Kosár
Az Ön kosara üres

Ismeretlen teatájak

A gyarmatosítás során teatermelővé vált országok listája már jóval hosszabb, és ma már a világpiacon is meghatározó teatermelők is találhatók közötük...

Új teavidékek

 
A világ meghatározó teatermő vidékei mind az Egyenlítő és a 38o között terülnek el. Az eredeti teatermő vidékek Kína, Észak-India, Myanmar, Laosz és Vietnam, a történelmi teatermelő országok Japán és Korea voltak. A gyarmatosítás során teatermelővé vált országok listája már jóval hosszabb, és ma már a világpiacon is meghatározó teatermelők is találhatók közötük: Nepál, Malajzia, Új-Guinea, Indonézia, Tanzánia, Kenya, Uganda.  Van viszont néhány ország, ami igazi kuriózumnak számít a teatermelő országok sorában. Vessünk rájuk egy pillantást:
 

Olaszország


Vatikáni törpeállam a teatermelő országok térképén Olaszország, aminek a klímája alkalmas a teatermesztésre és Szicíliában voltak is kisebb ültetvényei a X. században. Ma három helyen is előfordul tea. Az egyik meglepetésre egészen északon, Lombardiában a Lago Maggiore környékén van, az Alpok védett karéjában, ahol  a különösen savanyú föld Európa második legnagyobb kamélia termelő központjának ad helyt. Innen látták el a torinói téli olimpiát friss kaméliákkal és idén 38 éves a kamélia show tea bemutatókkal.
A másik nagy kamélia központ Toszkána, ahol évente Luccában rendeznek nagy kamélia fiesztát. Nem csoda tehát, hogy a lelkes agronómus és szenvedélyes teaszakértő Guido Cattolica saját teaföldet rendezett be a kertjében.  A kitüntetett hely egyébként a Monte Pisanón van, Pieve és Sant Andrea di Compito községekben, amit a kaméliák városának neveznek. A védett temperált hegyoldal völgyei tele vannak kaméliákkal és teával. Ipari szempontból jelentéktelen, de érdekes színfolt a tea világtérképén. A harmadik hely még mindig Szicília, ahol egy másik lelkes tea tanár egy kicsiny faluban termel és ízesíti teáit saját termékekkel.
 
 

Azori-szigetek, Portugália

 
 
A fentiektől eltérően a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken nem szenvedélyes szobatudósok, vagy virágkedvelők termesztenek ipari szempontból lényegtelen mennyiségű teát. Az idfetévedő turistáknak kötelező program a vulkánok megmászása, a bálna figyelés és a kávé és teaültetvények meglátogatása, mert itt tényleg igazi teatermelés folyik.
A Gorreana tea birtokot két Makaóról hazatérő portugál kereskedő alapította 1874 szeptemberében. Az igazi egzotikumnak számító európai tea hamar ismertté vált az európai arisztokraták körében. Ez még nem lett volna elég a fennmaradáshoz, de az olcsó munkaerő, az ásványokban gazdag talaj, a temperált klíma, a szennyeződésmentes vidék valóban kitűnő ortodox teát eredményezett, ami ma is él és virul, persze családi gazdaságban bevándorló idénymunkások keze munkájának  köszönhet
 
 
 
A birtokon ortodox teákat gyártanak : Orange Pekoe, Broken Leaf és Pekoe,  Hysson green és jázminos zöld teát, évente kb. 33 tonnányit és jelentős turista forgalmat is lebonyolítanak.
Honlapjuk
 

Anglia

A szórványos, de szaporodó angol teabirtkokról már beszámoltunk.(link régmúlt tea)
A tea felfedezése és elterjedése utáni hőskorban számtalan kísérlet történt a tea európai termesztésére, amelyek újra és újra elbuktak, hol a palánták szállításán, hol a használt fajtákon, amikről időnként az derült ki, hogy egyáltalán nem teához tartozó fajok voltak. A sok sikertelen kísérlet oda vezetett, hogy a Francia Tudományos Akadémia 1763-ban megállapította, hogy a tea olyan különleges növény, ami Kínán kívül sehol máshol nem termeszthető. Az angolok viszont rettentően büszkék arra, hogy maroknyi, de mégis saját angol teatermelés létezik, és a birtok Kínába is exportál Earl Grey teát.
 
 

Amerikai Egyesült Államok

Az világos, hogy miután az angol tea tengerbe dobása a függetlenségi mozgalom jelképévé vált, az amerikaiaknak saját teát kellett termeszteniük. Legott hozzá is fogtak Georgiában mérsékelt sikerrel. 1863-ban a New York Times szenzációs címben számolt be arról, hogy vadon növő teafákat találtak Marylandben és  Pennsylvaniában. Bár az sosem derült ki, hogy ezek a növények tényleg teafák voltak-e, az USÁban korán, a XIX. század derekán kezdődtek a tea ipari célú meghonosítására tett kísérletek, amelyek főleg Dél-Karolinára koncentrálódtak. A XX. század közepén a teatermelő harmadik világbeli országok bizonytalan politikai helyzete sarkallta a globális tea cégek közül a Liptont az amerikai tea kísérletek felújítására. Az igazi áttörést mégsem ezhozta. 2000 óta részben a zöld gondolat, részben az önellátás jegyében gombamód szaporódnak az Egyesült Államok a tea ültetvényei és ma már Alabama, Washington, Oregon, Texas, Mississippi több birtokán is termelnek teát. Itt az Amerikai Teateermelők Szövetségének honlapja. Az amerikai tea egyszerre nemzeti és független, zöld és fair, hipszterek és komunák szedik a teát saját kézzel. Az amerikai tea biztosan fényes jövő előtt áll.
 
 
Minto Island tea termesztők - Oregon
 
Az amerikai tea termelésben a dél-karolinai Charleston birtok játszotta az úttörő szerepét, erről a birtokról később még szólunk. Itt a birtok vezetője arról próbálja meggyőzni a riporternőt, hogy az ő, helyi termékük frissessége utolérhetetlen.
 
 

Hawaii

Külön története van a kiváló természeti adottságokkal rendelkező Hawai teatermesztésnek. Az első sikeres kísérletekre még 1887-ben került sor, ám a termelés 1892-ben ismeretlen okokból félbeszakadt. A Liptom birtokkeresési kísérletei során is megállapították, hogy a sziget nagyon is alkalmas a teatermesztésre, de aztán inkább Latin-Amerika mellett döntöttek. Az évezred fordulója óta viszont megállíthatatlannak tetszik a Hawai tea karrierje, a helyi szövetség jelenleg félszáz tagot számlál, egyre növekvő területen. Ha lenne rá lehetőségem, egy pillanatig sem haboznék, Hawaira költözve ápolgatnám saját birtokom, vagy más teaültetvényét.

Külön érdekesség, hogy ismeretlen teatájakat bemutató túránk során Hawai az első hely, ahol nem csak ortodox teákkal, hanem oolong és fehér teákkal is találkozhatunk, igaz eléggé borsos áron.