Kosár
Az Ön kosara üres

A teáskorsó felnyitása

Az alábbiak az éppen aktuális újévi új tea, elsősorban a matcha, 壺切抹茶 a ’Tsubokiri matcha’ bemutatásáról szólnak, de ez ma már természetesen magában foglalja a senchák és gyokurók bemutatását is.

 

Mellékíze a tavasz

 

A japán teák mindig frissek és mégis sosem azok. Amikor leszedik és elkészítik, még nyers és túl erős. Ezért sajátos módon és körülmények között egészen kora őszig érni hagyják.  
Október közepe van, bármennyire is enyhének tetszik, köddel, csupasz fákkal tagadhatatlanul itt a télbe hajló ősz. A japán teaévszakok elsődlegesen kétfelé osztják az évet, amellett, hogy a hónapok mellett jó néhány további tagolás létezik. A két fő évszak a teanyár, a hordozható tűzhely évadja, a furo, míg a padlóba süllyesztett tűzhely évszaka a teatél, a ro. A két évszak határa tavasszal a rügyfakadás, ősszel október végén, november elején pedig az igazi ősz bekövetkezte, ami egyúttal az új tea eljövetelét is jelenti. Ez az új tea, a 壺切抹茶 ’Tsubokiri’, a teás korsó felnyitásával az új tea bemutatásának időszaka, az új teaév kezdete.

 
 

November 19-én az Urasenke központjában megemlékező teaszertartást tartanak. Ez a Sotan Ki, amellyel az Urasenke mai központjának alapítójára emlékeznek. A Sotan Ki csak pár nappal követi minden japán teaünnep legfontosabbikát, az új tea bemutatását és felavatását.

Ezen a napon az Uji teatermelők doyenje a teaiskolákat generációk óta kiszolgáló család feje, Kambayashi Shunsho egy nagy ládát szállít nagyon szép, ünnepi ruhába öltözve a Rikyu-do szentélybe, ahol azt ünnepélyes formalitással elhelyezik Rikyu képmása elé és felajánlják emlékének.  Ezek után a ládát a teaiskola központjába, a Konnichianba szállítotják, ahol külön teaszertartás keretében bontják ki. A láda egy kínai eredetű antik korsót rejt, egy teakorsót, japánul chatsubot, ami mindig az illető teaiskola tulajdona. Ezek nem egy életre, hanem sok-sok generációra szóló, mondhatni örök tea tárgyak. (Így már érthetőbb, miért kerülnek ma is 2-300 ezer forintba.)

 
 
A chatsubot még a nyár végén szállították a teatermelő székhelyére, ahonnan az ünnepélyes menet most visszahozta. A chatsubo ládájának fedele alatt egy tanúsítvány található, ez az ocha-iri nikki. Ez a tanúsítvány felsorolta azokat a teát tartalmazó tasakokat, amik a korsóban találhatóak. Ezek a tasakok (fukuro cha) tartalmazzák a legjobb teának, a koichának való tealeveleket. A tasakok körül a korsót ugyancsak tea tölti ki, a tsume-cha (töltelék tea), amit usuchának szántak. A korsó tetejét egy fából készült fedél zárja le, amit egy Kambayashi által lepecsételt préselt papír rögzített. A tea eléréséhez a pecsételt papír pecsétet el kellett távolítani, azaz el kellett vágni. Ez a vágás a kiri, pontosabban a chatsubo kiri, avagy kuchikiri (a nyílás kivágása), az új teát rejtő lezárt korsófedél felnyitása. A tanúsítványok minden évben visszakerülnek a fedél alá, mígnem évtizedek elteltével már olyan vastagon feszülnek, hogy külön szertartás keretében archívumba kell kerüljenek.
 
 
A szertartás szerint a korsó megnyitását követően a korsót kitöltő teából egy rajzot öntenek egy papírra. A rajz, a a hátán a glóbuszt hordozó teknőssel az öröklét, a maradandóság, az egészség szimbólumaként egyúttal a teaiskola folytonosságát is jelenti.  Miután a teából leöntöttek, kiveszik a kikandikáló legfelső tasakokat és egy kis házi matchamalomban őrölt matchát készítenek, amit koichaként isznak. Ez a helyszínen, frissen őrölt tea volt 900 éve és ez ma is a szezon első igazi teája, a tsubokiri matcha. A szertartáson a teaiskola és a teatermelő képviselőin kívül csak különleges becsben részesülő meghívottak vehettek részt. Ehhez hasonló szertartásokat minden teaiskolában, teakereskedőnél és teatermelőnél, továbbá nagyobb közösségekben és buddhista templomokban is tartanak. A teaszertartás neve a kuchikiri shiki. A Tsubokiri matcha ennek a szertartásnak a teája. Miközben kint sötétebbre, szomorúbbra és könyörtelenebbre vált az év, a teaházban a szerencsés beavatottak egy olyan csészét emelnek szájukhoz, amiben az idei tea eszenciája, a friss, erős, robbanóan zöld, áthatóan pezsgő, új matcha van. Díszdobozán narancsban virít a hit.
 

Tsubokiri szertartás a Shofukuji templomban Fukuokában:

 
<