Kosár
Az Ön kosara üres

L'arte francois du the

Minden a helyén, minden klappol, mindenki finom és odafigyelő, de semmi sem működik.

 

Mariage Fréres konyhájában a tea hamar egyenrangú alkotórésszé vált, ő volt az első (?), aki teával ízesített csokoládét dobott piacra és máig a kevés éttermek egyike, ahol teával főznek.

A pultnál menedzserinák, elegánsan öltözött, sportos üzletemberek állnak sorba, kezükben Thé Sur le Nil, Thé l'Opéra, Montagne de Jade. Amikor bizonyos teák felől érdeklődünk, a libériás inasnak öltözött laoszi fiú mutat egy finoman ízesített teát. Magyarázni próbáljuk, hogy igazi tea-teát keresünk, mire  újból kölnifelhő borul az orrunk alá. Leülünk és megkóstoljuk a menüt. Minimalista konyha, inkább érintőleges, mint a múzeum volt, de a matchás szendvics, teás rántotta és két tea 100 Euróba kerül itt, a tea francia fővárosában. Minden a helyén, minden klappol, mindenki finom és odafigyelő, de semmi sem működik. A teát másfél literes páncélozott porcelánban hozzák ételliften, egy másik gyarmati szolga belekóstol, hogy megfelelő-e. Az ízek biztonságra törekvő, finomkodó ízek, a tea egy törhetetlen üveg mögül integet felénk: szabadítsatok ki!!

Dohogva távozunk, útközben belebotlunk az újabb születésű, Le Palais du thé hálózat egyik boltjába: a teásdobozok előtt kis üvegcse, üvegfedelét fémlánc biztosítja, kecsesen megillatozhatom az egyik parfümteát, vagy teaparfümöt. Émelygés fog el, a sznobéria metropolisa a gyomromban turkál. Este úszni megyek, az úszómester figyelmeztet engem, a vad magyart, hogy csak a mellúszás megengedett.

Másnap Disneyland; a képtárakat és a kötelező látnivalókat már sokszor végiglátogattuk, elutazás előtt fél órával egy eldugott kis utcában japán teaházra bukkanunk. A sencha 3 perces, vadul burjánzó ízekkel, végre felébreszt. Az eladók japánok, nem kínaiak, zárkózottak, vizet hoznak, mogorvaságuk mégis barátságosabbnak tűnik, mint az előző napi édeskedés. Egyedül hagynak egy igazi teával.
  Ősszel, ha minden jól megy újra Kyotóba megyek.  Egy címet biztosan meglátogatok: BAL 1F Kawaramachi-Dori, Nakakyo-Ku, Mariage Fréres, Japon
 

Ui: még egy megjegyzés a teljesség kedvéért. A magyar teaházak észterektől bűzlő ízesített teáihoz képest bármelyik francia tea üdítően, finoman hatott.

L'esthétisme, le raffinement et la recherche de la perfection sont la griffe de Mariage Fréres


Viszonylátásra!