Kosár
Az Ön kosara üres

Teaszedés maszkban

Hubei a koronavírus járvány origója, senkinek sem jutna eszébe, hogy onnan származó teát igyon, holott egyik nyugati, magashegyi, teatermő vidéke az egyetlen, amit közel, s távol nem vontak karantén alá, egyetlen megbetegedést sem produkált. Ez a hely a Shennongjia, egy Unesco világörökségi helyszín, szegény, fakitermelő és teatermelő vidék, amit egyenesen Shen Nongról, a tea felfedezőjéről neveztek el.

  hubei tea

  Amikor elindult az idei koronavírus járvány, teásként azonnal a 2003-as SARS járvány emléke ugrott be. A SARS még tőlünk messze zajlott le, egy volt a sok különös, távol-keleti egészségügyi és társadalmi esemény közül, az általános vélekedés szerint a járványt elsősorban a miénktől eltérő alacsonyabb közegészségügyi kultúra okozta, nekünk semmi közünk hozzá, semmi dolgunk vele. A tea piacára jelentős hatással volt a SARS, visszaesett a termelés és jelentősen csökkentek az árak is. Ennek az oka főként az volt, hogy a járvány annak idején megjelent a fő felvevőpiacként a puerh tea árát alapvetően befolyásoló Hong Kongban is, jól érzékelhető horpadást okozva a puerh tea árát ábrázoló grafikonokon. Mostanra már bebizonyosodott, hogy a SARS járványt méretében és hatásában is megelőzi a mostani járvány. Mi lesz most a teával?

Teaszedés maszkban

Hubei vörös zóna

Március eleje van, szedik a kora tavaszi, Qing Ming (tavaszünnep előtti) teát Hubeiben.  Hubei számunkra egy ismeretlen, távoli régió, de nagyon változatos vidék, kétszer akkora, mint Magyarország és hatszor annyian lakják. A tea Délnyugat-Hubei legfontosabb terméke, és ez a gyönyörű természeti adottságokkal megáldott vad, hegyes vidék már jóval ritkábban lakott, fél Dunántúlnyi területen alig 3 millióan lakják különféle kisebbségek tagjaiként is. A délnyugati régió tea központja Enshi  恩施, amely híres szeléniumban gazdag földjéről és a szeléniumban gazdag teájáról. Az ilyen teákat Fu Xi 富硒 szelénium teának hívják és természetes, organikus szelénium forrásként nagy kincsnek számít. (Az Enshi teák szeléniumtartalma 0,75 µg/g körül mozog, ennek 15-20 %-a átmegy az öntetbe is.) Mint oly sokfelé Kínában helyi zöld tea specialitások viszik a prímet:, Enshi Hua Zhi Cha, aztán a Da Ye Cha (nagy rügy tea), de leghíresebb a zöld csepp "Yu Lu" nevű, ami egyike Kína kevés gőzölt rügyteáinak. Van még Song Zhen, meg egyéb névtelen zöld teák, importált Long Jing variánsok.  A Hubei teakultúra másik, nem kevésbé fontos jellemzője jónéhány különleges hei cha és hong cha, előbbiek közt sok ezer éves múltra visszatekintő őskövület tea, mint a Hubei Lao Bian Cha, számos Fu Zhuan tea és más különös teák.

enshi yu lu

Enshi Yu Lu.   GYönyörű, ritka gőzölt rügytea Hubeiből

 

Azt mondják Hubeiben, hogy a helyi teatermelők az elmúlt évszázadok alatt nagyon is jól megtanulták, hogyan kell teát készíteni, de nem tanulták meg, hogyan kell azt eladni. Valóban, a varázslatos, érintetlen természeti szépségekben gazdag vidék kiváló adottságú, organikus teakertjeiben, kistermelői szövetkezetekben termelt tea jobbára helyben, és Kínán belül talál gazdára, míg a nagy teafarmok jellemzően az alacsony-közepes árkategória beszállítói a multinacionális cégek piacára. (Hubei egyébként egymagában több teát termel, mint Japán és Kínán belül is megelőz olyan jelentős teatermő területeket, mint Anhui.) De az utóbbi időben elmozdultak a magasabb minőségű főleg zöld rügyteák felé, amelyek sorra nyerik  a díjakat a kínai teaversenyeken.

De ne kerteljünk

Hubei mégis a koronavírus kiindulópontjaként rezonál mindenki fülében.

A 2020 március elején regisztrált nyolcvanezer kínai koronavírus esetből 67 ezer köthető Hubeihez és a március 4-ig feljegyzett 3000 halálesetből 2900 Hubeji. Sovány vigasz, hogy mind a megbetegedések, mind a halálesetek  túlnyomó többsége a tízmilliós tartományi központban Wuhanban  történt, a teatermő vidékeknek ehhez vajmi kevés közük van. Enshit ugyan lezárták, de a teatermő vidékeken alig pár tucat eset fordult elő, csupán egy-két halálesettel.. Sőt Hubei egyik nyugati, magashegyi, teatermő vidéke az egyetlen, amit közel, s távol nem vontak karantén alá! Ez a hely a Shennongjia, egy Unesco világörökségi helyszín, szegény, fakitermelő és teatermelő vidék, amit egyenesen Shen Nongról, a tea és mindem más orvosság és gyógynövény felfedezőjéről neveztek el. Ennek az eleddig jórészt ismeretlen teavidéknek a Long Jinghez hasonlóan laposra sodort és sütött teája a Shen Nong Qi Feng (A Shen Nong különös csúcsa)

hubei tea 2020

Hubei friss tea 2020 március

 

