Kosár
Az Ön kosara üres

A teák elkészítése

Ha Ön vesz egy üveg - bocsánat, palack - bort, akkor a bor elkészítésében nyújtott teljesítménye, annak ellenére, hogy árulkodni fog általános és speciális műveltségéről, nem sokat fog hozzátenni a borhoz magához...

 

 Ha Ön vesz egy üveg - bocsánat, palack - bort, akkor a bor elkészítésében nyújtott teljesítménye, annak ellenére, hogy árulkodni fog általános és speciális műveltségéről, nem sokat fog hozzátenni a borhoz magához. Persze tudni kell kinyitni, szellőztetni, melegíteni, vagy éppen előhűteni, ismerni kell a megfelelő poharakat, de a bemutatással és felszolgálással nehéz elrontani egy jó bort . Most nyilván sok-sok példával tudnák illusztrálni, mennyire nem így van, de mindez csak bevezetésként szolgál, ürügy, hogy a teák elkészítéséről beszéljünk.

Teát készíteni ugyanis nehéz, átkozottul nehéz. A bornál fontos körülmények - a felnyitás, a megfelelő pohár, a hőmérséklet problémAája - a tea esetében sokszorozódnak. Fontosak a felhasznált eszközök, de már ez is függ saját magunktól, a teától, az évszaktól, a körülményektől és a társaságtól. Fontos, azaz a legfontosabb a víz és a víz felhasználásának sok tucat apró részlete. Miben, mennyi ideig, min és hogyan melegítjük, honnan származik és mikor vettük... Ne is szaporítsuk tovább a bevezetés fölöslegesen akkurátus mondatait: ebben a fejezetben, rögös útra lépve a 10000 tea 10000 féle elkészítésével foglalkozunk. Véleményüket kíváncsian várjuk e-mail címünkön: teautja@teautja.hu


Kezdőknek és haladóknak egyaránt két körülményt emelünk ki:

 • Legfontosabb a jó, minél lágyabb, (<50 mg/liter összes ásványianyag tartalmú) tisztított víz. (Lehet ez gleccser, vagy magashegyi forrás, vagy tavi víz, de nem lehet artézi, palackozott magas ásványianyagtartalmú ásványi víz, vagy klóros csapvíz.)  A tiszta víz használata a teán kívül is teljesen megváltoztatja életünket. Tiszta, lágy víz nélkül nem is érdemes teakészítésbe fogni.
 • A másik, ahogy egyik teatanárunk mondta a kezét felemelve: Minden az ujjakban van! Ezen azt értette, hogy a jó tea elkészítése a mozdulatok finomságán múlik.
 • A MÓDSZER, MINT IGAZSÁG I.
  Kínai zöld teák elkészítése

 • A MÓDSZER, MINT IGAZSÁG II.
  Kínai zöld teák lágyan

 
 • SHENG PUERH TEÁK ELKÉSZÍTÉSE
 • SHU PUERH TEÁK ELKÉSZÍTÉSE
 • A MATE TEA ELKÉSZÍTÉSE
 • A MATCHA PORRÁ ŐRÖLT ZÖLD TEA ELKÉSZÍTÉSE
 • RÉGI TEÁK KANNÁBAN
  ÉRLELT SHENG ÉS SHU PUERH TEÁK, HEI CHA TEÁK ELKÉSZÍTÉSE