Kosár
Az Ön kosara üres

Globális tea kunyhó

Mi pedig engedelmeskedve szenvedélyünknek csak ülünk és bámulunk magunkba.

 

Ezen az oldalon számoltunk be a világszerte, de főként nyugaton egyre népszerűbb alternatív, tea köré szerveződő mozgalmakról, amelyek sokféle intézmény keretén belül a szeretet, az elfogadás, az együttérzés, a zöld jövő mellett kampányolnak azzal, hogy teát isznak.  Túlzás ezt mozgalomnak nevezni, inkább lazán szerveződő sokszor kommerciális jellegű események, de a közönség sorait politikai színezettől függetlenül ezek az elvek fűzik egybe.
 
Az egyik programsorozatot Anne Marie Vandevordt egy belga biokémikus, és puerh rajongó szervezte Aaron Fisher és az ő mozgalmai (Global Tea Hut - globális tea kunyhó, Light meets Life)  főszereplésével. Aaron Fisher amerikai, Tajvanon meg lehet őt látogatni a tea kunyhójában, részt vett a Wushi kiadó Art of Tea c. folyóiratának megszervezésében, megjelent néhány könyve, amelyek a tao, a buddhizmus és a tea irodalom lényeges gondolatait igyekeznek szintetizálni angolul. 

 
 
COMMUNITEA

A programok:


1. La médecine du thé - Tea orvosság címmel zajlott egy vasárnap délután a lecercledesvoyageurs nevű helyen.
 A bőrönd kulisszákkal feldíszített étteremben vegetáriánus menü után egy sheng puerht kap a szokásos tucatnyi érdeklődő. Fisher a tea készítésben is szintetizáló, idézetekben folyton a chanoyu nagy mestereihez fordul, de teában a puerh áll a központban. Itt egy nagy tajvani vaskanna adja a vizet és chawan méretű csészékbe kerül az öntet. A méltóságos, lassú, teátrális tea készítés így kissé oszlopos lábakon jár, de a tea itt is kitűnő. 


2. Az ég az otthonunk, még ha esik is, ugyanaznap este a holland határ túloldalán Maastrichtban a vaeshartelt parkjában éjféli tea Midnight Teadeepths címmel zajlott, a harmadik pedig Tea Wisdom címmel ebben a kastélyban.  Minden alkalommal nagyjából ugyanazok a vendégek heten nyolc különböző országból.

 

Fisher Global Tea Hut című online tea újságja tea és tao magazinként mutatkozik és az összes esemény közvetlenül kapcsolódik a taohoz.
Üresség? Teljesség. A lényeg láthatatlan és kifejezhetetlen. 

Ezeken a szeánszokon hol formálisabb, hol lazább kötetekben, de az átszellemült, előhangolt én keresi a közösség energiáit ajkán a tea kétségtelenül energetizáló cseppjeivel. Az összekötő gondolatok Aaron Fisher tolmácsolásában:
1) Tea és természet: a természet részei vagyunk, de elvesztettük az összeköttetést, nem természetes módon élünk, a tea erre emlékeztet és köt össze minket gyökereinkkel. Innen egyenesen következik, hogy a tea megfelelő eszköz arra, hogy a társadalmat természetes létmódra nevelje.
2) Tea, mint orvosság: a betegségek gyógyítására régebben elsősorban természetes, gyakran gyógynövényekre és mágiára alapozott gyógymódok léteztek. A tea ezek között, mint amolyan mindenre jó orvosság kitüntetett helyet foglalt el. Mára a mesterséges szerek foglalták el az életünket, és az egészség meghatározása is téves útra lépett, az egészséget csak úgy ismerjük, mint ami nem betegség. 
3) A tea, mint életút - Sose válaszolj a kérdésekre közvetlenül, adj teret és eszközöket a kérdezőnek, hogy maga találja meg a válaszokat.
Senki sem ismer jobban engem, mint én magam. Az üzenet benne van a teában, nem azok vagyunk, amit teszünk, hanem ahogyan létezünk, a tea tehát az önismeret útja.
4) Tea és barátság: A tea megosztásával barátokat szerzünk. Ez maradéktalanul igaz.
5) Tea és kedvesség. A tea egy ajándék, amire másokkal együtt időt szánunk.
A teát három szóban lehet összegezni: természet, önmagunk és mások. Az elkészítéséhez pedig csupán három dolog kell:
levél, víz és tűz.  

A másnapi összejövetel egy félig, vagy tán egészen az zen meditáció teával összekötve, ami most egy shu puerh. Mindenki koncentrált és átszellemült.
Wu De szertartásai tulajdonképpen nem szertartások, egyetlen iskolának sem felelnek meg, az eszközökben és teákban is ötvözni igyekszik a Kelet sok áramlatát és a Kelet és Nyugat tapasztalatát. De talán nem tetszik, ha a sok kiegészítő és objektum dacára Keletre és Nyugatra hivatkozom. A kérdés itt is ott is ugyanaz mindörökké: hogy érezhetjük magunkat otthon itthon?

 
 

Izgalmas időket élünk. Sokszor volt már ilyen. Az emberi természet jellegéből következően a tétet az aktuális kor szereplői mindig hatalmasnak érezték. 
Nagy különbség, hogy a nagy mesék végeztével önmagunkra utalva, felnőttként kellene döntéseket hoznunk. Úgy tűnik minden eszköz rendelkezésünkre áll, és úgy tűnik, hogy a túlélés és haszonszerzés ösztöne mindent felülír.
Mi itt teás szeánszokon és teás oldalakon valamiféle idealista mozgalom hírvivői vagyunk. Lehet, hogy csak a történelem nagy gaztettei és rablásai egyenlítődnek most ki, és ennek vagyunk haszonélvezői és áldozatai, de az is lehet, hogy különleges eszközt és esélyt kaptunk a kezünkbe, olyan eszközt, ami másoknak nincs. Egy nagy fa alatt ülve. csészénkbe és önmagunkba bámulhatunk.

Mi pedig engedelmeskedve szenvedélyünknek csak ülünk és bámulunk magunkba.

 
 
A képek gazdája a nomád teáskanna blog.