A nyugati  fogyasztó félelme egybemosta Hubeit a járvánnyal, Hubeit egész Kínával, Kínát az európai kínai közösségekkel.  Kínában a tea stratégiai iparág, nyolcvan-millió embernek a munkehelye, létezése függ  a teától. Némileg enyhítve a drákói szabályokon, a buldózerekkel elkerített falvakon most a tavasz eljövetelével engedélyezik, hogy a teaüzemek dolgozni kezdjenek. Mindenkinek, aki az üzemekben és a teaföldeken dolgozik, a Yunnani Járványügyi Megelőzési Protokoll alapján regisztrálnia kell egy telefont és egy WeChat mini appot, ami követi mozgását, a csoportvezetőnek, vállalat vezetőnek pedig kötelessége ezen ellenőrizni, hogy nem kerültek-e túlságosan közel egymáshoz a dolgozók.De nem csak a teaföldön, egyébként is mindenkinek regisztrálnia kell egy QR kódot,  ami  az egyén mozgását követi a közösségi terekben. Az így nyert adatokat állítólag törölni fogják majd, ha vége lesz ennek az egésznek. Így találkozik a mezőgazdaság és az ultramodern orwelli utópia.

  A gyorsan változó globális járvány helyzetben már nem az a tét, hogy mi történik Kínában, hanem az, hogy mi lesz a saját házunk táján. Valószínűleg az, ami Kínában.  Ott most mindenképpen leszedik a teát, de a nagy teapiacok, üzletek zárva maradnak. Propagálják az online rendeléseket és igyekeznek megoldani az árucsere logisztikáját. Nem valószínű, hogy a tea árára most kedvezőtlen hatással lenne a járvány,  egyrészt mindenki reménykedik, hogy a nyár eltünteti a vírust és vele a félelmeinket, másrészt, amint a hubeji tea példája is mutatja, a nagy árumozgások változatlanok maradnak, meg kell tölteni a filtereket és az áruházak polcait. Összességében úgy becsülik, hogy a biztonsági intézkedések mintegy 10 %-kal fogják csökkenteni a termelékenységet.

 

  Itthon, amíg csak hírekből értesültünk a járványról az elmúlt évek tendenciáját erősítették az események. Az eleddig kínai teás teaházak hirtelen lelkes japán tea hívők lettek, nem látni olyan hirdetést, amely a kínai teát propagálná. A kereskedők tanultak a politikából és a kommunikációelméletből: amiről nem beszélünk, az nincs is. Nem látom, hogy frissen szedett Hubei teát próbálna meg eladni bárki is. Mire ezt leírom, már fordul a kocka és hirtelen más lett a tét, az emberek elkerülik majd a teaházakat és egymást is. De ez mindegy is, a dolog itt nem áll meg.

 Nem jósolgatok, vizionálok, mindenkinek jó szerencsét kívánok.. Amit ez a járvány üzen nekünk, nyilvánvaló: kicsi a Föld, még kisebb, mint eddig hittük. A köztünk fennálló kulturális különbségek gyönyörűek és nem okai sem szerencsétlenségeknek, sem kiválóságunknak.

Jó-e a tea a vírusok ellen?

  A néhai, de nyilván nem utolsó SARS járvány után sorra jelentek meg a tudományos és féltudományos cikkek a tea összetevőinek antivirális hatásáról.  Egészen pontosan annyi derült ki, hogy a theaflavin 3,3′-digallát (TF3) CLPro, azaz akadályozza a vírus replikációjához szükséges3CLproteáz aktivitását.

Ma sincs ez másképp. A napokban jelent meg egy cikk a Zhejiang Megyei Infektológiai Központ neve alatt, ami azt állította, hogy in vitro sejttenyészetekben a polifenolokban gazdag tea sejten kívül megölte a vírusokat, a sejten belüli szaporodásukat pedig megakadályozta. Ez nyilván igaz is, jó minőségű teával érdemes lehet felmosni a csempét, letörölni a kilincset, ám amint arra néhány immonolőgus  rögtön  felhívta a fogyelmet, mind a SARS, mind az új koronavírus a tüdő alveoláris epiteliális sejtjeit támadja meg, oda pedig csak akkor juthat polifenolokban is gazdag tea, ha egy este a híreket olvasva teába fojtjuk magunkat.  Ez valóban elpusztíthatja a vírusokat, de a károsodott alveolusokat nem fogja helyreállítani, mert addigra már meggebedtünk.  A cikket azóta a szakmai közvélemény élénk vitáját követően levették az oldalról.

Jelenleg a teázás, mint közösségi esemény inkább kerülendő, a gong fu cha a WHO irányelveit figyelembe véve  minimum másfél méteres távolságból gyakorlandó. Azóta a kínaiak látványosan igazolták, hogy a vírus zárt légtérben 30 perrc alatt sem gebed meg, és egy ember legalább 4,5 méteres vírus aurát hurcol maga körül.  Nyugati tudósok ezt viccnek tartják.

 A rendszeres teázás ugyanakkor biztosan erősíti az immunrendszert, ezért a legtöbb, amit tehetünk, hogy elkerüljük a vírust és addig is teázunk.

Közben olvasom, hogy Wuhanban egy 101 éves bácsinak sikerült kigyógyulnia a koronavírus tüdőgyulladásból úgy, hogy a terápia során mindvégig folytatta a gyakorlatait, csikungozott, tornázott.   

Én is itt ülök a hegyen, forralom a vizet és nézem, ahogy a tavaszi eső elmossa a mimóza virágait.