Kosár
Az Ön kosara üres

Kínai zöld teák elkészítése 1.

A mai zöld tea készítésben négy nagy „iskola” létezik.

 

I.

Első, a filterbe bugyolált generációk nem tudom teája, amikor a levelet se nem látom, se nem mutatom, általában nagyobb űrtartalmú kannákban jól-rosszul felöntöm, aztán jól rosszul kivárt idő végén leszűröm. Ez nem elvetendő módszer, de tény, hogy a jó minőségű levél többet érdemelne, többször lehetne kérdezgetni és a leszűrt tea egyfajta uniformis ízlés mentén készül. Így készítenek teát a teaházak túlnyomó többségében, még többen otthon és ezt az állapotot kívánja konzerválni a filter ipar is, legyen az piramis, vagy sem. Megjegyzem, hogy nagyobb méretekben, megfelelően finom teát így nagyon nehéz készíteni, én nem is tartom rá magam alkalmasnak, pedig nagyanyám lagzikban főzött, de ő is mindig azt mondta, nagyban a legnehezebb eltalálni a megfelelő arányokat.
 
 

II.

A második módszer a kínai hétköznapok része. A kínai teaházak közönséges jelenete, amikor egy asztal mellett üldögélve a páciens egy nagyobb fedett csészébe kapja a tea leveleket, majd egy szolga – értsd pincér – bukkan fel időről-időre és felönti a teát a nála lévő forróvizes kannából. A víz hőmérséklete kiöntve 85-95 Co, a felöntés időtartama teljességgel a pácienstől függ, amint tudja, issza, esetleg a fedéllel kevergeti a leveleket. Ez a módszer Szecsuánban született, Guangdongban nyerte el végleges formáját és ma ez a kínai zöld teák fogyasztásának autentikus módja. A tea minősége szempontjából perdöntö a víz minősége, a felöntés milyensége, a víz hőmérséklete. Ebben az esetben ezt befolyásolja egy sor külső körülmény, kezdve a teraszon uralkodó időjárási helyzettől a tea mellett folytatott viták hevéig, ha ezeket mind figyelembe vesszük, a tea kitűnő lehet. A felöntések számát csak az ízlés és a tea minősége szabja meg.
 
 

Befőttes tea

Ugyanennek a módszernek a városiault, puritán változata a kínai taxikban megfigyelhető befőttes tea. Otthon indulás előtt egy befőttesüvegbe (jobb esetben egy üvegtermoszba) teát dobnak, majd jól-rosszul felöntik, lezárják és irány a város; az üvegben képződő végtelen felöntés a műszak teljes ideje alatt megteszi a dolgát és megszolgálja gazdáját. Ez a teakészítés egyúttal a mai Kína összes ellentmondását, a régmúlt hagyományát, a jelen hanyagságát egy teába ötvözi. A befőttesüveg helyett üvegpoharat használva végül a fentebb már leírt gaiwan teás módszert ismételjük, de az itt látható videó a tanúság arra, hogy egyszerű eszközökkel is lehet művészien szép teát készíteni.
 
Cikkünk itt folytatódik >>>