Kosár
Az Ön kosara üres

A csodát keresve

az élet művelése, a művészet megélése.

A csodát keresve   -  egy éjszaka Los Angelesben

  Bas Jan Ader (1942-1975) holland konceptualista művész volt, aki főként az Egyesült Államokban működött. Művészete azoknak a heroikus alkotóknak a sorába illeszkedik, akik magának a mindennapi életnek a megvalósítását is teljes egészében alávetették művészeti terveiknek. Hozzá hasonló volt Tehching Hszien, akit korábban már bemutattunk. ("kifelé innen") Ader legismertebb akciói a "Please don't tell me" és az "I am too sad to tell you"  . Ez utóbbi egy fekete-fehér film, amelyen a művész folyamatosan sír. Az 'In search of the miraculous (One night in Los Angeles)' című fotósorozaton megörökített akcióján egy lámpással járta Los Angelest. 1975-ben úgy döntött, hogy visszatér Európában és folytatva a csodakeresést ezt is egy művészeti akció keretében, a csodakeresés második részeként képzelte el egy kis vitorlás csónakban. Bár gyakorlott vitorlázó volt, sosem érkezett meg, csónakját fél évvel később Írország partjainál találták meg, valószínűleg egy tengeri vihar során életét vesztette.

Ader szinte minden műve, beleértve az utolsó csodakereső projektet is a kontroll - önkontroll, az akarat, az ellenálás, véső soron az uralkodó, ellenőrző ego elengedéséről szólt, ami reményei szerint helyet adhat a sokadik érzékünknek. Magány, törékenység, gravitáció, a személyiség krízise állandó motívumok a fotókon dokumentált művészeti akciinak.

Az itt látható tea party akciója vélhetőleg kevesek érdeklődését vagy csodálatát fogja kiváltani, pedig azt hiszem az engesztelhetetlen teásokra fokozottan vonatkozik.