Kosár
Az Ön kosara üres

Az a nemes, ámbra színű máz

Az Ohi kerámia sok ponton kapcsolódik a rakuhoz. Az első ohi mester a III raku Donyu gyermeke volt, és a negyedik raku mester Ichinyu növendékeként tanulta a kerámia művészetet.

Ohi kerámia

Pár hónapja számoltunk be arról, hogy a japán építészeti kiállításon, a kanazawai Kogei-en két fiatal művész a japán fal, a fa-papír a shoji alkotóelemeinek többszörös, réteges felhasználásával egy öt elem nevű teaházat épített. A két 'fiatal" az Ohi kerámia képviselője Ohi Chozaemon és Yuki Nara voltak.

 Az Ohi kerámia Kanazawa város  (Ishikawa prefektúra) kerámiája, de valójában - akárcsak a raku - egyetlen család az Ohi nevéhez fűződik.  Az Ohi egyébként is sok  ponton kapcsolódik a rakuhoz. Az első ohi mester a III Raku Donyu gyermeke volt, és már a negyedik raku mester Ichinyu növendékeként tanulta a kerámia művészetet.

Az első Ohi mester, aki a Chozaemon nevet vette fel az Urasenke Nagy Mestert Sen Soshitsut kísérte el a Maeda klán meghívására Kagába, majd ezt követően Kanazawában telepedett le és a Maeda nagyúr támogatásával 1666-ban alapította meg a műhelyt, amit  a hely Ohi falu nevéről kereszteltek Ohi kerámiának.  Az Ohi kerámia teljese egészében kézzel és spatulával készített, felrakott kerámia stílus, amit a rakuhoz hasonlóan mázzal, alacsony hőfokon égetnek ki. A stílus egyediségét a meglehetősen konzervatív, tradicionális formákon túl a különlegesen nemesnek tartott ámbra színű máz adja. A máz receptjét a Raku család adta át Chozaemonnak.

Ohi kerámia

A család első hat generációja kizárólag a a Maeda klán tagjai részére készített kerámiát, és az Ohi csak a  hetedik generációtól (1834-94) kezdve vált elérhetővé a közönség számára is.  A kor politikai változásai miatt a család elvesztette a Maedák támogatását és a túlélés érdekében egy külsős keramikust Nara Rikichit is be kellett vonnia a műhely munkájába. 

Chozaemon IX tevékenysége alatt szilárdult meg újra a stílus hírneve és az unoka, a mai fiatal nagymester, az 1958-ban született Toshi már nem csupán tea eszközökkel, hanem kisplasztikával foglalkozó elismert és jól menedzselt keramikus művész, akinek galériáját Kengo Kuma tervezte. 

Ohi kerámia

Mint más tradicionális, családi kerámiák (pl a raku vagy némelyik bizen család esetében) az újdonsült nagymester is arról beszélt, hogy nehezen ismerte fel a családi művészeti stílus hagyományos értékeinek jelentőségét.

"A hagyomány " - írja egy helyen "arról szól, hogy átvegyük a múlt ismereteit, tudását, törjük szét és használjuk kreatív módon.....A hagyomány mégis nem csupán a múltat és a múlt meghaladását jelenti, hanem azt, hogy te lehetsz a sorban, aki feltétlen módon szeretheti ezt a hagyományt.."

Az Ohi család és kerámiastílus honlapja, benne a galéria bemutatójával itt található.

Most kivételes módon, október 29-től november 6-ig, munkanapokon 10-16 óra között az Abigail Galériában a Piarista utca 4. sz alatt a Millennium Centerben) tekinthető meg az Ohi kerámia jelenlegi XI. nagymesterének Ohi Chozaemon XI. (Tosio) kiállítása ráadásul a nagymester személyes részvételével. 

 

ot elem teaház

Itt Ohi Toshi nagyon érdekes Ted előadása.