Kosár
Az Ön kosara üres

Kínai zöld teák elkészítése 2.

Kínai zöld teák lágyan

 
Az előzőekben ismertetett módszereket és a gong fu cha többlépéses világát ötvözi az a módszer, amiben gaiwant, porcelán, vagy üvegkannát használunk, de a megfelelő idő eltelte után a teát újra és újra leszűrjük és a csészékben szétosztjuk. Ez a mi világunk, bár nem vetjük meg az előző kettőt sem. Gong Fu Cha módra 95 Co-os tiszta vizet használunk és a teát elmossuk, azaz az első felöntést kidobjuk. A meglehetősen forró víz felnyitja és sterilizálja a besütött teát, időtől függően markáns, a tea minden sajátosságát felvonultató ízeket mutat meg nekünk. (A víz, mire a teára kerül valójában már csak 85 Co-os, mert hűti a készlet és a környezet.) A felöntések ideje már-már kapkodóan rövid, alig 20-30 mp, ami előre haladva egyre hosszabb. Ezt a módot mutatta be az egykori Tea Útja teaház is, de ők esetenként (horribile dictu!) yixing kannában is elkövették ezt. Be kell vallanunk, hogy ez a teakészítés nem tekinthető autentikusnak, amennyiben a kínai felöntések sokkal hosszabbak és intenzívebbek.
 
 
Ez a felfogás a víz hőmérsékletét illetően szöges ellentétben áll az itt látható képeken bemutatott, ad abszurdum a közhiedelemben is inkább elterjedt tea felfogással. E szerint a zöld teát (így zusammen) 70 Co-os vízzel kell felönteni. Amíg ez igaz és mindennapos a gőzölt teák esetében, valójában különlegesnek és kifinomultnak számít a kínai zöldek és wulongok esetében. Ennek a teakészítésnek a lépései a következőek: a készletet forró vízzel elmossuk, megmutatjuk a teát a vendégeknek. A tea a kannába, vagy gaiwan csészébe kerül, közben a kiöntőbe 95 Co-os vizet öntünk és várjuk, hogy hűljön. Ennek mértékét teljességgel saját karakterünk és az dönti el, hogy a teához milyen vizet ítélünk a legjobbnak. Van, aki hőmérővel a kezében őrködik a készlete felett, de ebben az esetben sem árt, ha legalább 5 Co esést rászámol a kiöntésre. A kb 70-75 Co-os vízzel óvatosan, finoman, szinte óvó mozdulatokkal felöntjük a teát és lefedjük. Nem mossuk el, csak várunk. Meg lehet próbálkozni még langyosabb vízzel, egyes teáknál ez ígéretes lehet, másoknál nem hozzáad, inkább elvesz az örömökből.
 
 Luxue Ya - Zöld hópihe rügyek - Hideg vízzel is elkészíthető kínai zöld
 
A kész teát kiöntjük a kiöntőbe, majd a csészékbe és elszürcsöljük. Érdemes megszagolni az öntetet és a már üres csészét is, sokat elárul a tea aroma gazdagságáról. A felöntéseket sokszor ismételjük, szerintem egyre forróbb vízzel, mások szerint nem. Azt, hogy egy tea meddig tart, teljességgel a vendég ízlése határozza meg. Van aki az első vizes jegyek (körülbelül 4-5 felöntés) után kiszáll, van aki az ekkor jelentkező halvány édességet szereti a legjobban. Nincs ítélet, nincs tanulság, nincs jobb és rosszabb. Szerintem az így visszahűtött víz kifinomult, érdeklődő és ínyenc ízlésről árulkodik, a tea viszont hiányos, nem tudja megmutatni minden erejét. Aki viszont ehhez szokott az én teámat (és engem is) durvának, fanyarnak és gondatlannak fog találni. Ugyancsak fontos, hogy csak valóban jó minőségű és tiszta teák esetében érdemes ezzel próbálkozni. A gong fu cha oolong teáira 400 éve 4 db 3 perces felöntést tartottak kívánatosnak.
 
 
Mindkét tábor híveinek érdemes a másik tábor módszerét is kipróbálniuk. Az itt leírt módszereket itt kommentálni nem lehet, weblapunk szigorúan egyirányú. Kommenteljenek a saját teájukkal. Dies Diem docet. Carpe Diemet is beleértve.
 
Bársonyos, telt, kerek, finom, de egy idő után minden tea egymásra kezd hasonlítani.