett völgy, a sziklákról állandóan lecsorgó víz, homokkőre települő gazdag, tőzeges talaj. Az eredeti „klónok” a Da Hong Pao anyafái valamivel több, mint 350 évesek. A piacon fellelhető Da Hong Pao teák ezeknek a teafáknak a klónozott utódairól, másod-, harmad- és negyedgenerációs példányokról származnak.
 
A finoman sodort tea levelei zöldesbarna színűek, a teaöntete narancsszínű, rendkívül virágos, átható ízű, sokadik felöntésre édesül szűnni nem akaró virágos díszekkel, hosszú utóízzel.
 
Az eredeti fákat és a másodgenerációs kerteket természetszerűleg császári teaként kötelezően beszolgáltatandó teaként kezelték, éjjel-nappal fegyveres őrség őrizte. Egy Qing dinasztiabeli, Qing Long császár számára hódolati teaként beszedett teák feljegyzéséből kiderül, hogy a császár mintegy 20 jing (font) elsőrendű Bi Luo Chun, 30 jing Long Jing és csupán 8 liang (x 38 gramm) Da Hong Pao fölött rendelkezett. A császárok teájából még a császárnak is szűkmarkúan jutott. A helyzet ma sem sokat változott: a park és a teakert környéke őrzött, az eredeti fákhoz halandó ember nem mehet fel, legfeljebb eddig:
 
 
Ritka kép: pár lépésre az ősi teafáktól
 
Teaszedés aukcióra
 

Az aukció

2004. december 12-én a Wuyi-hegyi kormányzat aukciót rendezett a legnagyobb tea-vásárlóerőt jelentő Hong-Kongon. Összességében ez volt a harmadik alkalom, hogy az eredeti fákról 20 gramm teát aukcióra vittek és ebből ez volt az első, hogy az anyaország területén kívül került sor az eseményre.
1998-ban a nemzetközi, nyílt teafogadást Wuyi Shanban tartották és a kormányzat 20 gramm eredeti teát ajánlott fel megvételre. Egy Xu nevű üzletember ajánlata volt a legmagasabb, ő 156800 yuant (kb 20000 dollárt, azaz 4 millió forintot) fizetett a teáért. 2002-ben a Canton Teafesztivál megnyitása alkalmából Wuyi város önkormányzata újabb 20 grammot kínált megvételre, amit a Nan Hai Yu Cun enotéka nyert meg 180000 (kb. 23000 dollár, 4600000 forint) értékben.
Mielőtt a hong-kongi aukció elkezdődne, a Wuyi-hegyi művészeti csoport elővezeti a teát, elmeséli és bemutatja történetét, sőt még egy-két felöntést is készít belőle az első pár sorban ülő szerencsés kiválasztottaknak.
Majd bemutatják a tea csomagolását, ami hagyományosan sárga selyemből volt és egy háromszögletű, arany betűkkel díszített fadobozt borított. A fadoboz után újabb fadoboz következett, majd egy tiszafából készült, wuyi pecséttel lezárt doboz. Ezen belül apró fém teatartó domborműves díszítéssel.
Az aukció 80000 hong-kongi dollárról (kb 10000 dollárról) indult 2000 HKD emelésekkel. Végül 45 ütés után csak hárman maradtak versenyben, a végső győztes pedig egy shanghaji ingatlanügynök, egy hölgy lett (Miss Jian), aki 166000 HKD (kb. 21000 USD, azaz 4200000 forintot) fizetett a teáért. A tea végső ára jóval felülmúlta az arany grammban mért árát.
Az aukciót követő rögtönzött interjún a hölgy kijelentette, hogy hívő buddhista ésa teát legelsősorban a Tian Xing Yong Le templomnak ajánlja, valamint két Wuyiba szóló jegy boldog birtokosa, ahol szintén felajánlást kíván tenni az eredeti ültetvények fenntartása érdekében. Amennyire értékes az eredeti tea, olyannyira értéktelen is, olyan abszolútum, olyan fétis, ami túl van az elgondolható funkcionalitás és szellemiség határain. Legutóbb egy Tang dinasztiabéli lantot hallottam megszólalni, mély volt a hangja és meleg. Miss Jian úgy nyilatkozott, hogy a közeljövőben egyáltalán nem tervezi a tea felöntését. Igaza van. A jó Da Hong Pao ízei az idő múlásával tisztulnak és komplexebbé válnak. Az áruk pedig egyre növekszik.