Kosár
Az Ön kosara üres

Tiszta víz teához

Nem mindegy, milyen vizet használ a teájához, nem mindegy, milyen vizet használ az életéhez

Tiszta víz teához
 

A teához használt víz minősége és hőmérséklete egyaránt fontos. Ugyanaz a tea sápadtnak, színtelennek, vékonynak mutatkozhat, de a legjobban a felöntések intenzitása, tartalmassága csökken. A teában nagy arányban jelen lévő, erősen reagens polifenolok a nagy ásványianyag tartalmú víz kalcium és magnézium ionjaival lépnek érintkezésbe, az eredmény pedig egy semmitmondó, ízfosztott tea és elégedetlen teaivó lesz.

"-Hazavittem a teámat, de közel sem olyan, mint amit kaptam, nyilván mást itatnak és mást adnak el" - hangzik a vád. Pedig csupán a teához használt víz volt kritikán aluli. Ezt az evidenciát tovább rontja, hogy egyre több "fals" víztisztító jelenik meg a piacon. Ezek tetszetős, fényes ruhába öltöztetett gépek, amik legjobb esetben csupán a víz klórtartalmának csökkentésére vállalkozhatnak. Nem jobb a helyzet az ásványvízpiacon és az ún. ballonos vizek piacán sem, de erről már szóltunk. A jó zöld teák minél lágyabb, minél "édesebb" vizet igényelnek, olyat, aminek az összes ásványianyag tartalma nem haladja meg a 80 mg/litert, de jobb, ha ez az érték 50 alatt van. Természetes, hogy emellett a víznek minden más szilárd és kémiai szenyezőanyagtól is mentesnek kell lennie.

A természetes vizek közül megfelelnek a vulkáni közetre éplülő vidékek forrásvizei, a tisztított esővíz és az ozmózissal tisztított víz. Mi ez utóbbiból ajánlunk néhány készüléket. Használatuk jó szokásává teszi az embernek, hogy elkezd figyelni az ivásra és tisztálkodásra használt víz minőségére - és nem nehéz észrevenni a különbséget.

De akkor hogyan tegyünk szert jó vízre?

1. Természetes vizek közül válasszuk a vulkáni, vagy kristályos kőzetből álló hegységek vizeit. Magyarországon nem sok ilyen van, illetve helyenként keveredik mészkővel, dolomittal, ezért helyenként kell megvizsgálni, mi a jó és mi nem.  Egyebekben ilyen a Visegrádi-hegység, a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra, a Tokaj-Eperjesi-hg, a Velencei-hegység, a Mecsek néhány foltjan. A legközelebbi gránithegység kitűnő vizekkel a Tátra és  Ausztriában a Waldviertel. Hamarosan közreadjuk Magyarország legjobb teavíz térképét,

2. Talán meglepő de Budapesten helyenként kitűnő vizet kaphatunk a Vízművektől.  Egy alföldi város vizét szénszűrővel és egy 5 mikronos szűrővel legjobb esetben is a budapesti víz minőségének szintjére tudjuk csak tisztítani. A budapesti vizek közül 140 mg/liter körül van a következő kerületek vezetékes vize: I-IXVII, továbbá Budaörs, Kisoroszi, Budakeszi.  Ezeket a vizeket továbbszűrve már nagyon jó teás vizet kaphatunk.

3. Pi víz.  Szolgáltatótól függően szóba jöhet a Pi víz, de érdemes előtte rákérdezni, milyen ásványianyag tartalmat képesek szolgáltatni, mert a  minőség nagyon változó. 

4. Saját fordított ozmózissal működő vízszűrő.  Ez az egyik legjobb megoldás 60-70.000 Forint körül tudunk olyan készülékkel szolgálni, ami hosszú távon is jó minőségű.

Honnan tudhatom, hogy milyen minőségű víz van a területemen?

A helyi vízművek honlapján elérhető az információ, vagy vezetőképesség mérővel közhelítő információt kaphatunk róla.

Ásványvizek

A jelenlegi magyar ásványvíz kínálatban nincs teakészítésre alkalmas víz.

A ballonos szolgáltatók közül azokat keresse, akik ozmózis vizet ajánlanak 50 mg/liter alatt.