Kosár
Az Ön kosara üres

La Casa del té di Raddusa

Teakóstoló a La Casa del té-ben.

 
Raddusa nem tévesztendő össze Ragusával, illetve Marina di Ragusával, Szicília talán legfontosabb üdülőkörzetével. Raddusa egy elveszett kis falu Szicília közepén Catania és Enna között, Ennához közelebb, a sziget legszegényebb részén. Itt első látásra nincs semmi. Ahhoz lehetne hasonlítani, amikor a megüdvözült, de azóta Főnixként feltámadt debreceni Műv. Közp.-ban próbáltam fellépési lehetőséget keresni egy kivételesen színvonalas programmmal turnézó olasz kórusnak és a szoc. most kap. menedzsment rövid levélváltás után a biharnagybajomi Műv. Házat ajánlotta figyelmembe. Igen, Raddusa határozottan Biharnagybajom kvalitásaival dicsekedhet és ez egyáltalán nem lenéző, de nem is dicséri a művelődésszervezők éleslátását. Szóval Raddusa nemigen kerül be az útikönyvekbe, még a szeptemberi Festa del grano, "a kalász ünnepe" okán sem. A városka búzakereskedelmi központ határában márciusban zölden, két hónappal később már aranyszínben tündökölnek a fügekaktusz sövényekkel határolt rögös, kavicsos búzatáblák. A búza a legjobb, legkeményebb durumbúza, a jelenlegi magyar a nyomába sem ér, pizza formában különleges ropogós élményt ad, amúgy mindent visz a Barilla. A közelben van Agira, karácsonykor innen a fellegvárból száll alá a RAI1 kamerái előtt a hivatalos média-angyalka. Különleges, elhagyott, dombos-völgyes, vad vidék. Amerre a szem ellát, elhagyott uradalmak, pusztuló utak, albán pásztorok által terlegetett nyájak, kicsit odébb narancsligetek, cédrus és bergamott, meg persze vastaghéjú citrom és articsókaföldek. Amúgy minden maradt a régiben, mintha a hatvanas években járnánk, lehet, hogy így is van.

EYEXEI - 2500 éves fürdőszoba - Üdvözlégy!

 

Raddusától 2-3 kilométerre hatalmas, alig feltárt területen a szikulok i.e. V. sz-ban virágzó kulturájú ókori városa, Morgantina, és közel van a normann várral díszített sziklákba vájt város, Sperlinga. Egyik sem szerepel a turisták célpontjai között.

Raddusában bárkit megkérdezel, megmondják, hol van a teamúzeum. A teamúzeum neve: La Casa del té: a teaház. A teaház-múzeum egy magángyűjtemény Salvatore Pellegrino élete munkája, teával kapcsolatos tárgyak, emlékek, kiállítások a világ minden tájáról. Salvatore kopaszodik, most Zen kertet épít a háztól kicsit lejjebb, foglalkozására nézve tanár a cataniai Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Jónéhány év vendégszakácsként Londonban, cukrászként Párizsban dolgozott. "Amikor a Ritzben voltam cukrász, az igazgató nagy hangsúlyt fektetett arra, hopgy mindig minden tökéletes legyen. Ha egy árva vendég sem volt a szállodában, egy inas ment végig a szobákon és folyosókon, és kapcsolgatta fel meg le a villanyokat, hogy az épület élőnek lássék. Nem ritkán a teljes cukrásztermés a szemetesben végezte, de ha vendég jött, éreznie kellett, hogy a kegjobbat kapta."-avat be a felsőkategóriás vendéglátás műhelytitkaiba. Később tanítás következett, megintcsak idegen földön, majd az utak Yunnan, Zhejiang, Japán, Burma, Darjeeling, Sikkim, Dél-India, Sri Lanka már mind a tea bűvkörében. Utazás legközelebb jövő tea tavasszal.

 
 
Az egész abszurd: Biharnagybajom vagy Raddusa elveszett világában teaházat, ráadásul működő teaházat létrehozni, úgy, hogy az tartósan és magas színvonalon működjön egy olyan helyen, ahol nyáron az 50 Co megszokott hőmérséklet, a falubeli nénikék pedig a marketingkutatások szerint nem alkotnak elsőrangú célcsoportot. A teaház minden porcikáját áthatja a tervezés, a feng shui, semmi sem került véletlenül a helyére. A helyiek csodabogárként kezelték, de ma már beépült a falu életébe, munkát ad jónéhány embernek, sőt a falu nevezetességévé vált. Turistabuszok érkeznek, de rendszeresek az iskolai látogatások a sziget minden részéről. Olaszország minden tájáról, de Svájcból, Franciaországból is érkeznek tanulni vágyók.


Néhány Yi-xing kanna

 

Salvatore a teában meglehetősen konzervatív. Tavalyelőtti látogatása a tea útja teaházban, amikor a gongfucha alapvetéseiről társalogtunk, nem volt konfliktusmentes, pedig álláspontja egyszerű; kérdezz rá arra, ami előtted van. Ne figyelj az aláhúzott, kiemelt részekre, reklámra és marketingre. Keresd az eredendőt. Chanoyu, gongfucha, wuwo, koreai szertartások sokasága a kisujjában van, de mindenből az egyszerű, naturalista - shouan - stílust emeli ki, fölösleges cifrangok nélkül. A helyi termékekre építve számtalan nagyszerű tea megalkotója és jónéhány történelmi tea kutatója, rekonstruálója. Amikor megkérdeztem miért nem ajánlja be a vérnaranccsal készült aromamentes zöld teáit valamelyik hipermarketbe, csak annyit mondott; "rövid ideig siker lenne, de ezek a rendszerek 2-3 év múltán felzabálnak, tönkreteszik a termékedet és tégedet is".

Mára a teaházban már teát sem árul. A teaárudát mennyegzői ajándékként adta a kis unokahúgnak, aki barátjával "törvénytelen kapcsolatot létesített", a szülők engedélye nélkül jártak és jegyezték el egymást. Büntetésük az örök kárhozaton túl a szerény esküvő és a hozomány megtagadása. Ő megkerülte a szokásjogot és munkát adott a kezükbe, neki marad a tanítás, a csoportok fogadása és a zen. Aki időben bejelentkezik, izzasztó, méregtelenítő teafürdőt vehet, masszázst kap, teát, tudást és egy új szemléletet, aminek nagy hasznára lesz saját lelassuló világában.

 
 

  Három éve egy látogatásunkkor márciusban hó esett Szicíliában, borzasztó volt a hideg a sírveremként lehűlő, fűtésmentes házakban. Egy rokon házinéninél volt a szállásunk és egyetlen menedékünk, az elektromos hősugárzónk. Ahogy bekapcsoltuk, 5 perc elteltével lekapcsolt a biztosíték. Megelégelve az embertelen hideget, lementem a konyhába, hogy megnézzem mi baja lehet. A házinénit találtam ott egy parfisnyéllel a kezében, amint a soron következő áramszünetre készült - mármint lekapcsolni(!). A magyar rögvalósághoz képest vidékies szerénység közepette, természeti és kulturális csodákkal övezve áll Salvatore Pellegrino Teaháza. Ha arra járnak, megér egy kitérőt.


http://www.lacasadelte.it/

 Raddusa - május - majdnem aratás