Kosár
Az Ön kosara üres

Zuhanó álmok

Zuhan a tea ára a koronavírus járvány miatt

A Covid-19 koronavírus járvány okozta félelem miatt zuhan a tea ára

Nem nálunk.  Nálunk a forint zuhan.

A tea iránti kereslet az elmúlt tizenöt évben stabilan, az évi természetes szaporulatot meghaladó mértékben nőtt. Ez azt jelenti, hogy mivel a tea széles körben fogyasztott ital, a természetes szaporulat garantálja a kereslet növekedését is. A keresletre persze jónéhány más tényező is hatással van, így az import piacok fizetőképessége, sőt a konkurrens, nem alkoholos italok fogyasztási szokásainak változása, stb. de már hozzászokhattunk, hogy a tea fogyasztása stabilan nő.  A kilencvenes évek vége óta ugyanilyen állhatatosan nő a tea ára is. A nagy kínai gazdasági csoda támasztotta kereslet növekedése, továbbá a nyugati piacok minőségibb teák felé való ellmozdulása is masszív felhajtóerőként hatott a tea árára.

A tea világpiacán még mindig az ortodox fekete tea viszi a prímet, ilyen teákat termel a teljes afrikai régió, India és Sri Lanka, Malajzia és Indonézia. Az indiai tea tözsde árindexe tehát az egész  tea világpiac állapotátnak hőmérőjeként működik. A csak afrikai teákat értékesító mombasai tőzsde nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb piacok kiszolgálója.

Szóval 2019-ben nem nagy, de mégiscsak növekedést produkált az indiai teatőzsdén a tea átlagára. Erre kétségtelenül jó hatással volt a váratlanul megnövekedett iráni teakereslet. irán 2019-ben 53.450 tonna teát vásárolt az indiai  szubkontinensen, ami  a 2018-as 30.780 tonnához képest 74 %-os növekedés! Az exportőröknek ráadásul az árakat is sikerült 8 %-kal feljebb tornázniuk. A minőségi teákat fogyasztó teásokat a legkevésbé sem érdeklő CTC teák piacán már nem volt ilyen rózsás a helyzet, Afrika megőrizte vezető helyét, india pedig már drága ezen a piacon, így pakisztán, az EU, az USA és Kína is kevesebb ilyen teát keresett, értelemszerűen alacsonyabb árakon. De az átalgár összességében mégiscsak nőtt 1,5 %-kal.  Régebben a tea világpiaci ára ettől nem sokkal jobban drágult évről-évre, ezért ez összességében örvendetes.

Most viszont, alig másfél hónappal a koronavírus járvány kitörése után a kalkuttai tőzsdén a főleg indiai ortodox teák ára 40 %-kal zuhant. Az ok egyszerű.  Kína és irán nem vásárol indiai teát, márpedig ez a két kliens meghatározó a piacon.

Mindkét ország a koronavírus járványtól leginkábbb sújtott országok közé tartozik, ami a belső fogyasztás és áruforgalom jelentős visszaesésével járt. Kína, a világ legnagyobb tea termelője elsősorban zöld teát termel, de fekete teatermelőként is jelentős. Iránnak is van saját tea termelése, de belső fogyasztása jóval nagyobb, ezért minden ortodox tea piacon jelen van vásárlóként.  Kína 2014-ben 3600 tonna fekete teát importált, ez aztán a fiatalabb korosztályok fekete tea divatjának köszönhetően 2019-re 13450  tonnára ugrott.  2020-ban viszont még egy gramm teát sem vásároltak.  A kínai nagykereskedők felhalmozódott  a kínai belső piac leállására hivatkoznak, állításuk szerint a belső piac lényegében leállt, és ebben a helyzetben  a tavalyról maradt  50 ezer tonnányi raktárkészletüktől szeretnének először megszabadulni.

Mindenki arra vár, hogy javuljon a helyzet. A kínai újév idején elindult koronavírus járvány, ami javában zajlik talán a március 20-án kezdődő  és áprrilis első hetében forduló iráni újévre csendesedhet le, ezért nyilatkoztak úgy iráni nagykereskedők, hogy áprilisban fogják majd újra megvizsgálni, hogy tudnak-e, érdemes-e teát vásárolniuk.